Ημερίδα με θέμα “Ας αφήσουμε τη φύση να εισχωρήσει στα σχολεία μας” διοργανώθηκε από το ΚΠΕ Ανωγείων σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού ΠΕ.ΚΕ.Σ. Κρήτης, την Περιφερειακή Δνση Εκπαίδευσης και την Περιφέρεια Κρήτης ,στο Ρέθυμνο.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της Συγχρηματοδοτούμενης Πράξης ΕΣΠΑ “Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-Περιβαλλοντική Εκπαίδευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση” και απευθυνόταν στους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ρεθύμνης.
Στόχος ήταν η ενημέρωση σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία, η παρουσίαση καλών πρακτικών , του ρόλου των ΚΠΕ στην εκπαίδευση για την αειφορία στη σχολική κοινότητα, καθώς και παραδειγμάτων επιτυχημένων δράσεων των μαθητών στα σχολεία.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Γιάννης Παρασύρης χαιρέτησε τις εργασίες της ημερίδας, και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των συναρμόδιων φορέων για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την επίτευξη δράσεων για την αειφορία, την ευαισθητοποίηση των μαθητών – αυριανών πολιτών σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.
Αναφέρθηκε επίσης στις σχετικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης για καινοτόμες δράσεις στη σχολική κοινότητα, καθώς έχουν ήδη προηγηθεί συναντήσεις με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικούς, εστιάζοντας σε ποικίλα θέματα όπως: περιβαλλοντική εκπαίδευση, αγωγή υγείας, πολιτισμός-τουρισμός, κρητική διατροφ, τοπικά προιόντα κ.α..
Η Ελένη Χατζηγιάννη Δ/ντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Έργων, παρουσίασε το Πλαίσιο – Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης & τα ΚΠΕ Κρήτης στους τομείς Ενέργειας-Φυσικών Πόρων, Βιοποικιλότητας και Διατροφής-Τοπικών Προϊόντων. Περιέγραψε επίσης συναφή Ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης, και περιλαμβάνουν δράσεις-ευκαιρίες συμμετοχής μαθητών δημοτικών και γυμνασίων της Κρήτης.
Την ημερίδα συντόνισε η Αμαλία Φιλιππάκη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου – ΠΕΚΕΣ Κρήτης, που περιέγραψε τους σκοπούς της ενημερώνοντας τους συμμετέχοντες Διευθυντές, και παρουσίασε ”Ιδέες-Καλές Πρακτικές στο πλαίσιο ενός Αειφόρου Σχολείου”. Εισαγωγικές ομιλίες – χαιρετισμούς πραγματοποίησαν επίσης: οι Διευθυντές Αβθμιας και Βθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ρεθύμνης κα Ευαγγελία Μαντά και Γιάννης Μαρκαντές αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε επίσης παρουσιάσεις των:
Μαριάννας Καλαϊτζιδάκη Αν Καθηγήτρια ΠΤΔΕ, Ζαχαρένιας Κεφαλογιάννη-Ασημένιας Δραμουντάνη-Δακανάλη Ερωφίλης, (ΚΠΕ Ανωγείων), Ομάδα Φυσικής Δόμησης Spiti Spitaki Claire Oiry-Pauline Fradin, Νεκτάριου Τσαγλιώτη Τπεθ Εργαστηρίου ΦΕ 9ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, Γεωργίου Βλοντάκη Σ.Ε.Ε. Γεωπόνο Περιβαλλοντολόγο.