Η Ευρώπη κατά του Ερντογάν
Πυρ ομαδόν κατά των τουρκικών λεονταρισμών – Ραντεβού Μητσοτάκη με Τραμπ, στην Αίγυπτο ο Δένδιας Οι προκλήσεις της Τουρκίας η οποία δείχνει πως ξεπερνά κάθε όριο σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, έχουν απαντηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ενώ έρχονται μηνύματα υποστήριξης και από την Ευρώπη.
Σε εξέλιξη βρίσκεται διπλωματικός «πόλεμος» μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας μετά την προκλητική ενέργεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα.
Οι προκλήσεις της Τουρκίας η οποία δείχνει πως ξεπερνά κάθε όριο σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, έχουν απαντηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ενώ έρχονται μηνύματα υποστήριξης και από την Ευρώπη.
Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ
Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 4 Ιανουαρίου στο Λονδίνο με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόλαντ Τραμπ, όπου αναμένεται να θέσει ως κορυφαίο ζήτημα τις απανωτές τουρκικές προκλήσεις ενώ λίγες ημέρες αργότερα αναμένεται να βρεθεί στο Λευκό Οίκο για νέο τετ α τετ.
Χθες, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία στον απόηχο της συμφωνίας της Άγκυρας με τη Λιβύη, η οποία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.Αναφερόμενος, στην επιθετική στάση της Τουρκίας, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την προώθηση διεθνών ενεργειακών σχημάτων, επεσήμανε ότι «στα μέτωπα αυτά, πυξίδες μας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό».
«Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας» υπογράμμισε.
Σήμερα, τη σκυτάλη πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας πως ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο της διεθνούς περιθωριοποίησης και απαξίωσής της».
Στην Αίγυπτο ο Δένδιας
Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επισκεφθεί αύριο, Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, το Κάιρο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry.
Αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.
«Χαστούκι» από ΕΛΚ στην Τουρκία
Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει ήδη διεθνείς αντιδράσεις. Ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντόνιο Λόπεζ κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία.
Ο κ. Λόπεζ εξέφρασε τη στήριξη του ΕΛΚ στην Κύπρο και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σημειώνοντας ότι «θα συνεχίζουμε να καταδικάζουμε τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, που υποβαθμίζουν και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».Θεωρούμε ακόμα ως αυθαίρετες, παράνομες και μη αποδεκτές τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου Μνημονίου Συνεργασίας με την Λιβύη αλλά και την ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ με συντεταγμένες μονομερώς ορισμένες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις θαλάσσιες αυτές ζώνες.
Διαβήματα και ενημέρωση ηγετών
Μόλις έγινε γνωστή η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για το μνημόνιο συνεργασίας που αφορά στα θαλάσσια σύνορα, η Αθήνα προχώρησε σε μία σειρά ενεργειών για να καταγγείλει τις νέες ακραίες προκλήσεις.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα τόσο στον Ιταλό Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, όσο και κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο τη Γαλλίας, Ε. Μακρόν.
-Ο Υπουργος Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών (27/11) προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις. Αντίστοιχα, εκκλήθη στο ΥΠΕΞ και ο Λίβυος Πρέσβυς (28/11), από τον οποίο ζητήθηκε να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του MoU άμεσα, ειδάλλως θα ληφθεί απόφαση απέλασής του.
-Υπήρξε δημόσια αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών.
-Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα. Παράλληλα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ ενημέρωσε άμεσα την Ε.Επιτροπή και συγκεκριμένα την ΥΕ/ΑΕ κα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας το έθεσε σήμερα και στο πλαίσιο του Coreper. Κατόπιν ενεργειών μας, έχει δρομολογηθεί η διενέργεια διαβημάτων της ΕΕ, τόσο σε Τρίπολη όσο και σε Άγκυρα.
-Την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του σημαντικών χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ.
-Πρόκειται να προσκληθεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον Στρατηγό Χαφτάρ
«Πόλεμος» Μακρόν – Ερντογάν
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται και πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Ερντογάν – Μακρόν.
Εκτός ορίων για ακόμη μια φορά εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του γάλλου προέδρου ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικό νεκρό, ο τούρκος πρόεδρος απασφάλισε λέγοντας πως «αυτό που θα πρέπει να κάνει ο Μακρόν είναι να ελέγχει το δικό του εγκεφαλικό θάνατο!».
Συνεχίζοντας στον ίδιο επιθετικό τόνο, υπογράμμισε πως «αυτές οι δηλώσεις ταιριάζουν καλύτερα σε σας, που βρίσκεστε σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου».
Οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις Μακρόν ότι μπορεί οι τοποθετήσεις του στόχο έχουν να αφυπνίσουν τα μέλη της Συμμαχίας.
Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η επίθεση Τσασούβλου κατά Μακρόν με βαρείς χαρακτηρισμούς, λέγοντας μεταξύ άλλων πως ο γάλλος ηγέτης είναι σπόνσορας της τρομοκρατίας.
«Αυτός είναι ήδη ο σπόνσορας της τρομοκρατικής οργάνωσης και τους φιλοξενεί αυτούς σε σταθερή βάση στο Ελιζέ. Αν λέει ότι ο σύμμαχός του είναι η τρομοκρατική οργάνωση… τότε δεν υπάρχει πράγματι τίποτε περισσότεροι να πω» είπε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο.
Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι ο Μακρόν δεν μπορεί να είναι ο ηγέτης της Ευρώπης όταν αμφιταλαντεύεται με αυτόν τον τρόπο. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, υπάρχει ένα κενό στην Ευρώπη, και (ο Μακρόν) προσπαθεί να είναι ο ηγέτης της, αλλά η ηγεσία έρχεται απολύτως φυσιολογικά.
Τα σχόλια είναι κλειστά.