Η Ελλάδα συρρικνώνεται – Λιγότερες από 100.000 γεννήσεις ετησίως
Το 2016 ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας ήταν 1,38, ένας από τους χαμηλότερους παγκοσμίως. Με βάση αυτά τα στοιχεία, υπολογίζεται πως -με βάση το μεσαίο σενάριο- το 2050 οι Έλληνες θα είμαστε λιγότεροι (8,8 εκατομμύρια) και γηραιότεροι (το 1/3 του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών, έναντι 1/5 σήμερα).
Η Ελλάδα συρρικνώνεται – Λιγότερες από 100.000 γεννήσεις ετησίως . Το 2016 ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας ήταν ……
Τη δραματική προοπτική της συρρίκνωσης του ελληνικού πληθυσμού εξαιτίας της υπογεννητικότητας αναδεικνύει πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις. Το 2016 ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας ήταν 1,38, ένας από τους χαμηλότερους παγκοσμίως.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, υπολογίζεται πως -με βάση το μεσαίο σενάριο- το 2050 οι Έλληνες θα είμαστε λιγότεροι (8,8 εκατομμύρια) και γηραιότεροι (το 1/3 του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών, έναντι 1/5 σήμερα).
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2011 και μετά, για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν στοιχεία, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται.
Οι γεννήσεις στη χώρα μας έχουν φθάσει σε ιστορικό χαμηλό, πέφτοντας κάτω από 100.000 ετησίως, σύμφωνα με την έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα οι οικογένειες γίνονται μικρότερες. Οι μονομελείς και οι μονογονεϊκές οικογένειες αυξάνονται.
Λίγα ζευγάρια συμβιώνουν και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να μην κάνουν καθόλου παιδιά, από ό,τι στο παρελθόν.
Η μέση ηλικία των γυναικών όταν αποκτούν το πρώτο τους παιδί αυξάνεται καθώς σχεδόν μία στις τέσσερις γεννήσεις στη χώρα μας πραγματοποιείται από γυναίκες 35-39 ετών. Παράλληλα αυξάνεται και η μέση ηλικία του πρώτου γάμου, μειώνονται οι γάμοι και αυξάνονται τα διαζύγια.
Μέσα στην κρίση, η αύξηση της ανεργίας και η οικονομική αβεβαιότητα οδήγησαν τα ζευγάρια στο να καθυστερούν την απόκτηση του πρώτου παιδιού και στο να αναβάλλουν την απόκτηση δεύτερου ή τρίτου παιδιού.
Η αναζήτηση και η αξιοποίηση των ευκαιριών απασχόλησης και για τα δύο φύλα δεν συνοδεύτηκε από την ανάπτυξη επαρκών παροχών, καθώς και δομών και υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους για τη στήριξη της οικογένειας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.