Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την εμφάνιση φαλάκρας, καθώς τα σωματίδια που εκπέμπονται από τη χρήση αυτοκινήτων καταστρέφουν το δέρμα που κρατά τα τριχοθυλάκια, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που είχαν παρουσιαστεί στο 28ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας στη Μαδρίτη, έδειξαν μέσα από μία σειρά εργαστηριακών εξετάσεων στα ανθρώπινα κύτταρα ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι εκτίθενται σε ρυπογόνα σωματίδια, τόσο μειώνονται τα επίπεδα των σημαντικών πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες ώστε τα μαλλιά να διατηρούνται και να μεγαλώνουν.
Αν και στο παρελθόν πλήθος μελετών έχει εξετάσει το πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί μεταβολές στη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων (π.χ. των πνευμόνων), η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που διερευνά το πώς αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια επηρεάζουν την εξωτερική επιφάνεια του ανθρώπινου σώματος.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι για τους ανθρώπους που ζουν σε πολύ μολυσμένα αστικά περιβάλλοντα, η σωματική άσκηση σε εσωτερικούς χώρους και όχι έξω ενδέχεται να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική καταπολέμησης της απώλειας μαλλιών.
Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για να εξετάσουν τη σχέση της απώλειας μαλλιών με την ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν η έκθεση των κυττάρων δέρματος του κρανίου που υπάρχουν στα τριχοθυλάκια σε διαφορετικές συγκεντρώσεις PM10 σωματιδίων που υπάρχουν στη σκόνη και σωματιδίων που εκπέμπονται από πετρελαιοκινητήρες. Αφού παρήλθαν 24 ώρες, οι επιστήμονες ακολούθησαν μια διαδικασία, που είναι γνωστή ως ανοσοαποτύπωση ή αποτύπωση κατά western, προκειμένου να προσδιορίσουν τα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών στα κύτταρα.
Διαπιστώθηκε ότι η παρουσία σωματιδίων PM10 και σωματιδίων που εκπέμπονται από πετρελαιοκινητήρες μείωσε τα επίπεδα της β – κατενίνης, πρωτεϊνης που είναι υπεύθυνη για το μεγάλωμα των μαλλιών. Παράλληλα βρέθηκε ότι τα επίπεδα τριών άλλων πρωτεϊνών, της κυκλίνης D1, κυκλίνης Ε1 και της εξαρτώμενης από την κυκλίνη κινάση, που είναι επίσης υπεύθυνες για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των μαλλιών, μειώθηκαν κατά την παρουσιά των σωματιδίων PM10 και η ελάττωση αυτή ακολούθησε αναλογκή πορεία με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων των σωματιδίων.
Ο δρ Χιγιού Τσουλ Κουόν που διεξήγαγε τη μελέτη στο μελλοντικό επιστημονικό κέντρο της Δημοκρατίας της Κορέας εξήγησε πως, αν και η σχέση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και άλλες καρδιαγγειακές ασθένειες, έχει μελετηθεί εκτενώς, οι μελέτες που εξετάζουν τη σχέση της με την απώλεια μαλλιών είναι πολύ περιορισμένες.
Μια έρευνα, που έγινε στην Κίνα, ότι οι νέοι άντρες 20 ετών εμφανίζουν φαλάκρα σήμερα πολύ νωρίτερα συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές.
Στη Βρετανία τα δύο τρίτα των ανδρών, δηλαδή περίπου 7,4 εκατομμύρια άνδρες, χάνουν τα μαλλιά τους και οι γενετικοί παράγοντες θεωρούνται το βασικό αίτιο.
Ο Κουόν τονίζει ότι ειναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε τελείως την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, θα μπορούσαμε όμως να την ελαττώσουμε, αν σταματήσουμε να περπατάμε κοντά σε μεγάλους δρόμους, ιδιαίτερα κατά τις ώρες κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε φέτος στην επιστημονική επιθεώρηση «European Heart Journal», φάνηκε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση πλέον είναι υπεύθυνη για τον θάνατο πάρα πολλών ανθρώπων προσεγγίζοντας τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται στο τσιγάρο. Συγκεκριμένα, περίπου 64.000 άτομα στη Βρετανία πεθαίνουν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ενώ για το τσιγάρο ο αριθμός φτάνει τα 78.000.
Το 40% των εκπομπών σωματιδίων PM στη Βρετανία προέρχονται από την καύση ξύλων και τα οικιακά σώματα θέρμανσης ενώ το 16% προέρχεται από τα βιομηχανικά συστήματα καύσης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) κάθε χρόνο πεθαίνουν 4,2 εκατομμύρια άτομα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η δρ Κάπιλ Μπαργκάβα σύμβουλος δερματολόγος του Βρετανικού Ιδρύματος για το Δέρμα, υποστηρίζει ότι, αν και τα καλλυντικά προϊόντα καταπολέμησης των φθορών που προκαλεί η ρύπανση στο δέρμα πουλιούνται πάρα πολύ, οι ενδείξεις ότι αυτά προλαμβάνουν πράγματι την εμφάνιση προβλημάτων που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ελάχιστες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ