Δεδομένης της κατά καιρούς κυκλοφορίας διαφόρων δημοσιευμάτων περί της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και της καταλληλότητας ή μη των ακτών, η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνει ότι κατά την τρέχουσα κολυμβητική περίοδο, όπως κάθε χρόνο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το “Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και ενημέρωσης των ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης των ακτών” των Περιφερειών της Ελλάδας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.
Οι ακτές στις οποίες εφαρμόζεται το Πρόγραμμα συνθέτουν το Δίκτυο Παρακολούθησης, το οποίο προσδιορίζεται ανά περιφέρεια με σχετική απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το Δίκτυο αναθεωρείται κάθε δύο έτη με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, κατόπιν προτάσεων φορέων και πολιτών, γνωμοδότησης της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων και σχετικής εισήγησης της οικείας Διεύθυνσης Υδάτων.
Κάθε έτος παρακολουθούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου όλες οι ακτές, που περιλαμβάνονται στο Δίκτυο Παρακολούθησης, που για φέτος ανέρχονται στις 1.635. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από διαπιστευμένα εργαστήρια, τα οποία συνεργάζονται με τις οικείες Διευθύνσεις Υδάτων κατόπιν διεξαγωγής δημοσίων-διεθνών διαγωνισμών.
Το μηνιαίο και ετήσιο χρονοδιάγραμμα των δειγματοληψιών, καθώς και τα μηνιαία αποτελέσματα αναλύσεων των δειγμάτων, αναρτώνται στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (http://www.bathingwaterprofiles.gr/), καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.
Τα ως άνω αποτελέσματα χρησιμοποιούνται επίσης και στη διεξαγωγή του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», που αποτελεί πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης FΕΕ (Foundation for Environmental Education), η οποία συνεργάζεται με το Υπουργείο μας για την υλοποίηση του.
Η διαδικασία χαρακτηρισμού της καταλληλότητας των ακτών κολύμβησης διενεργείται κάθε έτος υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Υγείας.
Συνίσταται λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται σχετικά από τους αρμόδιους προαναφερόμενους δημόσιους φορείς στις ιστοσελίδες των οποίων υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και να μην εμπιστεύονται φορείς μη διαπιστευμένους, οι μετρήσεις και τα αποτελέσματα των οποίων είναι πολλαπλώς αμφισβητήσιμα.