Τα συγκεκριμένα περιστατικά καταγγέλθηκαν στο Α΄Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, αφορούν δηλαδή μόνο την πόλη, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί σε άλλες περιοχές του νομού, αντιλαμβάνεται πως το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Μαρκογιαννάκης, πρόκειται για ένα φαινόμενο που μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έχει επιδεινωθεί, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία.
Το 2021 στο ίδιο Αστυνομικό Τμήμα καταγράφηκαν περισσότερες από 200 παραβάσεις για ενδοοικογενειακή βία, με την ΕΛ.ΑΣ. μετά από αίτημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηράκλειου αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας να δρομολογεί τον σχεδιασμό Γραφείου Ενδοοικογενειακής βίας και στο Ηράκλειο.
Όπως ανέφερε ο κ. Μαρκογιαννάκης το γραφείο αυτό πιθανότατα θα λειτουργήσει εντός του Α΄ Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου και θα διαχειρίζεται αποκλειστικά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που αφορούν σε ενήλικες αλλά και παιδιά, καθώς πρόκειται για έναν πολύ ευαίσθητο τομέα που χρίζει αντιμετώπισης από εξειδικευμένο προσωπικό.
Για το λόγο αυτό μάλιστα μια αξιωματικός του Α΄ Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου, βρέθηκε στο Λονδίνο όπου εκπαιδεύτηκε από στελέχη της Interpol πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ μετά την επιστροφή της εκπαιδεύτηκαν και άλλα στελέχη του ΑΤ τα οποία θα στελεχώσουν το γραφείο ενδοοικογενειακής βίας.
Ο ρόλος του συγκεκριμένου γραφείου θα είναι η υποδοχή του θύματος και στη συνέχεια θα ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ο κ . Μαρκογιαννάκης υπενθύμισε πως η ενδοοικογενειακή βία σύμφωνα με τη νομοθεσία διώκεται αυτεπάγγελτα, ενώ αφορά σε περιστατικά που σημειώνονται μεταξύ νυν και τέως συζύγων και συντρόφων, αλλά και περιστατικά ανάμεσα σε γονείς και παιδιά.
Μάλιστα, τόνισε πως τα περισσότερα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στην πόλη του Ηρακλείου έχουν καταγγελθεί από τα ίδια τα θύματα, ενώ είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις που γείτονες καλούν την αστυνομία.
Τα θύματα που απευθύνονται στην ΕΛ.ΑΣ είναι συνήθως γυναίκες που έχουν δεχτεί σωματική βία από τον σύζυγο ή τον σύντροφό τους αλλά και ηλικιωμένοι οι οποίοι πέφτουν θύματα βίας από τα ίδια τους τα παιδιά
Στις περιπτώσεις των ανήλικων παιδιών, οι καταγγελίες γίνονται κυρίως από τα σχολεία, τα οποία απευθύνονται ωστόσο πρώτα σε κοινωνικές υπηρεσίες και στη συνέχεια ενημερώνεται η αστυνομία. Μάλιστα ο κ. Μαρκογιαννάκης σημείωσε πως οι καταγγελίες αυτές δεν είναι λίγες στην πόλη του Ηρακλείου.
Τέλος ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου σημείωσε πως η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία τόσο με Ξενώνες Κακοποιημένης Γυναίκας αλλά και τον Χαμόγελο του Παιδιού προκειμένου τα θύματα να υποστηρίζονται ολιστικά.https://creta24.gr/