Γυμναστική: Πόσα λεπτά μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;
Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η γυμναστική δεν χρειάζεται να διαρκεί πολύ για να μας προστατεύσει από απειλητικούς για τη ζωή μας παράγοντες, όπως η καθιστική ζωή.
Γυμναστική: Πόσα λεπτά μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Sports Medicine», φαίνεται πως η γυμναστική «σώζει» αφού μόλις 22 λεπτά καθημερινής μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου εξαιτίας του καθιστικού τρόπου ζωής.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 11.989 άτομα ηλικίας περίπου 50 ετών και άνω. Από τους συμμετέχοντες, 5.943 άτομα ανέφεραν πως κάθονταν λιγότερο από 10,5 ώρες κάθε μέρα ενώ 6.042 άτομα, πάνω από αυτό το χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα άτομα που ασκούνταν λιγότερο από 22 λεπτά την ημέρα και κάθονταν περισσότερες από 12 ώρες, είχαν 38% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνα που κάθονταν περίπου 8 ώρες και ολοκλήρωναν την ίδια ώρα άσκησης.
Περισσότερη άσκηση, περισσότερα χρόνια ζωής
Από την εν λόγω μελέτη φαίνεται πως τα 22 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα είναι στο φάσμα των 150 λεπτών άσκησης την εβδομάδα που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Στη μελέτη, τα άτομα που έκαναν περισσότερα από 22 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου παρόλο που ο χρόνος της καθιστικής τους ζωής μπορεί να ήταν αυξημένος.
Όσον αφορά την υπέρβαση των 22 λεπτών την ημέρα, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ανώτατο όριο στην άσκηση το οποίο να μην παρέχει οφέλη για την υγεία.
Τα υψηλότερα ημερήσια ποσοστά σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Πιο συγκεκριμένα, επιπλέον δέκα λεπτά την ημέρα συνδέονταν με 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε όσους περνούσαν λιγότερες από 10,5 ώρες καθιστοί και 35% χαμηλότερο κίνδυνο σε όσους περνούσαν περισσότερες.
Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, ένα άτομο με καθιστικό τρόπο ζωής, δεν χρειάζεται να κάνει 22 λεπτά γυμναστικής σε μια και μόνο συνεδρία κάθε μέρα.
Μικρές εκρήξεις ενέργειας λειτουργούν αθροιστικά και θα μπορούσαν ίσως να ενσωματωθούν πιο εύκολα στην καθημερινότητα ενός ατόμου και να ωφελήσουν εξίσου την υγεία.
Οι κίνδυνοι της καθιστικής ζωής
Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών και πρόωρου θανάτου, τόνισαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Αν δεν χρησιμοποιούμε τους μυς του σώματός μας, είναι φυσικό να γίνονται πιο αδύναμοι και ως αποτέλεσμα είναι λιγότερο πιθανό να θέλουμε να είμαστε δραστήριοι αφού μας είναι όλο και πιο δύσκολο, επισημαίνουν οι ίδιοι.
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η καρδιά είναι επίσης ένας μυς. Επομένως, όσο λιγότερο την γυμνάζουμε, τόσο πιο αδύναμη γίνεται.
Τα οφέλη για την υγεία του να είμαστε ενεργοί
Η άσκηση είναι γνωστό ότι προσφέρει μια σειρά από οφέλη. Ενδεικτικά, η καλή ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του άγχους και της κατάθλιψης, σχετίζεται με το να παραμένει κανείς ενεργός.
Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει επίσης τον ύπνο, γεγονός που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και μια συνολικά καλύτερη υγεία.
Συνολικά, αυτή η μελέτη τονίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ρουτίνα μας έτσι ώστε να μην υποφέρουμε τις επιπτώσεις της σύγχρονης καθιστικής ζωής.
Η προώθηση της σωματικής δραστηριότητας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, επισημαίνεται ως πολύτιμη στρατηγική για την ενίσχυση της συνολικής μας υγείας.
Πηγή: vita.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.