Δεν υπάρχει κάτοικος σε αυτή την χώρα, που να μην έχει δοκιμάσει ρακόμελο. Είναι συνυφασμένο με εκείνα τα βράδια της πρωτεύουσας στα κουτούκια στου Ψυρρή που μαζευόμασταν ως φοιτητές. Είναι εκείνα τα ατελείωτα βράδια που πηγαίναμε με τους φίλους μας και μιλούσαμε για την φοιτητική μας ζωή και είναι επίσης όλα εκείνα τα βράδια που περνάμε με τους φίλους μας, πίνοντας ρακόμελα. Είναι ένα προϊόν που υποδηλώνει το μαζί και τη μάζωξη. Επίσης, το ρακόμελο παραμένει ένα από εκείνα τα παραδοσιακά ποτά -που όσα κοκτέιλ και αν μάθουμε να φτιάχνουμε θα κάνουμε πάντα ένα ακόμη για την παρέα.
Τσίπουρο-τσικουδιά-ρακή
Το ρακόμελο παράγεται αποκλειστικά από τσίπουρο, ρακή, τσικουδιά , του οποίου η γλύκανση γίνεται με μέλι. Το άρωμα του μελιού εμπλουτίζεται με αρωματικά βότανα και καρπούς όπως κανέλλας, γαρύφαλου, γλυκάνισου κ.α. Το αποτέλεσμα που προκύπτει παραμένει για ένα μικρό διάστημα πρίν την εμφιάλωση, ώστε να γίνει το πάντρεμα των αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του. Με βάση την περιεκτικότητα σε σάκχαρα, μπορείς να το βρείς ως αλκοολούχο ποτό ή και λικέρ. Ο ελάχιστος αλκοολικός βαθμός του είναι 20% vol. και παράγεται στην Κρήτη και άλλα νησιά, όπως η Αμοργός.
Ως φάρμακο
Το ρακόμελο λέγεται ότι εμφανίστηκε στα νησιά του Αιγαίου και στα χωριά της Κρήτης, καθώς οι κάτοικοι του νησιού ζέσταιναν τη ρακή και πρόσθεταν μέλι, ως θερμαντική απόλαυση. Η πρώτη του χρήση ήταν σαν θεραπευτικό στο κρύωμα αργότερα όμως απέκτησε το κοινό του. Όπως και τα περισσότερα ποτά έτσι και το ρακόμελο δημιουργήθηκε ως θεραπεία σε «κάτι». Ανάμεσα στα άλλα καταναλώνεται κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αν και είναι ωραίο και κρύο σαν χωνευτικό μετά από ένα γεύμα.
Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι η Guardian σε άρθρο το 2018 το είχε συμπεριλάβει στη λίστα με τα δέκα καλύτερα ζεστά ποτά στον κόσμο. Είναι επίσης, κατάλληλο για τον πονόλαιμο και στον βήχα λειτουργεί σαν σιρόπι, σαν αποχρεμπτικό αφού ανοίγει τις αεροφόρους οδούς, στο κρύωμα σαν θερμαντικό. Μάλιστα, είναι πολλοί οι τουρίστες στην Κρήτη που το αγοράζουν για τον χειμώνα.
Σε σύγχρονες εκδοχές βλέπουμε ότι γίνονται εμφιαλώσεις, αφού υπάρχει τόσο ζήτηση και πλέον το ρακόμελο το βρίσκουμε μέχρι και στο σούπερ μάρκετ. Είναι σημαντικό ακόμη να σκεφτούμε ότι υπάρχουν και αρκετές παραλλαγές για το ρακόμελο, κάποιες μπορεί να εμπεριέχουν εσπεριδοειδή και να είναι ένα κλικ πιο φρουτώδες. Αυτό μπορείς να το προσαρμόσεις στη γευστική σου παλέτα. Μπορείς να φτιάξεις και στο σπίτι σου, αν θέλεις ειδάλλως θα βρεις κάτι αξιόλογο στην αγορά. https://www.ratpack.gr/editors/user/1013/dlanou