Γλυπτά του Παρθενώνα: «Τα Ελγίνεια δεν είναι της Βρετανίας για να τα κρατά»

Ημερομηνία:

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει σημερινό άρθρο γνώμης του πρακτορείου Bloomberg το οποίο τιτλοφορείται «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα της Ελλάδος δεν είναι της Βρετανίας για να τα κρατά». Η συντάκτης του κειμένου Ρέιτσελ Σάντερσον, μεταξύ άλλων αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου να επιστρέψει στην Ελλάδα τρία θραύσματα των Γλυπτών του Παρθενώνα ως μια «ειλικρινή επιθυμία να ακολουθηθεί ο οικουμενικός δρόμος της αλήθειας» όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε η σχετική ανακοίνωση του Βατικανού.

Στο άρθρο παρουσιάζονται τα ελληνικά επιχειρήματα και οι προσπάθειες που κάνει το Parthenon Project, το οποίο όπως επισημαίνεται βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με το Βρετανικό Μουσείο όσο και με το Μουσείο της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης.

Η μεγάλη ευκαιρία της Βρετανίας
Παράλληλα σημειώνεται η πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης η οποία αρνείται κατηγορηματικά να αλλάξει τον νόμο του 1963 που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο την μόνιμη παραχώρηση των εκθεμάτων του.

Παρ’ όλα αυτά τονίζεται πως η Βρετανία έχει μια μεγάλη ευκαιρία να κάνει ένα «δώρο» στον Ελληνικό λαό με αφορμή την 50η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας που θα γιορταστεί στις 24 Ιουλίου του 2024. Σημειώνεται δε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πάνω από ένα χρόνο να κατασκευάσει τέλεια αντίγραφα και να αντικαταστήσει αυτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Τονίζεται επίσης η «ριζική αλλαγή» στον δημόσιου διαλόγου, σε παγκόσμιο επίπεδο, για θέματα που αφορούν την επιστροφή έργων τέχνης. Μάλιστα παρουσιάζεται η τοποθέτηση της διευθύντριας του μουσείου του Λούβρου Λορένς ντε Καρ, η οποία έχει πει πως ανήκει σε μια γενιά επιμελητών που «είναι ανοικτή στο να επιστρέψει κάτι που λανθασμένα βρίσκεται εκεί».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κυκλάδες: Μάχη με το χρόνο για να...

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας από τις Κυκλάδες...

Κλειστά σχολεία σε 5 νησιά – Πού...

Εντονα καιρικά φαινόμενα έκλεισαν τα σχολεία σε 5 νησιά....

Κυκλάδες: Μάχη με το χρόνο για να...

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας από τις Κυκλάδες...

Κλειστά σχολεία σε 5 νησιά – Πού...

Εντονα καιρικά φαινόμενα έκλεισαν τα σχολεία σε 5 νησιά....
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Βαλ Κίλμερ: Πέθανε ο Μπρους Γουέιν του «Batman Forever»

Σε ηλικία 65 ετών άφησε την τελευταία του πνοή...

Τραγικό τέλος για 19χρονο οδηγό: Έπεσε με το ΙΧ του από τη γέφυρα Φρουζή στον Άγιο Νικόλαο

Χρειάστηκε η επέμβαση των ανδρών της Πυροσβεστικής για να...

Παναιγαιακή Κινητοποίηση Υγειονομικών του ΕΣΥ στο Υπουργείο Υγείας.

Εκπροσωπώντας τα σωματεία υγειονομικών της Κρήτης παρευρεθήκαμε και στηρίξαμε...