Τι και αν βγήκαμε από το Μνημόνιο, οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να αφήνουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία, με τα ληξιπρόθεσμα να χρέη στο τέλος του 2018 να αγγίζουν τα 104,365 δισ. ευρώ.
Λόγω της οικονομικής στενότητας που βιώνουν τα τελευταία χρόνια οι φορολογούμενοι επιλέγουν ποιους φόρους θα πληρώσουν στην ώρα τους, ποιους θα ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση και ποιους θα αφήσουν απλήρωτους στην εφορία.
Έτσι, αντιμέτωποι με την υπερφορολόγηση χιλιάδες φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτες φορολογικές υποχρεώσεις τον τελευταίο μήνα του έτους, όπως ήταν η τέταρτη και προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές καθαρά φορολογικού χαρακτήρα ανήλθαν τον Δεκέμβριο στα 9,148 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,21 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Κατά κύριο λόγο έμειναν απλήρωτοι φόροι, όπως ΕΝΦΙΑ, φορολογικά πρόστιμα, ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.
Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση προχώρησε στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και εισοδημάτων στα χέρια τρίτων.
Οι φορολογούμενοι, λοιπόν, εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση έχει λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις, ανήλθαν τον Δεκέμβριο στους 1,16 εκατ. Σε σχέση με τον Νοέμβριο ο αριθμός αυτός σημείωσε αύξηση κατά 5.702 οφειλέτες.
Τα κυριότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση είναι:
- Κατάσχεση του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, με ακατάσχετο ποσό 1.250 ευρώ για έναν λογαριασμό που δηλώνεται στο taxisnet
- Κατάσχεση μισθών και συντάξεων. Ισχύει ακατάσχετο 1.000 ευρώ μηνιαίως. Για ποσό από 1.000 έως 1.500 ευρώ κατάσχεται το 50% και για ποσό πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται το σύνολο
- Δέσμευση και πώληση με πλειστηριασμό ακινήτων του οφειλέτη
- Την κατάσχεση εισοδημάτων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα ενοίκια και οι απαιτήσεις από πελάτες.