Γηροκομείο στα Χανιά: Νέες αποκαλύψεις για το κολαστήριο – Τι αναφέρει η δικογραφία

Ημερομηνία:

Γροθιά στο στομάχι όσα αναφέρονται στη δικογραφία για το περιβόητο γηροκομείο στα Χανιά, καθώς έρχεται στο φως η απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά κατά των τροφίμων της δομής, ενίοτε και βίαιη.

Η υπόθεση απασχολεί τις Αρχές από τον Απρίλιο του 2021 όταν και υπήρξαν καταγγελίες για τις συνθήκες λειτουργίας της δομής και για θανάτους ηλικιωμένων.

Μετά από πολύμηνη έρευνα της ΕΛΑΣ σχηματίσθηκε δικογραφία και σήμερα, συνελήφθησαν επτά άτομα (4 γυναίκες και 3 άνδρες) κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, παραβάσεις του νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι επτά συλληφθέντες αφορούν το χρονικό διάστημα από 5 Μαΐου 2009, έως 5 Μαΐου 2021.

Στην δικογραφία που σχηματίσθηκε εμπλέκονται εκτός από τους συλληφθέντες, 29 ακόμα άτομα. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και οχήματα των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν συνολικά ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα, το χρηματικό ποσό των 105.855 ευρώ και κοσμήματα.

Σοκάρει η δικογραφία

Η δικογραφία εστιάζει σε 30 περιπτώσεις θανάτων και σε 8 απόπειρες θανάτωσης, όμως, σύμφωνα με το Cretalive, από την Ασφάλεια Χανίων εκτιμάται πως οι προκληθέντες θάνατοι από τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι κατά πολύ περισσότεροι.

Λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό η περαιτέρω διερεύνηση της φρικτής αυτής υπόθεσης. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται, κατά την κρίση της αρμόδιας προανακριτικής Αρχής, από το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων σχετιζόμενων με οποιονδήποτε τρόπο με τη φιλοξενία τους στη δομή, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Αναφέρεται ακόμα ότι κατά το χρονικό διάστημα της 12ετούς δράσης της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της υπολογίζεται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος εκατομμυρίων ευρώ.

Στη δικογραφία μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι:

H ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητα της χαμηλή και η χορήγηση της μέσα σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης. Σε βαθμό που όπως υποστηρίζεται είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών). Aναφέρεται ότι με βάση την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων, εσόδων, εξόδων, δαπανών κλπ για την σίτιση των φιλοξενουμένων φέρεται ότι η ημερήσια δαπάνη που καταβαλλόταν από τη δομή για την σίτιση εκάστου ηλικιωμένου ήταν 0,55 ευρώ! Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό.

Καταλογίζεται ότι χορηγούσαν ακόμα και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους.

Σπάνια καθαρίζονταν οι ρόμπες που τους φορούσαν, πολύ αραιά τούς έπλυναν και τους καθάριζαν, χρησιμοποιώντας τα ίδια αναλώσιμα υλικά, δηλαδή κοινές πετσέτες, κοινά ξυραφάκια κλπ, ενώ φέρονται σε πολλές περιπτώσεις να επανατοποθετούσαν τις ίδιες ακάθαρτες πάνες.

Επίσης, αποδίδεται στους κατηγορούμενους ότι ακινητοποιούσαν πλήρως και μόνιμα ηλικιωμένους με ιμάντες περίδεσης, στα χέρια και στα πόδια. Ακόμα φέρονται να χορηγούσαν στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων, με την εισαγωγή τους στη Μονάδα, ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές λειτουργίες τους και να καμφθεί η κινητικότητα τους.

Στους εμπλεκόμενους στη φερόμενη εγκληματική οργάνωση αποδίδεται μεταξύ άλλων ότι αντί να διαφυλάξουν την αξιοπρεπή διαβίωση των τροφίμων και τα θεμελιώδη δικαιώματα τους για την υγεία τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή, παρέλειψαν με πρόθεση να το πράξουν αυτό, προέβησαν με πρόθεση σε συγκεκριμένες παράνομες πράξεις με αποτέλεσμα ως μόνη ενεργός αιτία από αυτές τις ενέργειες τους και παραλείψεις να είναι είτε η αιτιωδώς προκληθείσα θανάτωση είτε η απόπειρα θανάτωσης των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων.

Τι λέει ο δικηγόρος του οίκου ευγηρίας

Ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας της δομής Νίκος Ρουσόπουλος, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, τονίζοντας πως η εντολέας του, ιδιοκτήτρια της δομής αρνείται τις κατηγορίες που της αποδίδονται. Ο ίδιος μίλησε για αιφνιδιαστική έκδοση ενταλμάτων, για μια υπόθεση για την οποία διενεργούνταν προκαταρτική έρευνα.

«Τα εντάλματα εκδίδονται όταν προκύπτει ότι κάποιος είναι ύποπτος φυγής ή αν υπάρχει περίπτωση τέλεσης νέων αδικημάτων. Τότε γιατί το γηροκομεί λειτουργεί ακόμα;», ανέφερε ο κ. Ρουσσόπουλος και συνέχισε: «Αν υπάρχουν αδικήματα να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, όμως όχι για να δημιουργούνται εντυπώσεις».

Δικογραφία σε βάρος 29 ακόμη ατόμων – Τι βρήκαν οι αστυνομικοί στα σπίτια των συλληφθέντων

Υπενθυμίζεται ότι οι συλλήψεις τους πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης, μετά από εφόδους της αστυνομίας σε σπίτια εμπλεκομένων στην υπόθεση. Συνελήφθησαν η ιδιοκτήτρια και η διαχειρίστρια της δομής, δύο γιατροί – ένας γενικός και ένας ψυχίατρος – και τρεις νοσηλευτές – ένας άνδρας και δύο γυναίκες. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. κατά την διάρκεια των ελέγχων βρεθήκαν και κατασχεθήκαν χρηματικό ποσό 105.000 ευρώ και κοσμήματα ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα.

Επιπλέον έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος ακόμη 29 ατόμων, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

H ανακοίνωση της αστυνομίας:

«Συνελήφθησαν, σήμερα (09.02.2022) το πρωί στα Χανιά, κατόπιν ενταλμάτων σύλληψης κ. Ανακριτή Χανίων που εκδόθηκαν την 04.02.2022, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, επτά (7) ημεδαποί (4 γυναίκες και 3 άνδρες) κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Ειδικότερα, κατόπιν πολύμηνης ,πολυσχιδούς και εμπεριστατωμένης αστυνομικής προανάκρισης που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, η οποία αφορούσε στη διερεύνηση ύποπτων θανάτων ηλικιωμένων ατόμων που φιλοξενούνταν σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων σε περιοχή του Δήμου Χανίων, κατά το χρονικό διάστημα από 05-05-2009 έως 05-05-2021, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 36 ημεδαπών και αλλοδαπού η οποία υπεβλήθη στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

Εν συνεχεία την 04.02.2022 εκδόθηκαν από κ. Ανακριτή Χανίων τα σχετικά εντάλματα σύλληψης σε εκτέλεση των οποίων αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας συνέλαβαν σήμερα (09.02.2022) 7 ημεδαπούς (3 άνδρες και 4 γυναίκες).

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν συνολικά ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα, το χρηματικό ποσό των 105.855 ευρώ και κοσμήματα».

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χανιά: “Δείχνει” άλλο άτομο ως κάτοχο των...

Στον εισαγγελέα Χανίων αναμένεται να οδηγηθεί ο 36χρονος που...

Δήμος Χανίων:Αδειάζουν οι «αυτοσχέδιοι σκουπιδότοποι»- Μαζικές επιχειρήσεις...

Σε μαζικές επιχειρήσεις καθαριότητας έχει προβεί η Υπηρεσία Περιβάλλοντος,...

Χανιά: “Δείχνει” άλλο άτομο ως κάτοχο των...

Στον εισαγγελέα Χανίων αναμένεται να οδηγηθεί ο 36χρονος που...

Δήμος Χανίων:Αδειάζουν οι «αυτοσχέδιοι σκουπιδότοποι»- Μαζικές επιχειρήσεις...

Σε μαζικές επιχειρήσεις καθαριότητας έχει προβεί η Υπηρεσία Περιβάλλοντος,...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Εκδήλωση για τα 16 χρόνια του Σπύρου Καπράλου στην ΕΟΕ

Σε μία ιδιαίτερα λαμπερή βραδιά με θέμα « 16...

Νέος κανονισμός λειτουργίας για την Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου

Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η ιδανική αξιοποίηση της Βασιλικής...