Γιώργος Τσούκαλης: «Λεβέντικη η στάση του Κρητικού που βρήκε τα αρχαιολογικά ευρήματα στις Γούρνες»

Ο θησαυρός εντοπίστηκε από ιδιώτη, ο οποίος χωρίς άλλη σκέψη, ενημέρωσε για τα ευρήματα τον γνωστό ιδιωτικό ερευνητή, που ασχολείται τριάντα και πλέον χρόνια, με την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας

Γιώργος Τσούκαλης: «Λεβέντικη η στάση του Κρητικού που βρήκε τα αρχαιολογικά ευρήματα στις Γούρνες»

Από 200 έως 500 χιλιάδες ευρώ θα μπορούσαν να πουληθούν στην αγορά των αρχαιοκάπηλων τα ευρήματα που εντοπίστηκαν σε βουνοπλαγιά στις Γούρνες του Δήμου Χερσονήσου τα οποία όμως ήδη αποτελούν τμήμα του ελληνικού θησαυρού, που βρίσκεται καλά προστατευμένο και αναμένεται να μεταφερθεί για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.

Ο θησαυρός εντοπίστηκε από ιδιώτη, ο οποίος χωρίς άλλη σκέψη, ενημέρωσε για τα ευρήματα τον γνωστό ιδιωτικό ερευνητή, που ασχολείται τριάντα και πλέον χρόνια, με την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας, Γιώργο Τσούκαλη, ο οποίος χαρακτήρισε λεβέντικη τη στάση του Κρητικού, που αντί οποιασδήποτε άλλης σκέψης αυτό που απέδειξε είναι ότι πάνω από όλα τιμά την ιστορία και τον πλούτο της χώρας.

Σύμφωνα με τον ιδιωτικό ερευνητή κ. Γιώργο Τσούκαλη, πρόκειται για αρχαιότητες, που αν θα μπορούσε κανείς να τις πουλήσει στην ελεύθερη αγορά, θα μπορούσε να αποκομίσει έως και 500 χιλιάδες ευρώ. Εκείνος λοιπόν, σκέφτηκε ως έλληνας πατριώτης και έκανε αυτό που έπρεπε.

Δείτε το βίντεο:

 

Υπενθυμίζεται ότι στη περισυλλογή αρχαίων αντικειμένων, που βρέθηκαν κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, σε βουνοπλαγιά στις Γούρνες Ηρακλείου προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας αστυνομικοί από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Τα αρχαία αντικείμενα, μεταφέρθηκαν από κλιμάκιο αστυνομικών και εξετάσθηκαν από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων.

Οι αρχαιότητες που κατασχέθηκαν και συνιστούν αντικείμενα ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας είναι τα εξής:

  • μαρμάρινη κεφαλή ανδρός,
  • τμήμα κεφαλής πήλινου ειδωλίου φτιαγμένου σε μήτρα πιθανόν ρωμαϊκής περιόδου,
  • ακέραιο ειδώλιο κυκλαδικού τύπου γυναικείας μορφής με τα χέρια ενωμένα στην κοιλιακή χώρα πιθανώς τρίτης χιλιετίας π.Χ.,
  • απόληξη χάλκινου ξίφους με κεντρική νεύρωση πιθανώς μινωικής περιόδου,
  • οστέινο εργαλείο με τέσσερις οπές σπασμένο σε -3- μέρη,
  • τμήμα στλεγγίδας κλασικής ή ρωμαϊκής περιόδου,
  • πήλινο γυναικείο ειδώλιο αναθηματικό φτιαγμένο σε μήτρα πιθανώς κλασσικής ή ρωμαϊκής περιόδου και
  • βυζαντινή πόρπη από κράμα χαλκού εβδόμου αιώνα μ.Χ.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση οι αρχαιότητες, θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.