Στις 3:30 το μεσημέρι η κηδεία του καταξιωμένου Κρητικού καλλιτέχνη
Στη γενέτειρά του, τα Βορίζα Δήμου Φαιστού, στις 3.30 το μεσημέρι του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου θα αποχαιρετήσουν τον Κρητικό λυράρη Γιώργη Στιβακτάκη συγγενείς, φίλοι αλλά και πολλοί ακόμη που τον θαύμαζαν για τη μουσική του.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Παναγίας (όπου η σορός θα βρίσκεται από τη 1 η ώρα).
Ο Γιώργης Στιβακτάκης έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή, σε ηλικία 66 ετών, στο Ηράκλειο όπου διέμενε.
Πολύς ήταν ο κόσμος, όπως γράφει το “Δια-SOS-τε τη Μεσαρά”, που εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια με τετράστιχα, όπως:
«Ζήλεψ’ ο Χάρος λυραντζή, τω Βοριζώ καμάρι, που μάγευγε σαν έπαιζε τση λύρας το δοξάρι» (Χαριστή Κουκουμπεδάκη),
«Του Ψηλορείτη σταυραετέ, άνοιξες τα φτερά σου και βγήκες στον Παράδεισο πριχού να ‘ρθει η σειρά σου…» (Σιμισακογιώργης).
Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης αφήνει πίσω του απαρηγόρητους τη σύζυγό του Ολυμπία Παναγιωτάκη, τα παιδιά του Στάθη, Στέλιο, Αριάδνη & Νίκο, το εγγόνι του και τα αδέρφια του Νίκο, Καδιανή, Σταύρο και Χρήστο.
Δείτε μια ιστορική εμφάνιση στην ΚΡΗΤΗ TV μαζί με τα αδέρφια του Νίκο και Χρήστο:
Θρήνος για τη μεγάλη απώλεια
Η κρητική παράδοση και η μουσική του τόπου μας θρηνούν την απώλεια ενός από τους πιο αυθεντικούς εκφραστές τους, του Γιώργου Στιβακτάκη. Το θλιβερό νέο έγινε γνωστό χθες το πρωί αφού βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στην οικία του στο Ηράκλειο και λίγες ώρες αργότερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του σε ηλικία 64 ετών από καρδιακή ανακοπή.
Όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος της Κρήτης συγκλονίστηκε από τον χαμό του…
Ο Γιώργος Στιβακτάκης με τα αδέρφια του, τους λαουτιέρηδες Χρήστο και Νίκο, έγραψαν την δική του λαμπρή ιστορία στο μουσικό στερέωμα του νησιού. Οι “Στιβακτάκηδες” ήταν από τα πιο αγαπητά και λαοφιλή συγκροτήματα των τελευταίων δεκαετιών με εκατοντάδες γλέντια και εμφανίσεις αλλά και δικά τους τραγούδια που άφησαν το αποτύπωμά τους στην μουσική του τόπου μας.
Πατριάρχης της οικογένειας υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες μορφές στην ιστορία των Βοριζίων, ο Στάθης Στιβακτάκης ή Σωμαροστάθης, που έφυγε από την ζωή το 2019. Ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα στα κοινά ως πρόεδρος επί χρόνια του χωριού αλλά και ηγήτορας της παράδοσης, καθώς υπήρξε ξακουστός πρωτοχορευτής στην Κρήτη αλλά και λαϊκός ζωγράφος και λαογράφος.
Μέσα σε αυτή την οικογένεια μεγάλωσε ο Γιώργος Στιβακτάκης και τα τέσσερα αδέρφια του ο Νίκος, ο Χρήστος, ο Σταύρος και η Καδιανή, πατώντας στα βήματα της παράδοσης, με τη συνέχεια να δίνεται και από τα δικά τους παιδιά, τα εγγόνια του Σωμαροστάθη, τα περισσότερα εκ των οποίων ασχολούνται επίσης με την κρητική μουσική.
«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι»
Στο neakriti.gr μίλησε ένας από τους ανιψιούς του Γιώργου Στιβακτάκη, ο Στάθης Στιβακτάκης, λέγοντας: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Ο θείος μου ο Γιώργος έφυγε τόσο ξαφνικά από την ζωή, δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Η οικογένειά μου έχασε ένα μεγάλο στήριγμα. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο απ’ όλη την Κρήτη για τα μηνύματα συμπαράστασης και το κουράγιο που μας δίνουν σε αυτές τις δύσκολες ώρες».
Όπως ανακοίνωσε η οικογένεια, η κηδεία του Γιώργου Στιβακτάκη θα γίνει το Σάββατο στις 3:00 στα Βορίζια όπου θα τον αποχαιρετήσουν με λύρες και λαούτα, όπως ταιριάζει σε αυτή την σπουδαία μορφή της κρητικής μουσικής.
Η πορεία στη μουσική
Ο Γιώργος Στιβακτάκης ξεκίνησε από μικρή ηλικία να παίζει λύρα ενώ το 1981 ήρθε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Δικάστηκα να σ’ Αγαπώ”. Η συνεργασία των αδερφών Στιβακτάκη ξεκίνησε από τη δεύτερη δισκογραφική δουλειά “Κρητική Κομπανία”, σε συνεργασία με τον συγχωριανό τους Μανώλη Φαραγκουλιτάκη ή Μπαξέ στην Ασκομαντούρα, και το θιαμπόλι. Ο Γιώργης Στιβακτάκης χαρακτηρίστηκε από μια δωρικότητα στο παίξιμό του, κάτι που έδωσε χαρακτηριστικό αποτύπωμα στις συνθέσεις του ενώ ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο συνθέσεις του αδερφού του Χρήστου Στιβακτάκη που έχουν μείνει στην ιστορία. Κορυφαία κρητικά τραγούδια που έχει συνθέσει και έχει ερμηνεύσει ο Γιώργος Στιβακτάκης είναι “Πεντακόσια Φονικά”, “Την ώρα που ψυχομαχώ”, “Τα πάθη”, “Ένα κερί στον άνεμο”, “Δροσοσταλιά τ’ Απρίλη”, “Λεράτος”, “Κρυγιό νερό”, “Βασιλικός”, “Γλυκοχαράζει η Αυγή” και δεκάδες άλλα… Τα τελευταία χρόνια συνέχιζε να συμμετέχει σε γλέντια και εκδηλώσεις αλλά και να δημιουργεί νέες συνθέσεις με το δικό του ιδιαίτερο ηχόχρωμα.
Δισκογραφία
1981: “Δικάστηκα να σ’ αγαπώ” (Γιώργης Στιβακτάκης)
1983: “Κρητική Κομπανία” (Γιώργης Στιβακτάκης)
1986: “Ερωτικοί Καϋμοί” (Γιώργης Στιβακτάκης)
1990: “Αγάπης Όνειρα” (Γιώργης κ’ Χρήστος Στιβακτάκης)
1996: “Ανατολή” (Γιώργης κ’ Χρήστος Στιβακτάκης)
1999: “Δροσοσταλιά τ’ Απρίλη” (Γιώργης κ’ Χρήστος Στιβακτάκης)
2001: «Δε θέλω φρόνιμη ζωή» (Γιώργης Στιβακτάκης)
2003: “Παντός Καιρού” (Χρήστος Στιβακτάκης)
2004: “Στου χρόνου τα λημέρια” (Γιώργης Στιβακτάκης)
2006: “Από Χρυσάφι κ’ Φωτιά” (Χρήστος Στιβακτάκης)
2007: “Αέρας τση κορφής” (Γιώργης Στιβακτάκης
2012: “Αντίλαλοι του Ψηλορείτη” (Γιώργης Στιβακτάκης)
2016: “Η άκρη της σιωπής” (Χρήστος Στιβακτάκης)
2018: “Μπαρούτι μέλι και κρασί” (Γιώργης Στιβακτάκης)
2021: “Βιγλάτορας” (Γιώργης Στιβακτάκης).https://www.neakriti.gr/