politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Οι νέοι πόλεμοι θα αλλάξουν τον τρόπο που οι χώρες προετοιμάζουν την άμυνά τους

Ημερομηνία:

Την ανάγκη για όλο και μεγαλύτερη συνεργασία των Δυτικών δυνάμεων στον τομέα της Άμυνας υπογράμμισαν οι ομιλητές της θεματικής συζήτησης που συντόνισε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ και του kathimerini.gr, κ. Σταύρος Ιωαννίδης, κατά την τελευταία ημέρα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 10- 13 Απριλίου, και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι νέοι πόλεμοι, π.χ. Ουκρανία , θα αλλάξουν τον τρόπο που οι χώρες προετοιμάζουν την άμυνά τους, τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε τον τρόπο εξοπλισμού, την εκπαίδευση των εφέδρων, αλλά και τον τρόπο που επιλέγουμε συστήματα άμυνας.

Έδωσε το παράδειγμα του ρόλου που παίζουν οι νέες τεχνολογίες (ντρόουν, κινητά, δορυφόροι) στον πόλεμο της Ουκρανίας, έχοντας δώσει πλεονέκτημα στο Κίεβο στα πεδία των μαχών. Και πρόσθεσε ότι ο στόλος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα ήταν ευάλωτος λόγω των παλαιών συστημάτων που χρησιμοποιούν τα πλοία, γι’ αυτό και έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από ουκρανικά χτυπήματα.

Ο κ. Alexandre Escorcia, διευθυντής ευρω-ατλαντικής ασφάλειας του Γαλλικού υπουργείου Άμυνας, υπογράμμισε ότι στη Δύση δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να αγνοούμε τις προκλήσεις που υπάρχουν και πρόσθεσε ότι η παγκόσμια οικονομία πρέπει να αντέξει τον πόλεμο να συνεχίσουμε να παράγουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα εξοπλισμό.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Γαλλία αναζητά συνεργασίες με φιλικές δυνάμεις, όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, οι ΗΠΑ κ.α. και κατέληξε τονίζοντας ότι «η στρατηγική αυτονομία της διατλαντικής συμμαχίας πλέον είναι απολύτως απαραίτητη».

Ο κ. Randy Howard, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Aeronautics, αποκάλυψε ότι η κολοσσιαία αμυντική βιομηχανία ήδη σχεδιάζει τα νέας γενιάς μαχητικά αεροσκάφη, επανδρωμένα και μη, προσθέτοντας ότι ο κόσμος μας είναι όλο και πιο επικίνδυνος.

Αναφέρθηκε επίσης στον ενδεχόμενο κίνδυνο της Κίνας, λέγοντας ότι πριν από δέκα χρόνια, οι ΗΠΑ είχαν το μεγαλύτερο ναυτικό, τώρα το έχει η Κίνα και επεκτείνεται διαρκώς και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «για να κυριαρχήσουμε οι Δυτικές δυνάμεις, πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

Ερωτηθείς σχετικά με το μέλλον, είπε ότι το σημαντικότερο είναι να «δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αποτρεπτικής δύναμης ώστε να μη χρειαστεί ποτέ να πάμε σε πόλεμο» τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε τόσο ισχυροί που «καμία δύναμη να μη θέλει να πολεμήσει μαζί μας».

Ο κ. Νικόλαος Παπάτσας, Senior Partner EFA GROUP και Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α), τόνισε πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσε ένα τεράστιο σοκ για τις ηγεσίες της Ευρώπης, εφόσον για περίπου 2 δεκαετίες οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά μεγάλης κλίμακας πόλεμος με συμβατικές δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, με αποτέλεσμα να μην υλοποιούνται οι αναγκαίες επενδύσεις στον τομέα της άμυνας συμπεριλαμβανομένων και αυτών για την ενίσχυση της στρατιωτικής της δύναμης μέσω της αγοράς νέων συστημάτων. Η Ρωσική εισβολή άλλαξε αυτή την αντίληψη και ανάγκασε τις χώρες-μέλη της ΕΕ να ξεκινήσουν το 2022 ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την κάλυψη των κενών που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Παπάτσας διευκρίνισε ότι η ΕΕ, εφαρμόζοντας μια συλλογική πολιτική, ξεκίνησε μια μακροχρόνια διαδικασία ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να αυξηθούν οι ικανότητες και η παραγωγικότητά της με στόχο την επίτευξη βιομηχανικής και αμυντικής αυτάρκειας. «Αν και η Ευρώπη πάντοτε επιθυμούσε να αποκτήσει τη δική της εξωτερική και αμυντική πολιτική, η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε τη σημαντική εξάρτηση της Ευρώπης από το ΝΑΤΟ, αναφορικά με την ασφάλειά της έναντι εχθρών με μεγάλες συμβατικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία.

Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια της ΕΕ, για την αναδιάταξη και ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ) μπορεί να συμβάλλει σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τα Πυρομαχικά, τα Ηλεκτρο-οπτικά συστήματα (Νυχτερινής όρασης, Θερμικά), οι Επικοινωνίες, και τα Συστήματα C4ISR. Στους τομείς αυτούς, η ΕΑΒΙ έχει αποδείξει ότι μπορεί να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και να επιτύχει σημαντικές εξαγωγές στις διεθνείς ανταγωνιστικές αγορές».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χριστούγεννα: Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες...

Αλλαγή νοοτροπίας και τα Χριστούγεννα - Από το χειμερινό...

«Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε...

Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις για τα άγρια βασανιστήρια που...

Χριστούγεννα: Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες...

Αλλαγή νοοτροπίας και τα Χριστούγεννα - Από το χειμερινό...

«Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε...

Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις για τα άγρια βασανιστήρια που...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
VAVOULAS GROUP 300×250
SYNKA 300X250
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χανιά: Έσπασε παράθυρο στο πλοίο της γραμμής στη μέση του ταξιδιού

Aναστάτωση προκλήθηκε το Σάββατο στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που...

Παραμονή Χριστουγέννων στο MEGA με την Άννα Βίσση

Η απόλυτη Ελληνίδα σταρ έρχεται να «ζωντανέψει» τα φετινά...