Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη τον φετινό καυτό Ιούλιο ήταν περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από ό,τι πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, το όριο που έχει θέσει η ανθρωπότητα για την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του αιώνα.
Επισήμως, ο κρίσιμος στόχος για το κλίμα δεν έχει ακόμα καταρριφθεί σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, όμως η παροδική υπέρβασή του καθιστά σαφές ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα.
Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, επιβεβαίωσε την Τρίτη η κλιματική υπηρεσία του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, της οποίας οι μετρήσεις πηγαίνουν πίσω μέχρι το 1950.
Η ημερήσια μέση παγκόσμια θερμοκρασία απο το 1940 ως σήμερα. Κάθε γραμμή είναι ένα έτος. Με κόκκινο το 2023 (Copernicus Climate Service)
Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία της Γης έφτασε τον Ιούλιο τους 16,95 βαθμούς, αρκετά πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του Ιουλίου 2019 στους 16,63 βαθμούς.
Οι θερμοκρασίες ρεκόρ έφεραν ισχυρούς καύσωνες στην Ευρώπη, τις νότιες ΗΠΑ, τον Καναδά και την Κίνα, ενώ θαλάσσιοι καύσωνες εκδηλώθηκαν στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό.
Ακόμα και η Ανταρκτική, η οποία βρισκόταν τον Ιούλιο στη μέση του χειμώνα, πλήττεται από θερμοκρασίες ρεκόρ που μείωσαν την έκταση του θαλάσσιου πάγου σε ιστορικό χαμηλό.
Σύμφωνα με ανάλυση της επιστημονικής οργάνωσης Climate Central, οι φετινοί καύσωνες φέρουν ξεκάθαρα
«Γεύση από το μέλλον»
Στη διάρκεια της πρώτης και της τρίτης εβδομάδας του μήνα, η θερμοκρασία ξεπέρασε παροδικά τον στόχο των 1,5 βαθμών που τέθηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού για να αποφευχθούν τα χειρότερα της παγκόσμιας θέρμανσης.
Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι ο στόχος έχει χαθεί, τουλάχιστον θεωρητικά, αφού ο στόχος του Παρισιού αφορά τον μέσο όρο μιας περιόδου 20-30 ετών και ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί.
Παροδικές υπερβάσεις είχαν καταγραφεί και στο παρελθόν, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που το όριο καταρρίπτεται στη διάρκεια του καλοκαιριού, επισήμανε η κλιματική υπηρεσία ου Copernicus.
Στα τέλη Ιουλίου ο νέος επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), Τζιμ Σκία, προειδοποίησε πως είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι ο στόχος των 1,5 βαθμών έχει χαθεί οριστικά.
Είναι πλέον αναπόφευκτο ότι ο πλανήτης θα ζήσει «τουλάχιστον μια μικρή υπέρβαση», καθώς κυβερνήσεις «δεν έχουν εφαρμόσει αρκετά φιλόδοξες πολιτικές για να επιτευχθεί ο στόχος» είπε ο Σκία.
Σε δραματικό τόνο ήρθε την Τρίτη η προειδοποίηση του Πέτερι Τάαλας, γενικού γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Μετεωρολογίας, ο οποίος υπάγεται στον ΟΗΕ.
«Ο ακραίος καιρός που επηρέασε εκατομμύρια ανθρώπους τον Ιούλιο είναι δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και μια γεύση από το μέλλον» είπε ο Τάαλας.
«Η ανάγκη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Η δράση για το κλίμα δεν είναι πολυτέλεια ανά ανάγκη».