Την πεποίθηση ότι η Κρήτη μπορεί να αποφύγει το τρίτο κύμα της πανδημίας, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στην Μαρία Μπινιχάκη ο Καθηγητής Εντατικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής Μονάδας της Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Γεωργόπουλος.
Ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στην αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και στο νησί, λέγοντας πως τα πράγματα δεν είναι πάντα «άσπρο – μαύρο». «Το ότι μιλάμε για 15 ημέρες μετά που θα ανοίξουμε κάτι και θα δούμε κρούσματα, δεν σημαίνει κάτι. Μπορούμε να τα δούμε στις 7 αλλά και στις 10 ημέρες. Είναι κάτι που δεν ξέρουμε τι μπορεί να φταίει, έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα στον πληθυσμό και έχει μεγάλη σημασία, όσον αφορά στον ιό. Εξαρχής το κρούσμα που είχαμε στον βρεφονηπιακό σταθμό δεν αντιμετωπίστηκε, με την έννοια της απομόνωσης κι αυτό ήταν το πρόβλημα».
Όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργόπουλος, η οικονομία πρέπει να κινηθεί διότι αν καταρρεύσει θα καταρρεύσουν πολλά στη χώρα. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει ξανά lockdown αν και είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει».
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική, σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο και αν καταφέρουμε να περιορίσουμε την κινητικότητα στην περιοχή, τότε έχουμε σημαντικές ελπίδες να αποφύγουμε το τρίτο κύμα. «Κάποιες χώρες στην Ευρώπη έχουν ήδη πολύ έντονο τρίτο κύμα και ας ελπίσουμε ότι εμείς δεν θα είμαστε ανάμεσα τους. Η Αττική θα παίξει σημαντικό ρόλο».
Αυτή τη στιγμή σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχει το μεταλλαγμένο στέλεχος και όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργόπουλος αν επικρατήσει, τότε αναπόφευκτα θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς.
Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα στο νησί, ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε πως είναι πολύ καλή καθώς μιλάμε για έναν πολύ περιορισμό αριθμό κρουσμάτων. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια καλή επιδημιολογική εικόνα στην Κρήτη, χωρίς να σημαίνει ότι θα συνεχιστεί και μετά από μια εβδομάδα. Χρειάζεται προσοχή από τους πολίτες και να τηρούν όλα τα μέτρα. Ο εμβολιασμός πιστεύω μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, θα είναι η αιτία που θα κάνει την πανδημία να υποχωρήσει» ενώ όπως πρόσθεσε ο ίδιος έχουν προχωρήσει και οι εργασίες στην νέα ΜΕΘ από την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και μέσα στο Φεβρουάριο θα είναι σε θέση να τεθεί σε λειτουργία.
Αναφορικά με τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει με την παράδοση των εμβολίων, ο κ. Γεωργόπουλος επεσήμανε πως αν οι υπόλοιπες εταιρίες παραδώσουν τα εμβόλια όπως είναι συμφωνημένο τέλη Μάιου αρχές Ιουνίου, θα είμαστε σε θέση να λέμε ότι ένα 50% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί σύμφωνα με το πρόγραμμα, ενώ ο αριθμός των εμβολιασμών θα αυξηθεί δραματικά τον Απρίλιο.
«Η χώρα είναι από αυτές που διάλεξαν τη στρατηγική του να μην εμβολιάζουν αν δεν έχουν τη δεύτερη δόση. Αυτό ήταν κρίσιμο γιατί χώρες που δεν έχουν αυτή τη στρατηγική, έχουν σημαντικά προβλήματα. Ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο αναγκάστηκε να αυξήσει το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων, χωρίς όμως να έχουν επιστημονικά δεδομένα ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος όμως γι’ αυτό πάμε στα τυφλά. Η χώρα μας νομίζω, έκανε αυτό που έπρεπε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργόπουλος.
Μάλιστα, ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε και στην κολχικίνη λέγοντας πως δεν υπάρχει προς το παρόν δημοσιευμένη η παρουσίαση της εργασίας για το φάρμακο αλλά έχουμε μόνο τις ανακοινώσεις του Καναδά. «Αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να μιλήσουμε για το φάρμακο που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, η κολχικίνη είναι χρήσιμη σε αυτούς που είναι σπίτι με ήπια συμπτώματα. Για το νοσοκομείο δεν έχουμε ενδείξεις ότι μπορεί να δράσει». Πρόσθεσε δε, ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν στην ΜΕΘ είναι ένας ιδιαίτερος πληθυσμός και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι η κολχικίνη μπορεί να δράσει. Αυτό ωστόσο που χρησιμοποιείται ως αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ είναι η κορτιζόνη.
Τέλος, ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε πως αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, είμαστε σε θέση να αποφύγουμε το τρίτο κύμα. «Βέβαια αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει σε πέντε ημέρες. Από εμάς εξαρτάται όσον αφορά την Κρήτη, να συνεχίσουμε να έχουμε καλό επιδημιολογικό φορτίο». https://creta24.gr/