Γεώργιος Β. Μαραβελάκης: Ανάκαμψη Τουρισμού της Ελλάδας το 2022
Γεώργιος Β. Μαραβελάκης: Ανάκαμψη Τουρισμού της Ελλάδας το 2022
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί διακαώς την επανεκκίνηση των ταξιδιών εντός της ΕΕ και σχεδιάζει ένα «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό» όπως δήλωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και προανήγγειλε την υιοθέτηση νομοθετικής πρότασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις 17 Μαρτίου 2021. Σε επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες τους γνωστοποιεί ότι θεσπίζεται, διά νόμου, το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «συμφωνήσαμε σε μια κοινή προσέγγιση, με στόχο να διευκολύνουμε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ποιο είναι το σχέδιο;
Η νομοθετική πρόταση της Κομισιόν θεσπίζεται στις 17 Μαρτίου. Η ημερομηνία μπορεί να είναι κοντά, αλλά οι περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί. Η Κομισιόν εκτίμησε τις πρώτες σκέψεις των χωρών της ΕΕ, σε μια συζήτηση όπου πολλοί διπλωμάτες χαρακτήρισαν ως «χάος». Όπως αναφέρουν πηγές από την άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη «Για να φτάσουμε στο σημείο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει το «πράσινο φως» πρέπει να ξεπεραστούν πολλές ανησυχίες και να απαντηθούν πολλά ερωτήματα».
Αυτό που είναι βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι η Κομισιόν θέλει το πιστοποιητικό εμβολιασμού να μην περιλαμβάνει μόνο αποδεικτικά στοιχεία των δόσεων, αλλά και αποτελέσματα τεστ και πληροφορίες σχετικά με την ανάρρωση από τον ιό.
Ποιος προωθεί την ιδέα;
Το σχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ελλάδα.
«Η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης… είναι, κατ’ ανάγκη, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας», έγραφε ο πρωθυπουργός της ο πρώτος που πρότεινε την ιδέα του πιστοποιητικού, τον Ιανουάριο.
Οι χώρες που δείχνουν να μην περιμένουν είναι Κύπρος και η Μάλτα με τον υφυπουργό Τουρισμού της Κύπρου δήλωσε την Πέμπτη ότι οι εμβολιασμένοι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδεύουν στη χώρα του χωρίς περιορισμούς από τον Μάιο ενώ η Ισπανία και η Ελλάδα εξετάζουν επίσης έναν αντίστοιχο «πράσινο διάδρομο».
Εδώ όμως ξεχνάνε οι διοικούντες ότι ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε για σταδιακή άρση των μέτρων από την 17η Μάιου εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες που θα εξεταστούν εκ νέου την 15η Απρίλιου 2021.
Στον ακήρυχτο πόλεμο για την σεζόν του 2021, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα προσπαθούν να ανοίξουν τα σύνορά τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στρέφοντας το βλέμμα τους στην Βρετανία.
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ελπίζει πως θα είναι σε θέση να δέχεται τουρίστες στα Κανάρια Νησιά και στις Βαλεαρίδες από τα μέσα Μαΐου εφόσον έχουν κάνει τεστ και είναι αρνητικό.
Οι ειδικοί του τουρισμού λένε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα ανακοινώσουν σύντομα ότι θα δέχονται τουρίστες από την Βρετανία. Η Γαλλία πάλι είναι φειδωλή στις ανακοινώσεις της.
Αυτό το οποίο περιμένουν όλες αυτές οι χώρες είναι πάντως η ανακοίνωση του οδικού χάρτη από την ίδια την Βρετανία ο οποίος όμως θα γίνει γνωστός τον Μάιο.
Άλλες χώρες που τάχθηκαν επίσης υπέρ: η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Εσθονία.
Κάθε χώρα της ΕΕ συμφωνεί;
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι η εργασία για μια «κοινή προσέγγιση στα πιστοποιητικά εμβολίων» πρέπει να συνεχιστεί, αλλά αυτή είναι μια χλιαρή έγκριση που αφήνει περιθώρια και γεννά αμφιβολίες καθώς ενστάσεις υπήρξαν για τη διάρκεια της ανοσίας του εμβολίου, η μεταδοτικότητα του ιού όσων έχουν εμβολιαστεί, καθώς και νομικά και ηθικά ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. .
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη: «Δεν θα δεχτώ ένα σύστημα που προϋποθέτει την πρόσβαση σε αυτήν ή στην άλλη χώρα με πιστοποιητικό» και σε άλλο σημείο συνέχισε λέγοντας : «Η ΕΕ πρέπει να αποφύγει ένα σενάριο όπου κάθε χώρα αναπτύσσει το δικό της σύστημα, ένα τέτοιο έγγραφο δεν πρέπει να παρέχει συγκεκριμένα δικαιώματα σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί».
Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Sophie Wilmès, υιοθέτησε παρόμοια άποψη, τονίζοντας ότι η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων είναι «πιο θεμελιώδης από ποτέ».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε αποκλειστικά στα ΜΜΕ της Γερμανικής Επικράτειας την περασμένη εβδομάδα ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να είναι η «μόνη» λύση για να επιτρέπεται ένα ταξίδι, και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός πως: δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο εμβόλιο κορονοϊού για τους ανήλικους προσθέτοντας ότι ένα αρνητικό τεστ PCR θα συνεχίσει να είναι μια εναλλακτική λύση.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αναφέρει: «Αν και κανείς δεν αντιτίθεται καταρχήν στην ιδέα, υπάρχουν πρακτικές και ηθικές ανησυχίες, το «ερώτημα»(πρόσθεσε) είναι εάν οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες μεταδίδουν την ασθένεια κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους και ποιες οι συνέπιες για το σύνολο της κοινωνίας μας όταν επιστρέψουν οι ταξιδευτές.»
Οι ρυθμιστές αρχές προστασίας της Ευρώπης δεν φαίνεται να επικροτούν την απόφαση των αρχηγών της Ε.Ε.
Η βελγική ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι ο δηλωμένος σκοπός για την αποθήκευση των δεδομένων σχετικά με τα εμβολιασμένα άτομα και οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο κοινοποίησης αυτών των δεδομένων είναι ασαφείς. Η ρυθμιστική αρχή ανησυχεί επίσης ότι οι αρχές θα διατηρούσαν αυτά τα δεδομένα για πολύ καιρό.
Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων Wojciech Wiewiórowski χαρακτήρισε την ιδέα ενός διαβατηρίου εμβολιασμών «ακραίο», λέγοντας επίσης «ακόμη και το όνομα με αηδιάζει λίγο».
Ο Γάλλος ρυθμιστής για την Προστασία Δεδομένων δήλωσε ότι είναι δυνατόν να εφαρμοστούν ψηφιακά «πράσινα διαβατήρια» που θα τηρούν τους κανόνες προστασίας δεδομένων της ΕΕ αλλά είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν προσφυγές στη δικαιοσύνη.
Θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι;
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα πιστοποιητικό εμβολίου για ιατρικούς σκοπούς τον Ιανουάριο. Η νέα πρόταση για τα ταξίδια ξεπερνά την υπάρχουσα συμφωνία δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής αυτή την εβδομάδα.
Εάν οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν ένα πιστοποιητικό προερχόμενο από τα συστήματα υγείας στα σύνορά τους, η Επιτροπή πρέπει να δημιουργήσει μια «πύλη» για τη σύνδεση των εθνικών συστημάτων. Κάτι τέτοιο θα χρειαστεί τουλάχιστον έξη μήνες είπε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ένα έγγραφο που εστάλη σε αντιπροσωπείες χωρών μη αποκλείοντας την προοπτική η προετοιμασία να διαρκέσει ακόμα και ένα τετράμηνο.
Ελάχιστες χώρες με πρωτοπόρο την Ελλάδα και την Εσθονία, ενώ Γερμάνια και Γαλλία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε., έχουν ηλεκτρονικά σύστημα συνταγογράφησης και μπορούν ευκολά να συνδεθούν σε μια «πύλη» υγειονομικού χαρακτήρα.
Με όλο και περισσότερες χώρες να κατατάσσονται στην κοινή στρατηγική εμβολίων της ΕΕ, αυτό που προκαλεί πονοκέφαλο για την προγραμματισμένη διάθεση του πιστοποιητικού εμβολίου είναι: Τι θα γίνει με τους Σλοβάκους, τους Ούγγρους, τους Σέρβους, τους Ουκρανούς ακόμα και τους Ρώσους πολίτες που έχουν λάβει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik ή την περίπτωση της Ουγγαρίας με το Κινεζικό εμβόλιο Sinovac; Μπορούν να γίνουν δεκτοί αυτοί οι εμβολιασμοί για το πιστοποιητικό σε επίπεδο ΕΕ, παρόλο που τα εμβόλια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φαίνεται να έχει ακόμη απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα. Υπάρχουν όμως σαφείς αμφιβολίες ακόμη και στις χώρες που διαχειρίζονται τα εμβόλια αυτά.
Η Ελλάδα πότε θα ανοίξει;
Προϋπόθεση για το άνοιγμα της Τουριστικής σεζόν του 2021 όπως τονίστηκε στο άτυπο συμβούλιο από τον Υπουργό Τουρισμού είναι «ένας καλός ρυθμός εμβολιασμού είναι καθοριστικός παράγοντας για το άνοιγμα του τουρισμού, όπως και η επιδημιολογική κατάσταση των χωρών που δυνητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν «δεξαμενή» προσέλκυσης τουριστών». Έτσι δεν προβλέπουν έναρξη της τουριστικής δραστηριότητας πριν από τα μέσα Μαΐου ξενοδόχοι και λοιποί τουριστικοί φορείς, οι οποίοι ζητούν πλέον συντεταγμένα, μέτρα στήριξης για όλο το 2021, δεδομένου ότι η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω σε σχέση με τις εκτιμήσεις στο τέλος της περασμένης χρονιάς που έκαναν λόγο για στήριξη κυρίως το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.
Υπάρχει «Πόλεμος» μεταξύ των χωρών του νότου;
Οι Ελληνική Ξενοδοχεία λόγω της υψηλής φορολογίας, των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ, των παγίων εξόδων (φως, νερό κτλ), Δημοτικών Τελών (με ανύπαρκτες ανταποδοτικές υπηρεσίες) και του υψηλού ασφαλιστικού κόστους να μην μπορεί να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες του νότου, μπαίνει ουσιαστικά άοπλη σε ένα πόλεμο τιμών για να προσελκύσει τουρίστες της τελευταίας στιγμής (Last Minute) με σοβαρό τον κίνδυνο να δημιουργηθούν επιπλέον κόκκινες επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο δυσβάσταχτα κόστη.
Οι Tour Operators τηρούν στάση αναμονής, επιβεβαιώνοντας από την πλευρά τους ότι τα συστήματα κρατήσεων έχουν «παγώσει». Ο κόσμος, παρά τις πιο οικονομικές τιμές, απλά δεν ενδιαφέρεται, γιατί βλέπει ότι η πανδημία αντί να περνά σε ύφεση, φουντώνει. Οπότε δεν έχει καμία διάθεση να πληρώσει για κρατήσεις διακοπών, τις οποίες είναι αμφίβολο αν θα απολαύσει.
Μην ξεχνούμε, επίσης, ότι ένα μεγάλο ποσοστό περυσινών κρατήσεων εκκρεμεί, με τα «voucher» που πήραν οι πελάτες από τουριστικά γραφεία και ξενοδόχους, τα ξενοδοχεία των οποίων τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, λόγω του κορονοϊού. Αυτό κάνει ορισμένους Tour Operators, πιθανότατα και για λόγους μάρκετινγκ, να μιλούν για αύξηση κρατήσεων, για επικείμενη αύξηση τιμών στα «πακέτα», σαν αποτέλεσμα αφενός της χαμηλής ζήτησης και αφετέρου, των «vouchers» από τα ταξίδια που ακυρώθηκαν πέρυσι λόγω πανδημίας και ταξιδιωτικών περιορισμών.
Κανείς φορέας δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία ορισμένων κυβερνητικών παραγόντων της αγοράς που μιλούν για δυνατότητα στόχου στο 60% του 2019 σε κρατήσεις και τζίρο, θεωρώντας ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων και με επαλήθευση των εκτιμήσεων ότι θα γίνουν οι εμβολιασμοί που θα έχουν την εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα, ένας ρεαλιστικός στόχος είναι επίτευξη κρατήσεων-τζίρου στο 30% – 40% του 2019.
Τα σχόλια είναι κλειστά.