Δεν ήταν μόνο η δωδεκαετής οικονομική κρίση, αργότερα ακολούθησε η υγειονομική κρίση που διογκώθηκε με την εμφάνιση της πανδημίας και αμέσως μετά εμφανίστηκε η ενεργειακή κρίση που έχει μετατραπεί σε ενεργειακή φτώχεια και επηρεάζει τις ανατιμήσεις των αγαθών, τα λαϊκά νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη της χώρας γενικότερα.
Είναι εντυπωσιακή η αύξηση μέχρι και 540% της τιμή της μεγαβατόρας στην Ελλάδα, τη χώρα που πλέον είναι πρωταθλήτρια στη χονδρική ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Η εμμονή και η βιασύνη της κυβέρνηση να μεταβεί σε μια πράσινη ενέργεια με εισαγόμενες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά, χωρίς την αξιοποίηση του φυσικού εγχώριου πλούτου μας και σε μία βίαιη απολιγνιτοποίηση από το 55% στο 15%, ήταν βέβαιο ότι θα δημιουργούσαν μια τεράστια αύξηση στις τιμές ενέργειας τη στιγμή που ήμασταν άμεσα εξαρτώμενοι από το φυσικό αέριο. Και βέβαια η αγροτική περιοχή πλήττεται ακόμη περισσότερο γιατί τα λιπάσματα είναι άμεσα συσχετιζόμενα με την τιμή μονάδας του φυσικού αερίου. Όσο λοιπόν θα αυξάνεται το φυσικό αέριο θα αυξάνεται και το κόστος παραγωγής για τους αγρότες με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι τιμές στα προιόντα.
Βέβαια η παραπάνω καταστροφική πολιτική δεν αποτελεί είδηση αφού υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια ότι θα ακολουθήσει μια τεράστια ενεργειακή φτώχεια, αλλά δυστυχώς το επιτελικό κράτος βρέθηκε για ακόμη μία φορά ανοργάνωτο και απροετοίμαστο με πολιτικούς που αδυνατούν να αντιληφθούν και να αναλάβουν τα καθήκοντά τους.
Όπως είναι λογικό οι προεκτάσεις της ενεργειακής κρίσης δεν αφήνουν ανεπηρέαστα τα λαϊκά νοικοκυριά. Αρχικά έχει συμπαρασύρει σε ανατιμήσεις όλα τα αγαθά ευρείας κατανάλωσης και ειδικά τα είδη διατροφής όπως το κρέας, το λάδι, τα ζυμαρικά των οποίων ή τιμή φτάνει πάνω μέχρι και 20% πλέον. Και φυσικά με τον πληθωρισμό να ανέρχεται στο 5,1%, και την εκτόξευση των τιμών στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο και το ρεύμα, πολλοί συνάνθρωποί μας θα βρεθούν στο έλεος της φτώχειας και δυστυχώς πολύ σύντομα δεν θα μπορούν να γεμίσουν το ψυγείο τους, να θερμάνουν το σπίτι τους και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχει ένα ποσοστό γύρω στο 35% που λαμβάνει εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ μηνιαίως και το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στο αυξημένο κόστος, δεν λαμβάνονται από την πολιτεία τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία αυτών των ανθρώπων. Άλλωστε όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν τρέφει αυταπάτες για μια ίση κοινωνία. Και βέβαια, αυτό το γενικευμένο κύμα ακρίβειας δεν αφορά μόνο τα φτωχά νοικοκυριά αλλά και τους ανέργους και τους συνταξιούχους αυτής της χώρας. Δυστυχώς ο κίνδυνος μίας νέας ανθρωπιστικής κρίσης είναι πιο ορατός από ποτέ. Οι κοινωνικές ανισότητες, ο παραγκωνισμός, η αδιαφορία που δείχνει η κυβέρνηση για τους πολίτες αλλά και η απουσία συλλογικής συνείδησης δεν θα αργήσουν να φέρουν μια νέα κρίση της δημοκρατίας.
Γιατί λοιπόν θα πρέπει να πλουτίζουν πέντε συγκεκριμένες εταιρείες που έχουν σχέση με την ενέργεια στη χώρα με αποτέλεσμα οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι;
Γιατί δεν υπάρχει ενεργειακή δημοκρατία και αποκέντρωση ώστε να επιδοτείται το κάθε νοικοκυριό για να βάλει φωτοβολταικά στο σπίτι του και να είναι έτσι παραγωγός της κατανάλωσής του;
Γιατί δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας; Μήπως είναι τα γενεσιουργά αίτια μιας πολιτικής στην οποία επικρατεί η κερδοσκοπία και η αρχομανία των πολιτικών, προκειμένου να επικρατήσουν στην πολιτική σκηνή;
Θα έπρεπε η πολιτεία να λάβει κάθε δυνατό μέσο για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και τη δικαιότερη οργάνωση, ώστε να μην υφίσταται κανένας την αδιαφορία και την απαξίωση από τους πολιτικούς ηγέτες.
Θα έπρεπε να εφαρμόσει άμεσα αποτελεσματικότερη κοινωνική πολιτική για την ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας, αρχικά με την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού σήμερα και όχι τον Μάη, με την επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων αλλά και με την έκδοση των συντάξεων σε όλους τους εν δυνάμει συνταξιούχους που ζουν μόνο με την εθνική σύνταξη. Επιβάλλεται επίσης η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων. Μόνο έτσι θα γίνει η αρχή για ένα κράτος δικαίου Ευρωπαϊκών προδιαγραφών σταματώντας επιτέλους να μοιάζει στους πιο βασικούς πυλώνες της σε τριτοκοσμικές χώρες.
Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων
Γιώργος Δημητριάδης
Τα σχόλια είναι κλειστά.