Γιατί η γενιά «Z» φαίνεται να μεγαλώνει πιο γρήγορα από τους «millennials»;
Ίσως για την πρόωρη γήρανση να φταίει το άγχος, το fast food, η καθιστική ζωή ή και η έλλειψη σκοπού.
Οι TikTokers της γενιάς «Ζ» γίνονται viral με την αποκάλυψη της πραγματικής τους ηλικίας, κάνοντας τους followers να απορούν καθώς παραδέχονται ότι είναι έως και μια δεκαετία νεότεροι από την ηλικία που εκτιμούν οι γύρω τους. Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από τα σημάδια που μαρτυρούν πρόωρη γήρανση;
Ίσως η αιτία να είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Ας ρίξουμε σήμερα μια ματιά σε κάποιους πιθανούς από αυτούς.
Ποια είναι η γενιά «Ζ»
Τα άτομα που ανήκουν σε αυτή τη γενιά είναι εκείνα που γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 έως περίπου το 2012. Η γενιά αυτή ακολουθεί τους «millennials», εκείνους που γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 1997 και προηγούνται της γενιά «Άλφα», των ατόμων που γεννήθηκαν μεταξύ 2013 και 2024.
Ενώ τα άτομα που ανήκουν σε αυτή τη γενιά είναι μεταξύ 12 και 27 ετών, πολλοί δημοφιλείς influencers του TikTok μοιάζουν να είναι άνω των 30.
Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο;
Φταίει η μεγαλύτερη επαγγελματική ανασφάλεια;
Είναι γνωστό πως το άγχος προκαλεί ποικίλα προβλήματα, μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι και η πρόωρη γήρανση.
Τα άτομα που γεννήθηκαν εκείνη την χρονική περίοδο ίσως αντιμετωπίζουν αυξημένο άγχος που συνδέεται κυρίως με την οικονομική ανασφάλεια.
Από τα 18 και μετά, οι νέοι συνήθως προσπαθούν να καταλήξουν στο τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους και βάζουν στόχο ώστε μέχρι τα 30 τους να το έχουν επιτύχει. Δεδομένων των συνθηκών της αγοράς εργασίας σήμερα, τα άτομα που βρίσκονται σε αυτές τις ηλικίες μάλλον αισθάνονται μια έξτρα πίεση και τις προσπάθειές τους να μην αποδίδουν όπως ενδεχομένως θα περίμεναν.
Έτσι, μπορεί να καταλήξουν σε θλίψη και περίσσιο άγχος.
Φταίει η μεγαλύτερη έκθεση στα social;
Άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να παίζει ρόλο είναι ότι η γενιά αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως χρόνια διαδικτυακή…
Η γενιά «Z» έχει μεγαλώσει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολύ μικρή ηλικία.
Τα social αποτελούν πρόσφορο έδαφος για συγκρίσεις της ζωής μας με τις ζωές των άλλων, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να προκαλέσει ανασφάλεια και στρες.
Φταίει η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας;
Η καθιστική ζωή είναι «το νέο κάπνισμα», αναφέρουν συχνά οι επιστήμονες. Οι πολλές ώρες μπροστά στο κινητό και τον υπολογιστή σήμερα, δεν στέλνουν στο μυαλό «σήματα» ώστε να παρακινηθεί να βγει έξω και να ασκηθεί.
Ο αυξημένος χρόνος οθόνης σημαίνει δε και υψηλότερη έκθεση στο μπλε φως, το οποίο μπορεί επίσης να προκαλέσει ταχύτερη γήρανση, «αναστατώνοντας» τον κιρκάδιο ρυθμό, το εσωτερικό ρολόι που μας βοηθά, μεταξύ άλλων, στο να κοιμόμαστε καλύτερα.
Φταίει η κακή διατροφή;
Η κακή ποιότητα των τροφίμων που κανείς καταναλώνει μπορεί επίσης να συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση. Η έλλειψη χρόνου σε συνδυασμό με την οικονομική πίεση στις μέρες μας μπορούν να οδηγήσουν σε κατανάλωση περισσότερων μη θρεπτικών επεξεργασμένων τροφών.
Ή μήπως η έλλειψη σκοπού στη ζωή;
Χωρίς σκοπό, η ψυχική υγεία διαταράσσεται. Η έλλειψη αυτού μπορεί να ξεκινά από έναν από τους προαναφερθέντες παράγοντες ή και τον συνδυασμό αυτών.
Millenials Vs generation Z
Σε αντίθεση με τη γενιά «Ζ», οι «millennials» φαίνεται να έχουν μια πιο ολιστική προσέγγιση για την ευεξία: μια καλύτερη γνώση για το τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή και σωστή περιποίηση της επιδερμίδας.
Όσο κι αν αυτό φαντάζει αντιφατικό δεδομένου πως σήμερα έχουμε πλέον τεράστια πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία, πολλοί «millennials» έμαθαν πώς να χρησιμοποιούν τεχνικές περιποίησης του δέρματος στα τέλη της εφηβείας τους ενώ η γενιά «Ζ» βίωσε μέσω των social υπερβολική έκθεση σε ποικίλες αμφιλεγόμενες τεχνικές με αποτέλεσμα πολλά άτομα να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα λανθασμένα.
Η υπερβολική χρήση και η εφαρμογή περιττών για πολύ νεαρές ηλικίες προϊόντων ομορφιάς μπορεί να επηρεάσει τη φυσική ανάπτυξη της επιδερμίδας του προσώπου.
Προσθέτοντας στην εξίσωση και το ζήτημα της διατροφής για το οποίο οι «millenials» φαίνεται να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι, θα μπορούσε ίσως να εξηγηθεί η διαφορά στην εμφάνιση μεταξύ των δύο αυτών γενιών.
Γήρανση: Γιατί η γενιά «Z» φαίνεται να μεγαλώνει πιο γρήγορα από τους «millennials»;
Τα σχόλια είναι κλειστά.