Το 2025 φέρνει την Gen Beta. Πώς θα είναι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα και θα αποτελούν το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2035.
Ηέλευση του 2025 σηματοδοτεί την έναρξη της Generation Beta ή Gen Beta, στην οποία (θα) ανήκουν τα παιδιά των νεότερων millennials και των μεγαλύτερων Gen Ζers. Η γενιά Beta αναμένεται να αποτελέσει το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2035
O ψηφιακός και ο φυσικός κόσμος θα είναι κόσμοι αδιάσπαστοι για τα παιδιά της Gen Beta, τα οποία θα γεννηθούν αρχής γενομένης από το 2025 έως και το 2039.
Ο Jason Dorsey, ερευνητής γενεών, υπογραμμίζει ότι η Gen Beta θα αντικρίσει έναν κόσμο μετά την πανδημία, κάτι που θα την επηρεάσει βαθύτατα. Οι οικογένειές τους και τα μεγαλύτερα αδέλφια τους θα έχουν «διαμορφωθεί αμετάκλητα» από το κλείσιμο των σχολείων και την κοινωνική απομόνωση.
«Αυτά τα παιδιά θα μεγαλώσουν μαθαίνοντας για την πανδημία ως ιστορικό γεγονός, σε έναν κόσμο που διαμορφώθηκε από τις αλλαγές που έφερε», ανέφερε. Ίσως γι’ αυτό θα πρέπει οι γονείς να σκεφτούν προσεκτικά πώς μπορούν να τα βοηθήσουν στην πορεία της ζωής τους, ακόμα και με το όνομα που θα τους δώσουν.
Θα μεγαλώσουν επίσης σε μια εποχή τεχνολογικής ενσωμάτωσης μαζί με τη Γενιά Άλφα. Δεν αναφερόμαστε απλά σε δύο νέες γενιές, αλλά στις πρώτες που θα διαμορφωθούν από έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο.
«Ενώ η Γενιά Άλφα έχει βιώσει την άνοδο της έξυπνης τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, η Gen Beta θα ζήσει σε μια εποχή κατά την οποία η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση θα είναι πλήρως ενσωματωμένες στην καθημερινή ζωή – από την εκπαίδευση και τους χώρους εργασίας μέχρι την υγειονομική περίθαλψη και την ψυχαγωγία», αναφέρει ο κοινωνικός ερευνητής και εμπνευστής του όρου «Generation Alpha», Mark McCrindle.
Θα την επιβαρύνουν ωστόσο οι προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουμε σήμερα. Όπως εξηγεί ο ίδιος, «με την κλιματική αλλαγή, τις παγκόσμιες πληθυσμιακές μετατοπίσεις και την ταχεία αστικοποίηση στο προσκήνιο, η βιωσιμότητα δεν θα είναι απλώς προτίμηση αλλά προσδοκία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενη κριτική σχετικά με την ονομασία και την επισήμανση των γενεών.
«Η έρευνα για τις γενεές έχει γίνει μια αρένα γεμάτη κόσμο. Ο τομέας έχει κατακλυστεί από περιεχόμενο που συχνά πωλείται ως έρευνα, αλλά μοιάζει περισσότερο με clickbait ή τρικ του μάρκετινγκ», έγραψε το 2023 το Κέντρο Ερευνών Pew Research Centre.
Οι γενιές
Σιωπηλή γενιά: Γεννημένοι από το 1928 έως το 1945, γνωστοί ως ρεαλιστές και προσεκτικοί.
Baby Boomers: Γεννημένοι από το 1946 έως το 1964, πήραν το όνομά τους από την έξαρση των γεννήσεων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Γενιά Χ: Γεννήθηκαν από το 1965 έως το 1979 και είναι μία από τις μικρότερες γενιές (ονομάζεται επίσης γενιά Baby Bust ή γενιά των μεσαίων παιδιών).
Millennials (γενιά Υ): Γεννήθηκαν από το 1980 έως το 1994 και είναι η πρώτη γενιά που ενηλικιώθηκε στη νέα χιλιετία.
Γενιά Ζ: Γεννήθηκε από το 1995 έως το 2009, γνωστή για την ποικιλομορφία της και ονομάζεται επίσης γενιά iGeneration επειδή μεγάλωσε στην εποχή του iPhone.
Γενιά Άλφα: Γεννήθηκε από το 2010 έως το 2024, η πρώτη γενιά στην οποία αποδόθηκε ελληνικό γράμμα.
Γενιά Beta: Γενιά γεννημένη από το 2025 έως το 2039, θα μεγαλώσει σε έναν κόσμο κορεσμένο από τεχνητή νοημοσύνη. Είναι σήμερα λίγων ημερών.