Η εκκλησία βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το National Arab Baptist Hospital, όπου την περασμένη Τρίτη βομβαρδίστηκε με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων πολιτών.
Στόχος «ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής» έγινε απόψε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα, όπου είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι, όπως μεταδίδει το δίκτυο Al Jazeera.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στην πόλη της Γάζας, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.
Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος: Μέσα ήταν πολλοί χριστιανοί
«Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτήριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς», είπε αποκλειστικά στην ΕΡΤ ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, που βρίσκεται στην ελληνορθόδοξη εκκλησία που βομβαρδίστηκε στη Γάζα.
«Πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθηκαν» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι πάνω από 400 άτομα στο μοναστήρι.
Επίσης όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ από το Λίβανο, Ουαλίντ Ελίας, το Υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα ανακοίνωσε την κατάρρευση κτιρίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στην κεντρική πόλη της Γάζας ως αποτέλεσμα ισραηλινών επιδρομών, επιβεβαιώνοντας ότι υπήρξαν τραυματισμοί μεταξύ εκτοπισμένων που έβρισκαν καταφύγιο στην εκκλησία.
Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι τα Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη συνοικία Al-Zaytoun στη νότια Γάζα, σκοτώνοντας ένα κορίτσι και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους, σημειώνοντας ότι προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε τμήματα του κτιρίου της εκκλησίας. και ένα κτίριο δίπλα στην εκκλησία καταστράφηκε.
Η εκκλησία βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το National Arab Baptist Hospital, που συνδέεται με την Αγγλικανική Επισκοπική Εκκλησία στην Ιερουσαλήμ, όπου την περασμένη Τρίτη βομβαρδίστηκε , με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων πολιτών.
Οι χριστιανοί της Γάζας
Περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι Χριστιανοί ζουν στην Γάζα , η πλειονότητα των οποίων ανήκει στην Ορθόδοξη και Καθολική εκκλησία, εκτός από την παρουσία της εκκλησίας των Βαπτιστών.
Ορισμένοι χριστιανοί πολίτες κατέφυγαν σε εκκλησίες και τα συνδεδεμένα κτίριά τους, αφού τα σπίτια ορισμένων από αυτούς καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, και αναζήτησαν ασφαλέστερο καταφύγιο.
Το παρακάτω βίντεο από την εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου ανάρτησε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων την περασμένη Δευτέρα, στις 16 Οκτωβρίου, στον επίσημο λογαριασμό του στο facebook.
Καταφύγιο για εκατοντάδες κατοίκους
Εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται η Μονή του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα στην οποία έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο αλλά και η Ελληνική Πολιτεία.
Όπως σημείωνε το orthodoxianewsagency.gr, σε ρεπορτάζ την περασμένη Τρίτη, 17 Οκτωβρίου, με την ανύσταχτη φροντίδα του Καθηγουμένου, Αρχιεπισκόπου Τιβεριάδος κ. Αλεξίου, η Μονή έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής.
Ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος δήλωσε “Μέχρι να υπάρχει τουλάχιστον ένας Χριστιανός στην επικράτεια της Γάζας, δεν θα πάω πουθενά, γιατί μπορώ να είμαι μια ελπίδα για αυτούς, οπότε θα μείνω στην επαρχία που πιστεύει σε μένα. Αν πεθάνω θα έχω έναν αξιοπρεπή θάνατο ως μερίδιο μου!”
Οι χριστιανοί που είναι συγκεντρωμένοι στο μοναστήρι θα παραμείνουν εκεί φιλοξενούμενοι έως τη λήξη του πολέμου.
Η ιστορία της Μονής
O ναός χτίστηκε μεταξύ 1150 και 1160 μ.Χ. από τους Σταυροφόρους και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Πορφύριο, που διετέλεσε Επίσκοπος Γάζης τον 5ο αιώνα. Σύμφωνα με αναφορές από το 15ο αιώνα ο ναός ήταν αφιερωμένος και στην Παρθένο Μαρία.
Ανακαινίστηκε το 1856 και μολονότι έχουν διατηρηθεί κάποια γείσα και βάσεις κολόνων από την εποχή των Σταυροφόρων, τα περισσότερα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία καθώς και οι αγιογραφίες είναι μεταγενέστερα.
Ο ναός του Αγίου Πορφυρίου έχει αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές ομοιότητες με τον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, που σήμερα είναι το Μεγάλο Τζαμί της Γάζας. Είναι ορθογώνιος, έχει μήκος 22,9 μ. και πλάτος 8,9 μ. και το πάτωμά του βρίσκεται χαμηλότερα από το έδαφος και ειδικότερα 1,8 μ. στο νότιο τμήμα και τρία μέτρα στο βόρειο τμήμα. Στην είσοδο του ναού στη δυτική πλευρά υπάρχει ημιυπαίθριος στεγασμένος χώρος με τρεις μαρμάρινους κίονες, οι βάσεις των οποίων χρονολογούνται από την εποχή των Σταυροφόρων. Υπάρχουν επίσης άλλες δύο είσοδοι στο ναό. Στη βορειοανατολική γωνία του ναού βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Πορφυρίου.