Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έκανε λόγο για άγνοια, η οποία, όπως σημείωσε, πρέπει να έχει και ένα όριο. «Όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι κρατικά.
Τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι κερδοσκοπικά. Άλλο είναι να κερδίζεις και να τα βάζεις ξανά στο πανεπιστήμιο και άλλο να μοιράζεις τα κέρδη. Τα δίδακτρα δεν κάνουν ένα πανεπιστήμιο μη κρατικό» δήλωσε και ανέφερε ότι η κυβέρνηση δε θέλει ιδιωτικά πανεπιστήμια για να υπερασπιστεί την ελληνική κοινωνία.
Ο Κ. Γαβρόγλου έφερε ως παράδειγμα την Αγγλία, όπου χιλιάδες οικογένειες έχουν αναγκαστεί να πάρουν δάνειο λόγω των υψηλών διδάκτρων. «285 δισ. λίρες χρωστάνε σήμερα οι απόφοιτοι. Θα ξαναβάλουμε τις οικογένειες σε αναγκαστικό δανεισμό;» διερωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας.
Σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τον κλήρο:
«Πρόκειται για ακαταστασία, πρέπει να διασφαλιστούν οι ίδιοι ιερείς. Η κύρωση συμφωνίας δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς ενώ το σημερινό καθεστώς μπορεί να το αλλάξει η όποια κυβέρνηση» επισήμανε και τόνισε ότι στόχος είναι να κατοχυρωθεί η υπάρχουσα κατάσταση των κληρικών και να νοικοκυρευτεί αυτή η κατάσταση.
«Η κυβέρνηση θέλει να λύσει το πρόβλημα γιατί πιστεύει στον κοινωνικό ρόλο του κλήρου. Οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια ήθελαν υποχείριο τους κληρικούς. Με την κύρωση της συμφωνίας δε θα μπορούν να είναι υπό την απειλή της όποια κυβέρνησης» επισήμανε ο Κώστας Γαβρόγλου.
Παράλληλα χαρακτήρισε «ανόητα αναμασήματα προς παραπλάνηση των κληρικών» τα όσα λέει ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ). «Δεν είναι λόγια αγάπης αλλά μίσους.» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι.
Όπως είπε, εφόσον κυρωθεί η συμφωνία με την Εκκλησία, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα για την κυβέρνηση να προγραμματίσει σε βάθος του χρόνου προσλήψεις σε Παιδεία και Υγεία.
«Δε διώχνουμε για να προσλάβουμε. Όσοι το έχουν πει θέλουν να υπονομεύσουν αυτήν την προσπάθεια» τόνισε.