Γαλλική ασπίδα κόντρα στις τουρκικές προκλήσεις – Η στήριξη Μακρόν στην Ελλάδα και η καθοδήγηση της ΕΕ

Με την Τουρκία να ανεβάζει σε επικίνδυνα ύψη το θερμόμετρο, με τις προκλητικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα τη συμφωνία της με τη Λιβύη και την κυβέρνηση της Τρίπολης και μετά τις «χλιαρές» αντιδράσεις από την Ευρώπη, φαίνεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκει ένα πραγματικό εμπόδιο στα παράλογα σχέδιά του. Αυτό του Εμανουέλ Μακρόν

Με την Τουρκία να ανεβάζει σε επικίνδυνα ύψη το θερμόμετρο, με τις προκλητικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα τη συμφωνία της με τη Λιβύη και την κυβέρνηση της Τρίπολης και μετά τις «χλιαρές» αντιδράσεις από την Ευρώπη, φαίνεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκει ένα πραγματικό εμπόδιο στα παράλογα σχέδιά του. Αυτό του Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία έχει τεθεί στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής «αντεπίθεσης» κόντρα στις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Ο γάλλος πρόεδρος βγάζει τη Γαλλία μπροστά διεκδικώντας να αποτελέσει πλέον την ατμομηχανή της Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως υποδεχόμενος την Τετάρτη, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε τις «παραβιάσεις και τις προκλήσεις» της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, όπου τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων προκαλούν αντιπαλότητες ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά επηρεάζουν επίσης το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε την προσεχή ενίσχυση της γαλλικής ναυτικής παρουσίας στην περιοχή, προκειμένου να «διασφαλιστεί πλήρως η ασφάλεια σε μια στρατηγική για την Ευρώπη περιοχή».

Στα πλαίσια της ενίσχυσης αυτής, το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ έφθασε την Πέμπτη στην ανατολική Μεσόγειο, επισήμως, προκειμένου να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ. Την παραμονή, το γαλλικό πλοίο εντόπισε μια τουρκική φρεγάτα που συνόδευε ένα φορτηγό πλοίο το οποίο μετέφερε θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με προορισμό την Τρίπολη.

Την ίδια στιγμή, ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε για ακόμα μια φορά την τουρκική ανάμειξη στη σύγκρουση στη Λιβύη, που «παραβιάζει κατάφωρα» τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Άγκυρα στη διάσκεψη για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου.

Ισχυρή παρουσία του Μακρόν στην περιοχή
Οι κινήσεις αυτές του γάλλου προέδρου εκτός από ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, αποσκοπούν και στην υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου από την Γαλλία, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και στην προστασία των γαλλικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία το Παρίσι επιθυμεί να ανακτήσει τη χαμένη του επιρροή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ηγεσίες Άμυνας και Εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας θα καθορίσουν το επόμενο διάστημα όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Πληροφορίες της εφημερίδας Realnews, η Γαλλία προετοιμάζεται για μια μόνιμη συνεργασία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία θα περιλαμβάνει την παρουσία πολεμικών πλοίων, μαχητικών Rafale και ειδικών επιχειρησιακών μονάδων, όπως και συνεχείς ναυτικές ασκήσεις.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η μόνιμη πλέον παρουσία μιας γαλλικής φρεγάτας FREMM, που θα περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο και θα ενημερώνει έγκαιρα το ελληνικό και το γαλλικό Πεντάγωνο για τις εξελίξεις και τις ενδεχόμενες απειλές στην περιοχή, η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τα γαλλικά συμφέροντα από Γάλλους αξιωματούχους.

Παράλληλα, εξετάζεται και πρόταση για μεταστάθμευση γαλλικών Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, με στόχο να παραμένουν στην αεροπορική βάση για σημαντικό χρονικό διάστημα και να προχωρούν σε συνεκπαίδευση με τα ελληνικά Mirage.

Σε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους ισχυρούς παίκτες
Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος, που με τον πλέον ηχηρό τρόπο διεμήνυσε την Τετάρτη πως δεν μπορεί να αδιαφορήσει για τις τουρκικές προκλήσεις, έχει ανοιχτή και απευθείας επικοινωνία με όλους τους σημαντικούς «παίκτες» σε όλα τα επίπεδα, είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο. Κι αυτό γιατί η εμπλοκή της Total στη Μεγαλόνησο, αλλά και στα οικόπεδα νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, όπου έχουν εντοπιστεί τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, θα αποφέρει δισεκατομμύρια στη γαλλική οικονομία.

Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που το δεύτερο σημαντικότερο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Παρίσι ήταν με τον CEO της Total, Πατρίκ Πουγιανέ, με τον οποίο συζήτησαν για τα θέματα υδρογονανθράκων και την εκμετάλλευση τους σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη, όπου η έχει σημαντική διείσδυση, αναφέρει η εφημερίδα.

Επικερδής θα είναι για τα γαλλικά συμφέροντα και η πώληση αμυντικού εξοπλισμού. Όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, είναι στενό το «μαρκάρισμα» που γίνεται στην ελληνική ηγεσία για την επίτευξη της συμφωνίας εξαγοράς φρεγατών τύπου Belharra, η οποία θα αποφέρει σε πρώτη φάση στα γαλλικά κρατικά ταμεία 2,5 δισ. ευρώ. Κύκλοι του γαλλικού υπουργείου Άμυνας θεωρούν δεδομένο πως η συμφωνία έχει κλείσει.

Η Ευρώπη μοιρασμένη στα δύο
Με τη Λιβύη να είναι χωρισμένη σε δύο μέτωπα, με Ρωσία και Τουρκία να είναι οι κερδισμένες κάθε μιας από τις δύο πλευρές, η Γαλλία φαίνεται πως, παρά τις διαψεύσεις της, υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ.

Η υποψία αυτή ενισχύεται ακόμα περισσότερο, άμα δει κανείς προσεκτικά τις δηλώσεις τόσο του ίδιου του Μακρόν, όσο και υψηλόβαθμων γάλλων αξιωματούχων, θα παρατηρήσει πως κατηγορεί μόνο την Τουρκία και δεν λέει λέξη για το αντίπαλο στρατόπεδο, το οποίο έχει… το δικό του μερίδιο ευθύνης τόσο στο εμπάργκο όπλων, όσο και στην καταπάτηση της εκεχειρίας.

Μάλιστα, την ίδια ώρα γάλλοι αναλυτές κάνουν λόγο για «δύο διαφορετικές προσεγγίσεις». Από τη μία Ανγκελα Μέρκελ «που έκανε φιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να περιορίσει τη ροή προσφύγων προς την Ευρώπη» και από την άλλη έναν Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο «που κάνει το αντίθετο».

«Αυτό που μετράει είναι η ενότητα της Ευρώπης. Και, προσώρας, έχουμε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, αυτό δεν είναι καλό» καταλήγει ο γάλλος αναλυτής Μαρκ Πιερινί.

Αναφερόμενος στη δύσκολη εξίσωση της Λιβύης και στις διάφορες παρεμβάσεις στην περιοχή ο Φρανσουά Εσμπούρ, από το Ίδρυμα για τη στρατηγική έρευνα (FRS) στο Παρίσι ξεκαθαρίζει πως «η λιβυκή κρίση επεκτείνεται στο σύνολο της Μεσογείου».

«Η Γαλλία παίρνει θέση ανάμεσα σε δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ υπέρ της Ελλάδας, που απειλεί να χρησιμοποιήσει το βέτο της, αν η ΕΕ εγκρίνει εχθρικά για τον Χάφταρ και ευνοϊκά για την Τρίπολη μέτρα. Δεν είναι μικρό πράγμα» καταλήγει ο ειδικός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.