Γαλλικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια στην Κύπρο – Ηχηρό μήνυμα προς την Αγκυρα
Γαλλικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια στην Κύπρο – Ηχηρό μήνυμα προς την Αγκυρα
Εγγραφη συμφωνία με την οποία επιβεβαιώνουν την αμυντική συνεργασία τους υπέγραψαν χθες ο κύπριος υπουργός Αμυνας, Σάββας Αγγελίδης και η γαλλίδα ομόλογός του Φλοράνς Παρλί «με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών». Πληροφορίες σημειώνουν ότι κλείδωσαν επίσης η δημιουργία ναύσταθμου στην Κύπρο από τη Γαλλία και η βούληση του Παρισιού για οικονομική συμβολή στην αναβάθμιση των υποδομών στο Μαρί. Ο Αγγελίδης ενημέρωσε και για την κλιμάκωση των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, λαμβάνοντας εκ νέου τη στήριξη της Γαλλίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η χρήση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» από τις γαλλικές ναυτικές δυνάμεις, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει και διαρκή παρουσία του γαλλικού στρατού στην ευρύτερη περιοχή για την προστασία των ενεργειακών συμφερόντων της χώρας.
Η επιβεβαίωση της γαλλοκυπριακής συμμαχίας στον αμυντικό τομέα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση Μακρόν – Αναστασιάδη, είναι ωστόσο φανερό ότι εστάλη σαφές μήνυμα στην Τουρκία να μην τολμήσει να ανοίξει πολεμικά σενάρια στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η Γαλλίδα υπουργός επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς τη Κύπρο και καταδίκασε ταυτόχρονα τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν όπως είπε το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.
Τι είχε πει ο Μακρόν
Πηγές του υπουργείου άμυνας ανέφεραν στο politis.com.cy, πως η υπογραφή της συμφωνίας, αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής απόφασης που είχαν πάρει από κοινού οι Πρόεδροι Αναστασιάδης και Μακρόν, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου είτε στο Παρίσι είτε στη Λευκωσία για να ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην Άγκυρα. Ο Εμμανουέλ Μακρόν στις 30 Ιανουαρίου μετά από συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Λευκωσία, στο περιθώριο της Συνόδου MED 7, δεν είχε αφήσει αμφιβολίες για τις προθέσεις των δύο χωρών, δηλώνοντας πως, «η διμερής σχέση μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας είναι εξαιρετική και τροφοδοτείται από μια υποδειγματική συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας».
Ειδικότερα, είχε πει, «η Κύπρος αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό για το γαλλικό Ναυτικό και ιδιαίτερα για το αεροναυτικό συγκρότημα που σχηματίστηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle. Υπολογίζω πολύ σε αυτή τη συνεργασία, η οποία απεικονίζει τη φιλοδοξία μιας κυρίαρχης Ευρώπης, η οποία εξασφαλίζει τα μέσα για να προφυλάξει τον εαυτό της. Αυτή η συνεργασία αποτελεί για μένα ένα σημαντικό στοιχείο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού άμυνας, τον οποίο έχουμε ενισχύσει πολύ στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου». Ο κ. Μακρόν, αν και δεν είχαν εκδηλωθεί τότε οι τουρκικές προκλήσεις, είχε υπενθυμίσει «την αναγκαιότητα να τύχει σεβασμού η κυριαρχία της Κύπρου», εκφράζοντας ανησυχία για τα «περιστατικά που κατ’ επανάληψη λαμβάνουν χώρα στην κυπριακή θάλασσα».
Χθες ο υπουργός άμυνας Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε λεπτομερώς την Γαλλίδα ομόλογο του, για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συζήτησαν τρόπους αντίδρασης στο πλαίσιο της ΕΕ. Η Γαλλίδα υπουργός επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς τη Κύπρο και καταδίκασε ταυτόχρονα τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν όπως είπε το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.
Μόνιμη βάση
Εδώ και αρκετούς μήνες, στη ναυτική βάση στο Μαρί, γίνονται έργα διεύρυνσης του λιμανιού για να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα πολεμικά πλοία και υποβρύχια του Γαλλικού Ναυτικού. Τα πλοία αυτά θα σταθμεύουν σε μόνιμη βάση και το επιχειρησιακό τους κέντρο θα βρίσκεται στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο. Η διοίκηση της βάσης παραμένει στο Κυπριακό Ναυτικό, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιεί τις δυνατότητες των γαλλικών συστημάτων.
Σε μεταγενέστερο στάδιο αναμένεται η προμήθεια ενός πλοίου ανοικτής θαλάσσης που θα αγοράσει η Κύπρος από τη Γαλλία. Προσφάτως αποκτήθηκε και ένα ακόμη πλοίο από το Ισραήλ. Η Γαλλία επιθυμούσε τη μόνιμη ναυτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, θέλοντας να προστατεύσει τα συμφέροντα της στις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία Total, σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ. Παράλληλα, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, αναλαμβάνει ρόλο ευρωπαϊκής παρουσίας στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, σε μια περιοχή για την οποία πάντοτε επεδείκνυε ενδιαφέρον το Παρίσι.
Τα σχόλια είναι κλειστά.