Το Μαξίμου αναπροσαρμόζει την κυβερνητική «συνταγή» αξιολογώντας κάθε «συστατικό» της πολιτικής καθημερινότητας και ξαναφιάχνοντας ενόψει της προεκλογικής περιόδου το αφήγημα που θα οδηγήσει το κόμμα στις επερχόμενες εκλογές
Απεγκλωβισμό από τα διαρκή αντιπολιτευτικά πυρά και επικράτηση εκ νέου της δικής της ατζέντας στην καθημερινότητα επιδιώκει εμφατικά η κυβέρνηση, διανύοντας μια κρίσιμη φάση της ατύπως προεκλογικής περιόδου, κατά την οποία εξετάζει με διαφορετικό τρόπο κάθε «συστατικό» της πολιτικής καθημερινότητας. Μοιάζει λες και όσα διαμορφώνουν το πολιτικό περιβάλλον τις τελευταίες εβδομάδες – κυρίως η τοξικότητα με καθημερινές προσωπικές κατηγορίες μαζί με την πίεση που νιώθουν οι γαλάζιοι να αναζητούν συνεχώς απαντήσεις στα θέματα που εγείρει η αντιπολίτευση, ευρισκόμενοι ουσιαστικά σε θέση απολογούμενου – έχουν τελικά ανάψει τη νεοδημοκρατική… χύτρα ταχύτητας.
Κι αυτό υπό την έννοια ότι εσπευσμένα ξαναφτιάχνεται συνολικά το αφήγημα του Μαξίμου, συνυπολογίζοντας όχι μόνο τις εκλογικές παραμέτρους αλλά επιπλέον την επίδραση συγκεκριμένων γεγονότων στο προφίλ της ΝΔ, καθώς και αναπροσαρμόζεται ταχέως η από μέρα σε μέρα κυβερνητική «συνταγή».
Ενδεικτική η προσήλωση προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κινήσεις συσπείρωσης της βάσης του καθώς και στη δραστηριότητα… εσωτερικού, αφού μέσα σε λίγες ημέρες βρέθηκε σε Βόρεια και Στερεά Ελλάδα και ακολουθεί την ερχόμενη εβδομάδα η Δυτική Ελλάδα ενώ ο ίδιος ανοίγει εκ νέου το Μαξίμου για συναντήσεις με κοινωνική ή οικονομική διάσταση. Χαρακτηριστική επίσης η επιλογή για γρήγορο πέρασμα από την άμυνα στην επίθεση απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση και η απόφαση για εντατική προβολή των διακυβευμάτων επόμενης τετραετίας.
«Γυρνάμε επειγόντως στην καθημερινότητα»
Επειτα από μήνες γαλάζιου… αποσυντονισμού, οι επιτελείς σε Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς προσπαθούν να ξαναβρούν βηματισμό. Κυβερνητικός παράγοντας παραδέχεται ότι η διαχείριση – το αναγκαίο damage control, κοινώς – των τελευταίων γεγονότων, όπως η εξελισσόμενη υπόθεση των υποκλοπών ή και το «σκάνδαλο Πάτση», έφεραν σε δεύτερο πλάνο κομβικά για την εικόνα της κυβέρνησης κεφάλαια. «Γυρνάμε επειγόντως στην καθημερινότητα» λέει. Αυτή η επείγουσα στροφή αφορά ειδικότερα το πεδίο της οικονομίας.
Εξάλλου παραμένει ζωηρή η ανησυχία για τις τιμές στα ράφια αλλά και στις αντλίες των καυσίμων, οδηγώντας το κυβερνητικό επιτελείο σε νέα σχέδια επί χάρτου. Ενόψει του Προϋπολογισμού οι όποιες αποφάσεις, εφόσον υπάρξουν, θα ληφθούν τις επόμενες μέρες. Σε κάθε περίπτωση, το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ ανασυντάσσεται με τρόπο ώστε να εμφανίζεται πιο ενωτικό. «Συμπεριληπτικό», όπως το θέτει κυβερνητικός παράγοντας. «Στην τοξικότητα των τελευταίων εβδομάδων, η κυβέρνηση θέλει πάντα να απαντά με πρωτοβουλίες που τελικά αφορούν όλους τους πολίτες», όπως έλεγε ο Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη από την Αμφισσα. Και μιλούσε για το «κοινωνικό πρόσωπο» της κυβέρνησης απέναντι σε «εξωγενείς κρίσεις».
Αξιοπιστία, θεσμικότητα, μετωπική με ΣΥΡΙΖΑ
Σε ό,τι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση, η ΝΔ στρέφεται σε επένδυση στον διπολισμό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει ο ίδιος στην κυβερνητική και την κομματική μηχανή το σήμα για μετωπική σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ηρώδου Αττικού αναγνωρίζουν ότι, ενόψει εκλογών και σε συνθήκες που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την κυβερνώσα παράταξη, απαιτείται η μέγιστη κομματική συσπείρωση. Και παράλληλα απαιτούνται προσπάθειες να αναδεικνύεται εκ νέου τόσο η αξιοπιστία της κυβέρνησης (το γαλάζιο σλόγκαν «το είπαμε, το κάναμε») όσο και το θεσμικό προφίλ της, σε αντιπαραβολή με τα «έργα και ημέρες» του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό έρχεται όλο και εντονότερα στο προσκήνιο – δια στόματος και του Πρωθυπουργού – το… παρελθόν της Κουμουνδούρου.
«Αν δει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα σήμερα, λέει ακριβώς τα ίδια με αυτά που έλεγε το 2015. Είναι συγκλονιστικό ότι δεν έχουν μάθει τίποτα από την ήττα τους» έλεγε ο Μητσοτάκης προ ημερών, χρεώνοντας αλαζονεία στην αξιωματική αντιπολίτευση. Και επιστράτευε ξανά τη φράση «αυτοδύναμη Ελλάδα», ζητώντας «δεύτερη ισχυρή εντολή» για να μην υπάρξει «δεύτερη φορά στη συμφορά». Είναι σαφές ότι στην κυβέρνηση ξορκίζουν τους φόβους για χαλαρές ψήφους, πόσω μάλλον για απαξίωση της πολιτικής σκηνής από δεξαμενές ψηφοφόρων (όπως οι νέοι και όσοι βρίσκουν πολιτική έκφραση στο Κέντρο), που διεκδικούν ταυτόχρονα η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και θεωρούνται κομβικές για τη διαμόρφωση των εκλογικών ποσοστών. Εξού και ο Μητσοτάκης θέλει να εμπλουτίζει το δίλημμα «μπροστά ή πίσω» με… προσωποποιημένα ερωτήματα: «Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής κυβέρνησης ΝΔ ή Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;».
Αγωνία για τον εκλογικό χρόνο
Στις συζητήσεις των γαλάζιων παρατηρείται στο μεταξύ εντεινόμενη αγωνία για τον εκλογικό χρόνο, όσο και αν ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει για «εξάντληση της τετραετίας». Εντός και εκτός Μαξίμου υπάρχουν στελέχη που προβληματίζονται τόσο για το πώς θα επιδράσει στους ψηφοφόρους ένα παρατεταμένο, πολύμηνο κλίμα τοξικότητας στην πολιτική σκηνή αλλά ταυτόχρονα και για το πώς η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι δεν παρασύρεται από τις εξελίξεις. Από τον στενό πυρήνα της Ηρώδου Αττικού διαμηνύεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει βάλει στο τραπέζι την επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων. Λέγεται άρα ότι μπλοκάρει τις (ισχυρές) εισηγήσεις από γαλάζια στελέχη για γρήγορη προσφυγή στην κάλπη, ζητώντας παραγωγή έργου «μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας μας».
Ολα δείχνουν ότι στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν χαραχτεί αυτή τη στιγμή δύο διαφορετικές «γραμμές»: από τη μία εκείνοι που θέλουν τις κάλπες όχι απλώς μετά το Πάσχα αλλά όσο πιο αργά γίνεται, εντός Ιουνίου ή Ιουλίου, και από την άλλη όσοι προκρίνουν εκλογές «πολύ νωρίς» με προκήρυξή τους ακόμα και μετά τη ψήφιση του Προϋπολογισμού.
Υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη επιχειρούν κάθε φορά να αποκωδικοποιήσουν τις αναφορές Μητσοτάκη. Αυτό έγινε και στην αρχή της εβδομάδας, μερικές ημέρες μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην οποία είχε μιλήσει για «εκλογές στην ώρα τους», επαναλαμβάνοντας σε επόμενη ερώτηση το μότο «στο τέλος της τετραετίας». Από τη νεοδημοκρατική έδρα στην Πειραιώς όμως ο ίδιος τοποθέτησε την επικείμενη αναμέτρηση («από τις πιο σημαντικές της μεταπολίτευσης», όπως είπε) στο.. γενικό κάδρο του 2023. «Για μένα», είπε ο Πρωθυπουργός μόλις έκλεισαν οι κάμερες στην ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής, «η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές του 2023 ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου του 2019».https://www.in.gr/author/eevaggelodimou/
Τα σχόλια είναι κλειστά.