Η Κρήτη προτείνεται ως ο τόπος εφαρμογής πιλοτικού προγράμματος.
Στις 10 Οκτωβρίου 2022, θα εορταστεί η Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κος Γεώργιος Λογιάδης, ως ο Βουλευτής που εκπροσωπεί την Κρήτη στο Κοινοβούλιο από το ΜέΡΑ25, μαζί με όλους τους Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής ομάδας με επικεφαλής τον κο Γιάνη Βαρουφάκη, συνυπέγραψαν και κατέθεσαν τροπολογία με σκοπό την αυστηροποίηση της διαδικασίας χορήγησης ιατρικής γνωμάτευσης για την οπλοκατοχή.
Η τροπολογία κατετέθη στις 28 Σεπτεμβρίου και συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 29 Σεπτεμβρίου 2022.
Η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση αποτελεί μια ουσιαστική πρωτοβουλία με σκοπό την υποστήριξη της ανθρώπινης ζωής και ακεραιότητας, του δημοσίου συμφέροντος, της δημοσίας τάξεως και της ψυχικής υγείας των πολιτών της χώρας μας.
Η σχετική τροπολογία βασίστηκε στην ιατρική εισήγηση και στην αναλυτικά αιτιολογημένη έκθεση του Ψυχιάτρου κου Εμμανουήλ Πασπαράκη.
Τα βασικά σημεία της τροπολογίας είναι τα εξής:
Η έκδοση της ψυχιατρικής γνωμάτευσης για οπλοκατοχή θα διενεργείται διαμέσου του εθνικού μητρώου ιατρικών βεβαιώσεων της ΗΔΙΚΑ με συγκεκριμένο barcode.
Η ιατρική γνωμάτευση θα χορηγείται αν και μόνον εάν έχουν προηγηθεί:
Εργαστηριακός αιματολογικός και ορμονολογικός έλεγχος,
Απεικόνιση εγκεφάλου [αξονική τομογραφία εγκεφάλου],
Αξιολόγηση του δείκτη νοημοσύνης,
Αξιολόγηση της προσωπικότητας του εξεταζομένου και των πιθανών διαταραχών αυτής,
Παθολογική εκτίμηση,
Νευρολογική εκτίμηση, εστιάζοντας στα πιθανά γνωσιακού τύπου ελλείμματα,
Τοξικολογικός έλεγχος.
Η Ψυχιατρική εκτίμηση θα διεξάγεται από δύο Ψυχιάτρους, από κατάλογο πραγματογνωμόνων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα τον οποίον θα ορίζει ο εκάστοτε Ιατρικός Σύλλογος, κατ’ αναλογίαν με τα όσα επακριβώς ορίζει ο νόμος περί ακούσιας νοσηλείας (2071/1992).
Προτείνεται η δόμηση εθνικού μητρώου κατόχων όπλου στους οποίους χορηγείται ψυχιατρική γνωμάτευση, στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, κατά το πρότυπο του εθνικού μητρώου Covid-19, καθώς και κατά το πρότυπο των ηλεκτρονικών εισηγητικών φακέλων ΚΕΠΑ.
Προτείνεται η δόμηση Online συστήματος και τηλεφωνικής γραμμής κατ’ αναλογίαν του “The National Instant Criminal Background Check System” των ΗΠΑ, με ταυτόχρονο έλεγχο του ψυχιατρικού ιστορικού και του ποινικού μητρώου του ατόμου.
Η τροπολογία αναλυτικά έχει ως εξής:
Τροπολογία από την Κ.Ο. του ΜέΡΑ25 για την επανεξέταση της άδειας για οπλοκατοχή – ΜέΡΑ25 (mera25.gr)
Τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα και κυρίως τα δεδομένα που προκύπτουν από το παράδειγμα της Αυστρίας [μελέτη εξέτασης των στατιστικών στοιχείων για τις αυτοκτονίες και για την κατοχή πυροβόλων όπλων κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου 1985 – 2005] συνηγορούν στο ότι η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή οδήγησε σε στατιστικά σημαντική μείωση του αριθμού των αυτοκτονιών και των δολοφονιών από όπλο.
Ο κύριος Γέωργιος Λογιάδης και το ΜέΡΑ25 υποστηρίζουν έμπρακτα μέσω της συγκεκριμένης τροπολογίας, την οποίαν θα εξετάσει ο Υπουργός Υγείας, ότι η αυστηρή νομοθεσία για τα όπλα θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής πρόληψης των αυτοκτονιών και των ανθρωποκτονιών στην Ελλάδα.