Λένε πως αν θέλεις να βρεις τη σωστή λύση πρέπει να πας πίσω. Να ψάξεις. Να καθαρίσεις το μυαλό σου. Να εξετάσεις όλες τις πτυχές. Μόνο τότε θα είσαι σε θέση να δεις την πηγή. Εκείνο το τελευταίο σημείο που καθορίζει το πρόβλημα. Όσο πίσω και αν επιχειρήσεις να πας. Εκεί θα σταματήσεις.
υπογράφει ο Νίκος Νεβεσκιώτης
Έτσι και τώρα. Ακραία φαινόμενα τα οποία προκαλούν μια δικαιολογημένη οργή. Μια φυσική ανάγκη για καταλογισμό ευθυνών. Ποίος φταίει; Ποιος ευθύνεται όταν ένα αδέσποτο επιτίθεται; Όταν οι συνθήκες το καθιστούν έρμαιο ενστίκτων επιβίωσης; Όταν η παραμονή στο δρόμο αλλοιώνει το χαρακτήρα του; Όταν οι συνθήκες το καθιστούν πρακτικά επικίνδυνο; Σίγουρα όχι το ίδιο.
«Ο σεβασμός στα ζώα είναι επιβεβλημένος και ηθικά θα πρέπει να αποτελεί χαρακτηριστικό κάθε ενεργού, ορθά σκεπτόμενου πολίτη, που σέβεται την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου του αλλά και της ίδιας της κοινωνίας μας, που οφείλει να εκπέμπει μηνύματα πολιτισμού». Αυτά είναι λόγια του Δημάρχου Ρεθύμνου, κ. Γιώργη Μαρινάκη, ειπωμένα το μακρινό 2012. Σε τι κατάσταση βρισκόμαστε όμως σήμερα;
Τα παράπονα των φιλοζωικών οργανώσεων και των εθελοντών που ασχολούνται με την φροντίδα των τετράποδων αδέσποτων φίλων μας όλο και εντείνονται. Σύμφωνα με τους ίδιους οι δομές του Δήμου είτε υπολειτουργούν, είτε δεν λειτουργούν καθόλου. Συνδέοντας την όποια θετική εικόνα με την συνεισφορά και ευαισθητοποίηση των εθελοντών.
Με αυτές τις σκέψεις συναντήσαμε τον γενικό γραμματέα της KOFFA NGO, κ. Γιώργο Αστρινό. Μέσα από το μικρόφωνο των Παραπολιτικών Κρήτης 102,4 και την καθημερινή εκπομπή «Τα λέμε ΟΛΑ», με τον Παντελή Σπυριδάκη, είχαμε την ευκαιρία να ανοίξουμε το θέμα της μέριμνας των τετράποδων φίλων μας στην πόλη του Ρεθύμνου.
Η κακοποίηση στα ζώα συνδέεται με την βία κάθε μορφής που ασκείται μέσα σε μια οικογένεια – τι περιστατικά έχουν καταγραφεί; Τι προβλέπει η νομοθεσία;
Σε τι κατάσταση βρισκόμαστε; – Οι δομές του Δήμου είτε υπολειτουργούν, είτε δεν λειτουργούν καθόλου!
Οι τεράστιες προσπάθειες των εθελοντών – η απουσία κεντρικού σχεδιασμού και η αναγκαία προώθηση μηνυμάτων προς την κοινωνία.
Ο νόμος προβλέπει, μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας, να τηρούνται οι διατάξεις του και να επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα στους παραβάτες, τα οποία κυμαίνονται από 100 ευρώ (μόλυνση περιβάλλοντος) μέχρι και 30.000 ευρώ (ανάλογα με το βαθμό κακοποίησης του ζώου).