Φυλακές Χανίων: Απαντήσεις για τους 5 θανάτους ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος

Φυλακές Χανίων: Απαντήσεις για τους 5 θανάτους ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος

Με μια επιστολή – κόλαφο με την οποία επιβεβαιώνει το προβληματικό καθεστώς λειτουργίας του καταστήματος κράτησης «Κρήτη 1» στην Αγιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία τη διενέργεια έρευνας για τους πέντε θανάτους κρατουμένων μέσα σε διάστημα λίγων μηνών (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Eurokinissi).

Απόδοση ευθυνών
Ο Δικηγορικός Σύλλογος επανέρχεται επί της ουσίας σε προηγούμενο αίτημά του με το οποίο καλούσε τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών να παρέμβει, θέτοντας θέμα πλήρους διαλεύκανσης και απόδοσης ευθυνών, εφόσον υπάρχουν.

Δεν περιορίζεται όμως στα προβλήματα της κλειστής φυλακής Χανίων, αλλά με δεύτερη επιστολή του αποκαλύπτει τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου, τα οποία χαρακτηρίζει ως «αποθήκες ανθρώπων» που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Στις 3 Αυγούστου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραματευτάκης τοποθετήθηκε για πρώτη φορά δημοσίως για το θέμα της λειτουργίας του καταστήματος κράτησης Κρήτη 1, με αφορμή τότε τον θάνατο 40χρονου κρατούμενου, ο οποίος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο για χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

«Εμείς είχαμε ζητήσει από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Χανίων, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις συγκεκριμένες φυλακές, πριν από τρεις μήνες και επανήλθαμε, να διερευνήσει τα πάσης φύσεως θέματα που ανάγονται στη λειτουργία αυτών των φυλακών και μάλιστα είχαμε ζητήσει να επισκεφτούμε μαζί τις φυλακές.

»Εμείς δεν γνωρίζουμε τους λόγους και τις αιτίες κι’ από πού προήλθε ο συγκεκριμένος θάνατος, όμως ζητούμε πλήρη διαλεύκανση», είχε πει τότε ο κ. Πραματευτάκης. Μεσολάβησαν δύο ακόμα θάνατοι κρατουμένων, από τους οποίος ο ένας από αυτοκτονία.

Ερωτήματα για τα αίτια και τις συνθήκες
Με τα ερωτήματα γύρω από τα αίτια θανάτων και τις συνθήκες στη φυλακή να πληθαίνουν, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον υφυπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «πέντε κρατούμενοι που οδηγήθηκαν στις φυλακές της Αγιάς για να εκτίσουν την ποινή τους, οδηγήθηκαν από και δια των φυλακών στον θάνατο.

»Αυτό που ζητάει ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων εν αρχή είναι η πλήρης διαλεύκανση όλων των συνθηκών και αιτιών που οδήγησαν στους πέντε θανάτους των κρατουμένων και εάν και όπου υπάρχουν ευθύνες να καταλογισθούν».

Ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά στις συνθήκες κράτησης αλλά και στις συνθήκες εργασίας μέσα στη φυλακή. Ο Δικηγορικός Σύλλογος υπογραμμίζει πως «δεν είναι δυνατόν να είναι οι κρατούμενοι διπλάσιοι από τον αριθμό που έπρεπε να είναι και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να είναι οι μισοί απ’ αυτούς που προβλέπεται».

Στοιβαγμένοι κρατούμενοι
Σημειώνει επίσης πως παρά το γεγονός ότι το κατάστημα κράτησης Κρήτη 1 φιλοξενεί σε μόνιμη βάση περί τους επτακόσιους κρατούμενους, δεν διαθέτει γιατρό και ψυχολόγο. Γίνεται ακόμα λόγος για στοιβαγμένους κρατούμενους σε θαλάμους αλλά και για ένα εξαιρετικά κακό κλίμα μεταξύ διοίκησης και υπαλλήλων, με συνεχείς καταγγελίες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Η Πολιτεία άμεσα πρέπει να επέμβει και να ενεργήσει τα νόμιμα και τα δέοντα. Διαφορετικά οι φυλακές κράτησης των Χανίων κινδυνεύουν να αναφέρονται με το όνομα άλλων φυλακών που προϋπήρξαν και έχουν μείνει στην ιστορία ως φυλακές “αποφυγής”» καταλήγει η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων.

Το χρονικό των θανάτων
Στις 16 Σεπτεμβρίου, 45χρονος Γεωργιανός εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε κελί στο κατάστημα κράτησης «Κρήτη 1» στα Χανιά. Διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο, ήταν ήδη αργά. Ο θάνατος του αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια.

Στις 28 Αυγούστου, 42χρονος κρατούμενος βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του. Είχε μόλις μεταχθεί από Ψυχιατρική Κλινική και λόγω της κατάστασης της υγείας του επρόκειτο να γίνει μεταγωγή του στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Χανίων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε τα κορδόνια των παπουτσιών του προκειμένου να ετοιμαστεί για την μεταγωγή και όταν οι υπάλληλοι της φυλακής επέστρεψαν για να τον παραλάβουν, τον βρήκαν απαγχονισμένο.

Στις 3 Αυγούστου, 40χρονος κρατούμενος ο οποίος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο για χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών εξέπνευσε, προκαλώντας τότε την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων.

Στις 27 Ιουνίου, 26χρονος αλγερινός κρατούμενος βρήκε φριχτό θάνατο όταν έβαλε φωτιά στα προσωπικά του αντικείμενα με αποτέλεσμα να υποστεί βαριά εγκαύματα και λίγο μετά να υποκύψει. Ο εν λόγο κρατούμενος βρισκόταν στο Πειθαρχείο. Εύλογα ερωτήματα προέκυψαν και τότε με αφορμή το γεγονός ότι ο 26χρονος είχε μαζί του εκτός από τα προσωπικά του αντικείμενα και αναπτήρα.

Ενας ακόμη θάνατος κρατουμένου είχε καταγραφεί την περασμένη άνοιξη.

Ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης Γιώργος Κονταξάκης είχε πει στη Νέα Κρήτη πως πρόκειται για γεγονότα δύσκολα που δεν χαροποιούν κανέναν και υπογράμμισε πως δεν είναι απλή υπόθεση η διαχείριση βαρυποινιτών και επικίνδυνων κακοποιών.

«Δυστυχώς δεν είναι εύκολη η διαχείριση κρατουμένων πουθενά στον κόσμο. Ενα περισσότερο στο Κρήτη 1 που κρατούνται άνθρωποι της παγκόσμιας μαφίας και άνθρωποι αδίστακτοι» σημείωνε.

«Αποθήκες ανθρώπων»
Καταπέλτης είναι την ίδια στιγμή η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και για τα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου.

Οκτώ μήνες μετά την πρωτοφανή απόδραση πέντε βαρυποινιτών μέσα από τα εν λόγω κρατητήρια, έρχονται στο φως στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παντελή έλλειψη ασφάλειας του χώρου αλλά και τις άθλιες συνθήκες κράτησης κοινών ποινικών μαζί με πολίτες που συλλαμβάνονται για απλές παραβάσεις.

Στην επιστολή που έχει ως αποδέκτες τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, ο Δικηγορικός Σύλλογος κάνει λόγο για «άθλιες συνθήκες κράτησης», διευκρινίζοντας πως «τα κρατητήρια είναι υπόγεια ενώ οι κρατούμενοι κοιμούνται πάνω σε τσιμεντένιες κατασκευές ύψους 50 εκατοστών. Το απόλυτο σκότος, η απόλυτη υγρασία και ένεκα αυτών η δυσοσμία».

Επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ο αριθμός των κρατούμενων κατά κανόνα είναι μεγάλος και ο χώρος πολύ μικρός. Το παράδοξο είναι ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός και έτσι «πολλές φορές, πολίτες που περνάνε το βράδυ τους στα κρατητήρια, παραμένουν στον ίδιο χώρο με άτομα του κοινού Ποινικού Δικαίου, τα οποία παραμένουν για μήνες εκεί μέχρι να περατωθούν οι διαδικασίες που εκκρεμούν».

«Κρατητήρια της ντροπής»
Οπως υπογραμμίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστος Πραματευτάκης, «ευυπόληπτα άτομα της κοινωνίας των Χανίων που ένεκα της τυχαίας αυξημένης κατανάλωσης οινοπνεύματος φιλοξενήθηκαν στα κρατητήρια αυτά και ευρέθηκαν μαζί με άτομα του κοινού Ποινικού Δικαίου, μου κατήγγειλαν ότι κινδύνευσαν σ’ αυτό τον χώρο και στραγγαλίσθηκε η τιμή και η προσωπικότητά τους» .

Ενδεικτικοί είναι οι χαρακτηρισμοί που αποδίδει στα κρατητήρια ο Δικηγορικός Σύλλογος. Σημειώνει ότι «θυμίζουν κατακόμβες των πρώτων χριστιανικών χρόνων», τονίζει πως «δεν είναι δυνατόν να έχουμε αποθήκες ανθρώπων» και μιλά για «κρατητήρια της ντροπής».

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι οι κρατούμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από μια πιθανή πλημμύρα κι’ από ενδεχόμενη πυρκαγιά.

 neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.