Φουσκωμένοι λογαριασμοί: Ποιες είναι οι «ύπουλες» συσκευές που καίνε ρεύμα χωρίς να το καταλάβουμε – Τι πρέπει να κάνουμε

Η κατάσταση με τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις έχει φέρει στα όρια τους, τους καταναλωτές.

Φουσκωμένοι λογαριασμοί: Ποιες είναι οι «ύπουλες» συσκευές που καίνε ρεύμα χωρίς να το καταλάβουμε – Τι πρέπει να κάνουμε

Πλέον όταν έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος, ανοίγουμε τον φάκελο με χέρι που τρέμει γιατί δεν ξέρουμε τι θα δούμε και τι μας περιμένει. Και όμως εάν εντοπίσουμε τις περισσότερο ηλεκτροβόρες συσκευές του σπιτιού μας και μάθουμε να τις λειτουργούμε μπορεί να γλιτώσουμε κάτι.

Όμως προσοχή εκτός από τις συσκευές που γνωρίζουμε ότι καταναλώνουν ρεύμα υπάρχουν και κάποιες άλλες που ναι μεν φαινομενικά είναι «αθώες» αλλά εάν δεν τις προσέξουμε και εκείνες θα μας φουσκώσουν το λογαριασμό.

Κλιματιστικό

Ας αρχίσουμε με τον «βασιλιά» της κατανάλωσης ρεύματος που είναι το κλιματιστικό. Όταν αρχίζει να δουλεύει μας κόβει κρύος ιδρώτας όχι επειδή ζεσταινόμαστε αλλά επειδή σκεφτόμαστε πόσο θα ανέβει ο λογαριασμός. Υπάρχει όμως ένα κόλπο που θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Να βάζουμε το κλιματιστικό να δουλεύει μέχρι 10 βαθμούς κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία. Δηλαδή εάν έξω έχει 36 βαθμούς Κελσίου, το κλιματιστικό μας να το ρυθμίσουμε στους 26.

Θερμοσίφωνας

Άλλος ένας πρωταθλητής καταναλωσης ειδικά όταν είναι παλιός και δεν έχει αλλαχθεί (μιλάμε για τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες και όχι τους ηλιακούς). Υπάρχουν όμως κάποια κόλπα που θα μας βοηθήσουν και εδώ να εξοικονομήσουμε χρήματα. Εξοικονόμησε από εδώ εξοικονόμησε από εκεί στο τέλος ίσως να καταφέρουμε να γλιτώσουμε το… εγκεφαλικό όταν έρθει ο λογαριασμός. Λοιπόν με τον θερμοσίφωνα πρέπει να κάνουμε το εξής. Αρχικά να μειώσουμε τη θερμοκρασία του Θερμοστάτη. Στη συνέχεια να μην τον… ξεχνάμε αναμμένο. Το πολύ μισή ώρα να τον ανάβουμε και τώρα το καλοκαίρι ακόμη λιγότερο. Επίσης να μειώσουμε τον χρόνο του μπάνιου μας και τέλος να μάθουμε να εκμεταλλευόμαστε το νυχτερινό ρεύμα.

Φούρνος

Τρίτος κατά σειρά στην κατανάλωση είναι ο φούρνος. Μια καλή διαχείριση θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το ρεύμα. Και τι σημαίνει καλή διαχείριση; Για παράδειγμα να μην τον ανάβουμε απλά και μόνο για να ζεστάνουμε το φαγητό μας. Το ίδιο ισχύει και με τα μάτια της κουζίνας. Να μην ανάβουμε το μάτι για να ψήσουμε το πρωί τον καφέ μας. Ας χρησιμοποιήσουμε γκαζάκι.

Πιστολάκι

Μια από τις «ύπουλες συσκευές». Νομίζουμε ότι δεν καίει πολύ ρεύμα και πράγματι δεν καίει, αν όμως το παρατραβήξουμε στη λειτουργία του τότε μεταβάλλεται σε μια εξαιρετικά ηλεκτροβόρα συσκευή που το ρεύμα δεν σταματάει να… γράφει.

Ψυγείο

Κανόνας πρώτος. Εάν το ψυγείο σας είναι παλιό καταναλώνει πολλή ενέργεια και πρέπει να το αλλάξετε εάν θέλετε να δείτε διαφορά στον λογαριασμό. Κανόνας δεύτερος, είναι μια συσκευή που δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, οπότε μην περιμένετε θαύματα. Προσπαθήστε να μην ανοιγοκλείνετε χωρίς λόγο την πόρτα του. Χάνεται ενέργεια την οποία η συσκευή για να αναπληρώσει καταναλώνει περισσότερο ρεύμα. Το ίδιο ισχύει και με το να ανοίγετε την πόρτα και σαν αναποφάσιστοι να σκέφτεστε – με την πόρτα ανοιχτή – τι να διαλέξετε να φάτε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.