Φουντώνουν τα σενάρια για ολικό lockdown – Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Αττική βαδίζει πάνω στο 3ο κύμα

Φουντώνουν τα σενάρια για ολικό lockdown – Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Αττική βαδίζει πάνω στο 3ο κύμα

Σαν ένα μεγάλο σύννεφο έχει «καθίσει» πάνω από την Αττική το τρίτο κύμα του κοροναϊού, το οποίο είναι έτοιμο από στιγμή σε στιγμή να ξεσπάσει παρασέρνοντας στο διάβα του όλα τα «προστατευτικά» κιγκλιδώματα που έχουμε δημιουργήσει μέσα σε τρεις μήνες lockdown.

Το τρίτο κύμα, το οποίο έχει χτυπήσει την πόρτα των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι το μόνο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας, καθώς στο κατώφλι της έχουν φτάσει και οι δύο μεταλλάξεις του κοροναϊού, η νοτιοαφρικάνικη και η βρετανική, ενώ πλέον η επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι σημαντική.

Οι λοιμωξιολόγοι από την πλευρά τους θεωρούν πως η εβδομάδα αυτή είναι πολύ κρίσιμη, καθώς θα φανεί αν η χώρα μας δημιούργησε τείχος προστασίας, ώστε να αποφευχθεί το τρίτο κύμα ή τελικά δεν κατάφερε να κάνει την διαφορά από τις άλλες χώρες.

Σαφώς σε αυτό ρόλο θα παίξει και η διασπορά του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους, το οποίο όπως φαίνεται εξαπλώνεται ύπουλα, αλλά και με σχετικά γρήγορους ρυθμούς.

Την ίδια ώρα η εμφάνιση κρούσματος του νοτιοαφρικανικού στελέχους στη Θεσσαλονίκη, έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους στη συμπρωτεύουσα , ενώ την ίδια ώρα τα κρούσματα του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 170.

Οι μεταλλάξεις αυξάνουν την πίεση στις ΜΕΘ
Μιλώντας στο MEGA O καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μεταξύ άλλων είπε πως «ο ιός που αυτή τη στιγμή μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους και όχι οι διάφορες μεταλλάξεις τους, είναι διαφορετικός από αυτόν που είχε ξεκινήσει στην Κίνα». Σημειώνοντας επίσης πως στη φυσική πορεία κάθε ιού γίνονται πιο μεταδοτικοί και λιγότερο θανατηφόροι, πράγμα που ισχύει και για τον κοροναϊό.

Από τη μεριά του Διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας για την ετοιμότητα του ΕΣΥ δήλωσε ότι «αυτό που προσπαθούμε να αποτρέψουμε είναι η νοσηρότητα του ιού και τις μεταλλάξεις του που αυξάνει την πίεση στο Εθνικό σύστημα Υγείας και ειδικά να αποτρέψουμε την έκρηξη κρουσμάτων. Είναι αδύνατον να προετοιμαστούμε περισσότερο. Ήδη οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στα όρια τους. Ο ιός τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι μεταλλάξεις μπορεί να μην αυξάνουν τη νοσηρότητά του, αυξάνουν όμως τη δύναμη του να διαδοθεί. Δεν συμφέρει τον ιό να πεθάνουμε, τον συμφέρει όμως να διαδοθεί, πράγμα που αυξάνει την πίεση στο ΕΣΥ»,

Η κατάσταση στην Αττική θα κρίνει νέα μέτρα ή όχι
Σαφώς στο επίκεντρο των εμπειρογνωμόνων αλλά και της κυβέρνησης βρίσκεται η κόκκινη Αττική, καθώς πρόκειται για μητροπολιτική περιοχή, με τον μισό πληθυσμό της χώρας να βρίσκεται συγκεντρωμένος στην περιοχή, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί μεγάλος παράγοντας κινδύνου.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) του κοροναϊού στην Αττική αυξάνεται και αυτός είναι ένας από τους λόγους που βρίσκεται στις «κόκκινες» περιοχές από την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Rt βρίσκεται στο 1,01, με τα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα να αυξάνονται έως και 50%. Αυτό προκάλεσε και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο OPEN, από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και κάθε εβδομάδα, υπήρχε αύξηση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, κάτι που υποδηλώνει συνεχή διάδοση του ιού.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του: «Στις 20 Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο των λυμάτων έδινε 5.000 φορείς στο λεκανοπέδιο. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι 40.000» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, παρατηρώντας ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε κατά οκτώ φορές μέσα σε έξι εβδομάδες.

Το ενδεχόμενο καθολικού lockdown
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για καθολικό lockdown.

Όπως υπογράμμισε ο κύριος Γώγος «στη νόσο αυτή ποτέ δεν μπορεί να εκλείψει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε παρέμβασης», αν και διατύπωσε την πεποίθηση πως «το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουμε όπως είμαστε».

Ωστόσο, σημείωσε πως αν τα δεδομένα αλλάξουν δραματικά και τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς, θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.

Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «η πιθανότητα να γίνει πάλι μια μαζική παρέμβαση είναι ορατή στον ιό».

Χαρδαλιάς για ολικό lockdown: Θα το σκεφτούμε αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα
Από την πλευρά του για το αν βρίσκεται πάλι στο τραπέζι ένα γενικό lockdown, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε το εξής:

«Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν προφανώς είναι κάτι που θα το λάβουμε υπόψιν».

Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως«το lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι από την αρχή της πανδημίας. Όμως πρέπει να το αξιολογήσουμε σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα. Μην ξεχνάμε πως από πίσω βρίσκονται και άνθρωποι που παλεύουν. Οπότε θέλει και απαιτεί πολλή σκέψη».

Σκέψεις για απαγορεύσεις τύπου Πάτρας και στην Αττική
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν την Αττική να… μετατρέπεται σε Πάτρα, δηλαδή να ισχύσει και εδώ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00.

Βέβαια τόσο οι ειδικοί όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχαν αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να ισχύσει στην Αττική λόγω της μητροπολιτικότητας της περιοχής, αλλά και του κινδύνου μεγάλου συνωστισμού, λόγω του μεγάλου πληθυσμού, αλλά και του εκτεταμένου δικτύου μαζικών μεταφορών.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί αναμένεται να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα μέχρι την Παρασκευή και να εισηγηθούν στην κυβέρνηση το σχέδιό τους για να εμποδίσουν την έλευση του τρίτου κύματος στη χώρα μας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.