Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το Προσφυγικό : «Ασφυξία» στα νησιά – Τι θα κάνει η κυβέρνηση
Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το Προσφυγικό : «Ασφυξία» στα νησιά – Τι θα κάνει η κυβέρνηση
Σε βραδυφλεγή «βόμβα» εξελίσσεται το Προσφυγικό για την κυβέρνηση καθώς την ώρα που επικρατεί «ασφυξία» στις Δομές που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, την ίδια στιγμή ακραίες φωνές προσπαθούν να εμποδίσουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην ενδοχώρα.
Η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου έχει ζητήσει από τους πολίτες να «βάλουν πλάτη» ώστε να αντιμετωπιστεί το Προσφυγικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να προχωρήσει η αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου στα οποία οι συνθήκες που επικρατούν για χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης «σκοντάφτουν» πάνω σε δύο εμπόδια. Το πρώτο είναι ότι την ώρα που φεύγουν ορισμένοι πρόσφυγες από τα νησιά προς την ενδοχώρα, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια.
Το δεύτερο εμπόδιο προσκρούει πάνω σε κατοίκους διαφόρων περιοχών, οι οποίοι δεν θέλουν να επιτρέψουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων – ακόμη και αν πρόκειται για ευάλωτες ομάδες, όπως μικρά προσφυγόπουλα με τις οικογένειές τους – κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Κινητοποιήσεις με το «καλημέρα» στη Χίο
Τις προηγούμενες ημέρες κάτοικοι αρκετών περιοχών έδειξαν τις προθέσεις του σχετικά με τη μετεγκατάσταση προσφύγων εμποδίζοντάς την σε αρκετές περιπτώσεις. Στη Χίο το πρωί της Δευτέρας κάτοικοι του χωριού Χαλκειός που ζητούν να κλείσει το Κέντρο προσφύγων έκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί σε αυτό.
Αποτέλεσμα του αποκλεισμού ήταν να μην καταφέρουν φθάσουν στο ΚΥΤ οι εργαζόμενοι.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα politischios.gr, τη συμπαράστασή του στους κατοίκους του Χαλκειούς δήλωσε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων σε επικοινωνία του με τον Γ.Γ. για τη διαχείριση του μεταναστευτικού έλαβε δεσμεύσεις ότι μετά τη Σάμο και τη Λέσβο, σειρά αυτή την εβδομάδα έχει η Χίος και η Κως.
Για τραγικές καταστάσεις με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες οι κοινωνίες των Καμποχώρων έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όχι μόνο αποσυμφόρησης αλλά και κλεισίματος της ΒΙ.ΑΛ.. «Λύσεις της μετακίνησης πληθυσμού δεν αποτελούν λύση γιατί οι ροές είναι συνεχείς και ανεξέλεγκτες τους τελευταίους μήνες. Η λύση πρέπει να είναι ριζοσπαστική και σε κεντρικό επίπεδο. Η Ν.Δ. πρέπει επιτέλους να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις», ανέφερε.
Επεισόδια στα Γιαννιτσά
Μειοψηφίες κατοίκων σε αρκετές περιπτώσεις δείχνουν με τις κινήσεις τους ότι θέλουν να γυρίσουν την πλάτη στους πρόσφυγες και στην προοπτική να ζήσουν για όσο διάστημα παραμείνουν στη χώρα μας κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες και όχι σε κολαστήρια τύπου Μόριας και Σάμου.
Τα ξημερώματα της Κυριακής σημειώθηκαν επεισόδια στα Γιαννιτσά. Συγκεκριμένα, κάτοικοι απέκλεισαν το δρόμο και εμπόδισαν δυο λεωφορεία που μετέφεραν περίπου 150 προσφυγές να προσεγγίσουν ξενοδοχείο της περιοχής.
Αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο έστησαν φραγμό, εμποδίζοντας τους κατοίκους που διαμαρτύρονταν, με αποτέλεσμα τα πούλμαν να καταφέρουν να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο από παράδρομο.
Ανάλογες περιπτώσεις με διαμαρτυρίες κατοίκων έχουν σημειωθεί και σε άλλες περιοχές.
«Φουντώνουν» οι αντιδράσεις
Αντίστοιχες εικόνες υπήρξαν και στην Κω το βράδυ της Παρασκευής.
Δήμαρχος και κάτοικοι έστησαν μπλόκο με μηχανήματα του δήμου στο λιμάνι προκειμένου να εμποδίσουν την αποβίβαση προσφύγων από πλοίο.
Αντιδράσεις προκάλεσε η έλευση προσφύγων και στην περιοχή των Σερρών.
Λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής κάτοικοι του νομού συγκεντρώθηκαν στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, στο ύψος των νέων διοδίων και πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά της φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες.
Ένα λεωφορείο που μετέφερε πρόσφυγες σε ξενοδοχείο, στην περιοχή του Σιδηροκάστρου, σταμάτησε για λίγη ώρα πριν τα διόδια και μετά την αποχώρηση των ατόμων, συνέχισε προς τον προορισμό του.
«Ασφυξία» στα νησιά
Η κατάσταση πάντως σε Μυτιλήνη – όπου οι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσεις τους 15.000 – στη Σάμο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς οι πρόσφυγες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε Δομές που είναι προορισμένες να φιλοξενούν πολύ μικρότερο αριθμό ανθρώπων.
Δυστυχώς οι εικόνες ντροπής που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα αποδεικνύουν πως η αποσυμφόρηση των νησιών θα πρέπει να γίνει με πιο γρήγορους ρυθμούς.
Στο «μικροσκόπιο» των γερμανικών ΜΜΕ το νέο καθεστώς ασύλου
Εν τω μεταξύ, πολυάριθμες είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τον νέο νόμο περί ασύλου που ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων.
«Η Ελλάδα ψηφίζει πιο αυστηρό νόμο για το άσυλο» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία επισημαίνει ότι «στόχος είναι να αποφορτισθούν τα ελληνικά νησιά, να επιταχυνθεί η επεξεργασία των αιτήσεων και να απελαθούν πάραυτα οι αιτούντες άσυλο που δεν δείχνουν διάθεση συνεργασίας».
Η εφημερίδα παραθέτει και την κριτική της αντιπολίτευσης, καθώς και πολλών ΜΚΟ, που θεωρούν ότι με τη νέα νομοθεσία «απεμπολείται το δικαίωμα για μία ολοκληρωμένη επεξεργασία του αιτήματος για παροχή ασύλου».
Τα σχόλια είναι κλειστά.