Δεν σταματά να καίει η φωτιά στον Έβρο.
Συνεχίζεται για 16η μέρα η μάχη με το πύρινο μέτωπο στον Έβρο, με την φωτιά να συνεχίζει το καταστροφικό έργο της, αφήνοντας πίσω της μόνο στάχτες και αποκαΐδια.
Το μόνο ίσως ευχάριστο είναι το γεγονός ότι το μέτωπο στη Λευκίμμη τις τελευταίες ώρες παρουσιάζει καλύτερη εικόνα χωρίς ωστόσο να εφησυχάζουν οι δυνάμεις στην περιοχή.
«Προς το παρόν ο κίνδυνος για τον οικισμό της Λευκίμμης έχει αποφευχθεί» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Τυχερού Δημήτρης Δαρούσης, μετά από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων.
Το απόγευμα του Σαββάτου εστάλη νέο μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Τυχερό Έβρου.
Στην περιοχή παρέμειναν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για επιτήρηση καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Γιατί η πυρκαγιά συνεχίζει να κατακαίει;
Ερώτημα παραμένει γιατί η μεγάλη πυρκαγιά που καίει τα πάντα στο πέρασμά της επί 2 εβδομάδες δεν μπορεί να σβήσει τόσο εύκολα.
Οι ειδικοί εξηγούν:
«Διαθέτει συμπαγή πυκνόφυτη βλάστηση με τις κόμες των δέντρων να είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και η μία να επικαλύπτει την άλλη. Έτσι ενώ η πυρκαγιά καίει στον υπόροφο δηλαδή η πυρκαγιά είναι έρπουσα τα εναέρια μέσα που επιχειρούν δεν επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού το νερό των βολών τους στο σύνολο του δεν φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο» εξήγησε ο κ. Τσίγκας, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Την επόμενη χρονιά θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις πυρκαγιές δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός από τη Ρόδο.
«Του χρόνου θα είμαστε πιο έτοιμοι ακόμα πιο έτοιμοι ως πολιτική προστασία με συστήματα έγκαιρης διάγνωσης τα οποία θα μας επιτρέπουν να κάνουμε αυτό που είναι το ζητούμενο, την πρώτη γρήγορη προσβολή είτε από αέρα είτε από εδάφους», δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών το 1 εκατοστό εδάφους χρειάζεται για να δημιουργηθεί εκατοντάδες χρόνια.
Συνεχής μάχη με τις αναζωπυρώσεις
Αδιάκοπη μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σε δυο πύρινα μέτωπα, το ένα στην περιοχή της Δαδιάς και το άλλο βόρεια του Σουφλίου πάνω από την έξοδο προς Διδυμότειχο.
Στον Έβρο επιχειρούν συνολικά 582 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 122 οχήματα, ενώ μέχρι να πέσει το φως της ημέρας πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού και 10 εναέρια μέσα.
Οι φλόγες κατάφεραν να μπουν στον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς, στη ζώνη προστασίας του εθνικού δρυμού και αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών έχουν γίνει στάχτη.
Στο νοσοκομείο ο επιτελάρχης της Πυροσβεστικής
Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης εισήχθη και νοσηλεύεται ο επιτελάρχης της Πυροσβεστικής Χρήστος Λάμπρης, ο οποίος βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου για την κατάσβεση της φωτιάς στον Έβρο.
Όπως έγινε γνωστό εισέπνευσε μεγάλες ποσότητες καπνού με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Μετά από βραχεία νοσηλεία επέστρεψε στο μέτωπο των πυρκαγιών, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.
Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα
Από την άλλη για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), σήμερα σε πέντε περιφέρειες της χώρας, προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία.
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Αττικής συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)