Φωτιά στην Εύβοια: Το σχέδιο που έσωσε ζωές και τέσσερα χωριά
Η άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι συσκέψεις «παντός καιρού» και οι αντιπυρικές ζώνες πρόλαβαν τα χειρότερα από τη μεγάλη πυρκαγιά
Με σχέδιο δράσης που εξελισσόταν και προσαρμοζόταν διαρκώς στις ανάγκες της μάχης με τις φλόγες ανάλογα με τη διεύθυνση των συνεχώς εναλλασσόμενων ανέμων αλλά και τη ποικίλη μορφολογία του εδάφους.
Με παρουσία των επικεφαλής όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο μέτωπο των επιχειρήσεων. Με διαδοχικές συσκέψεις για τις κινήσεις των δυνάμεων πυρόσβεσης. Με κινητοποίηση των εναέριων και επίγειων μέσων και με εκτεταμένη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών που λειτούργησαν ως ασπίδα για τους παρακείμενους οικισμούς κατέστη εφικτό να αποφευχθούν θύματα αλλά και σημαντικές καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις από τη μεγάλη εν εξελίξει πυρκαγιά της κεντρικής Εύβοιας.
Τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Αγριλίτσα και Πλατάνα ζώστηκαν κυριολεκτικά από την πύρινη λαίλαπα, όμως, με συντονισμένες προσπάθειες και συνεχή μετακίνηση δυνάμεων ανάλογα με τις ξαφνικές εναλλαγές των ανέμων (ιδίως κατά τις δύο πρώτες ημέρες), οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατάφεραν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια κατοίκων και περιουσιών.
Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, χρειάστηκε να επιστρατεύσουν ακόμη και την… πειθώ, προκειμένου να καταφέρουν μερικούς εξ αυτών να εγκαταλείψουν τις περιουσίες που με κόπο δημιούργησαν και να τους ακολουθήσουν σε ασφαλείς τοποθεσίες.
Αψογος συντονισμός
«Η κάθε φωτιά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, όμως κοινός παρονομαστής στην αντιμετώπιση όλων είναι η έγκαιρη πληροφόρηση τόσο από κατοίκους όσο και από τα τοπικά κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Μετά ακολουθεί ο συντονισμός του μηχανισμού δράσης αλλά και η προσπάθεια των στελεχών που μάχονται τις φλόγες», εξηγεί στο ρεπορτάζ του Άγγελου Σκορδά στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι πυρκαγιές σαν αυτή της Εύβοιας δημιουργούν αρκετά προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών, της τοποθεσίας αλλά και της ώρας εκδήλωσής τους:
«Οταν εκδηλώθηκε, τα ξημερώματα της Τρίτης, στερηθήκαμε έναν πολύτιμο σύμμαχο: Το φως. Αυτό δυσχέραινε κατά τι τον συντονισμό των δυνάμεων μας. Αντιθέτως, υπήρξε άψογη συνεννόηση με τους διοικητές των τοπικών πυροσβεστικών σταθμών και αποδείχτηκε ότι το επίπεδο ετοιμότητας είναι υψηλό. Εξάλλου, όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν, στο συντονιστικό αεροσκάφος επιβιβάσθηκε ο ίδιος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και έχοντας σαφή εικόνα ήταν σε θέση να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις στις επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ επί τόπου βρέθηκε και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας».
Οπως λέει ο Χαρδαλιάς, κύριο μέλημα των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών. «Για εμάς αποτελεί ψευτοδίλημμα αυτό της σωτηρίας περιουσιών ή εκτάσεων όταν την ίδια στιγμή κινδυνεύουν πολίτες. Είναι σαφές ότι πρωτίστως κινούμαστε για τη σωτηρία ανθρώπων. Ευτυχώς, σε αυτόν τον τομέα, όλα πήγαν καλά παρά τη μεγάλη έκταση της πυρκαγιάς αλλά και την οικολογική καταστροφή», σημειώνει.
Η συμβολή του στρατου
Εν τω μεταξύ, ο Ελληνικός Στρατός αποτελεί από την Τρίτη ισχυρό σύμμαχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη μάχη κατά της πύρινης λαίλαπας στην Εύβοια, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» αφού άμεσα κινητοποιήθηκαν συνολικά 98 στελέχη του και τέσσερα μηχανήματα έργου του Οπλου του Μηχανικού που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μη εξάπλωση της φωτιάς σε οικισμούς και χωριά αλλά και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
«Η ανταπόκριση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν άμεση και χάρη στην τεχνογνωσία των στελεχών του αποφεύχθηκε η περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς, ενώ κατέστη σαφής η σημασία της ύπαρξης αντιπυρικών ζωνών σε ολόκληρη τη χώρα», τονίζει ο κ. Χαρδαλιάς, εκτιμώντας πως θα πρέπει άμεσα να σταματήσει το επικίνδυνο, όπως το χαρακτηρίζει, παιχνίδι με την αναγκαιότητα ή όχι των αντιπυρικών ζωνών.
«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ακριβώς αυτή που επιβάλλει τη δημιουργία τους. Επομένως, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει οι κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες να συντονιστούν κεντρικά με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη θέσπιση τέτοιων ζωνών που δύνανται – όπως αποδείχτηκε – να σώσουν και ζωές αλλά και μεγάλες εκτάσεις δασών», καταλήγει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.