Αφορολόγητο όριο 300 ευρώ στα φιλοδωρήματα – Πρόστιμα και στην…ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις – Τελειώνει το τέλος επιτηδεύματος
Φορολογικές δηλώσεις: Οι αλλαγές που έρχονται από το 2025Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης
Τους βασικούς άξονες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου (από φορολογικές δηλώσεις μέχρι…φιλοδωρήματα) που φέρνει στη Βουλή παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και την παρουσία των υφυπουργών Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς.
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, καθορίζεται σαφές και προκαθορισμένο διάστημα που θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις για κάθε έτος και συγκεκριμένα από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Ημερομηνίες και πληρωμή για φορολογικές δηλώσεις
Ο φόρος θα εξοφλείται 8 μηνιαίες δόσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Θεσπίζεται δε και νέα κλιμακωτή έκπτωση φόρου (Σήμερα το ποσοστό έκπτωσης ανέρχεται στο 3%) σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης ως εξής:
-Από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 4%
-Από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 3%
-Από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου 2%
Η εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πραγματοποιείται μέχρι 31 Ιουλίου.
Ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για το φορολογικό νομοσχέδιο
Πρόστιμα 2.500 ευρώ για καθυστερήσεις στις φορολογικές δηλώσεις
Την ίδια στιγμή, από τις 16 Ιανουαρίου έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους, όλοι οι φορείς του δημοσίου που έχουν υποχρέωση ανάρτησης στοιχείων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, αφού εγγραφούν σε ειδικό μητρώο, θα πρέπει να ανεβάζουν τα στοιχεία έγκαιρα και χωρίς λάθη.
Στην αντίθετη περίπτωση, η ΑΑΔΕ θα βεβαιώνει πρόστιμο 2.500 ευρώ στο φυσικό πρόσωπο που έχει την ευθύνη για την έγκαιρη και σωστή αποστολή των στοιχείων, με προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Πρόστιμο προβλέπεται και στον διοικητή της ΑΑΔΕ ή στον υποδιοικητή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αν καθυστερήσει να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 15ης Μαρτίου.
Οι αλλαγές που θα υπάρξουν στα φιλοδωρήματα
Από εκεί και πέρα, ανακοινώθηκε ότι τα φιλοδωρήματα θα είναι αφορολόγητα μέχρι τα 300 ευρώ ανά μήνα (3.600 ευρώ τον χρόνο) και ταυτόχρονα θεσπίζεται απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας (φόρος 22% επί της μείωσης μισθού) στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, ούτως ώστε ο εργοδότης να μην μειώνει τον μισθό του εργαζόμενου αντικαθιστώντας τον με τα φιλοδωρήματα.
Τα φιλοδωρήματα υπολογίζονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ φέτος, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, ο τζίρος στην εστίαση εκτιμάται σε 8 δισ. ευρώ, με αύξηση 10% και 575 εκατ. ευρώ προβλέπεται πως θα είναι ο τζίρος των κομμωτηρίων, με βάση τα στοιχεία που έχει το ΥΠΕΘΟ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Τέλος επιτηδεύματος
Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε και χθες, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για το σύνολο των φυσικών προσώπων. Αυτό σημαίνει ότι και εκείνοι που εργάζονταν με μπλοκάκια με έως και 3 εργοδότες δεν θα επιβαρυνθούν στη φορολογική δήλωση του 2025. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πετραλιάς, το παραπάνω αφορά περί τις 25.000 εργαζομένους με «μπλοκάκια». Από το 2025, το τέλος επιτηδεύματος καταργείται για όλα τα φυσικά πρόσωπα.
Αλλαγές στην ΑΑΔΕ
Επιπρόσθετα, αλλάζει η διοικητική αναδιάρθρωση της ΑΑΔΕ, καθώς εκτός από τη θέση του Διοικητή θεσπίζονται και τρεις θέσεις υποδιοικητών για την καλύτερη οργάνωση του συγκεκριμένου φορέα. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης και δεύτερης ανανέωσης θητείας του εκάστοτε διοικητή της ΑΑΔΕ (Πρόκειται για μια ακόμη πενταετή θητεία), ενώ καθιερώνονται θέσεις τριών υποδιοικητών.
Μία που θα φορά την οργάνωση των λειτουργειών, μία για τις νομικές υπηρεσίες και μία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΑΑΔΕ. Από εκεί και πέρα θα δίνεται παράλληλα η δυνατότητα προσλήψεων από τον ιδιωτικό τομέα (όπως και στον ΕΦΚΑ) για γενικούς διευθυντές και διευθυντές της ΑΑΔΕ σε ορισμένους μόνο τομείς και όχι για παράδειγμα στα τελωνεία, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.