Facebook: Δεν υπήρξε κακόβουλη ενέργεια – «Εσωτερικό λάθος» το κρασάρισμα;
Το Facebook επισημαίνει ότι υπήρξε πρόβλημα με τα εσωτερικά συστήματα της Facebook, γεγονός που δυσκόλεψε τις προσπάθειες εντοπισμού και λύσης του προβλήματος...
Facebook: Δεν υπήρξε κακόβουλη ενέργεια – «Εσωτερικό λάθος» το κρασάρισμα;
Καμία κακόβουλη ενέργεια δεν «κρύβεται» πίσω από το πρωτοφανές μπλακάουτ στο Facebook, το οποίο κόστισε δισεκατομμύρια και «βύθισε» τη μετοχή της εταιρείας.
Τουλάχιστον αυτό διαμηνύει η ίδια η εταιρεία, σε νέο μήνυμά της περίπου 24 ώρες μετά το ιστορικών διαστάσεων «κρασάρισμα», το οποίο βύθισε για πάνω από έξι ώρες στο σκοτάδι Facebook, Instagram και Whatsapp.
Παράλληλα, το Facebook, το οποίο βρίσκεται για ακόμα μια φορά στο «μάτι» του κυκλώνα, διεμήνυσε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα δεδομένα των χρηστών παραβιάστηκαν κατά τον χρόνο διακοπής της σύνδεσης».
Επεσήμανε, δε, ότι υπήρξε πρόβλημα με τα εσωτερικά συστήματα της Facebook, γεγονός που δυσκόλεψε τις προσπάθειες εντοπισμού και λύσης του προβλήματος. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο η εταιρεία επιχειρεί να δικαιολογήσει τις έξι ώρες που οι πλατφόρμες της βρίσκονταν εκτός λειτουργίας.
Ακόμα, απευθυνόμενη στους χρήστες που ταλαιπωρήθηκαν, η εταιρεία προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Κατανοούμε τις συνέπειες που είχαν οι διακοπές και αναγνωρίζουμε την ευθύνη που είχαμε να ενημερώνουμε τους χρήστες για τα προβλήματα στις υπηρεσίες μας. Ζητούμε συγγνώμη από όλους όσοι ταλαιπωρήθηκαν και εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε ακριβώς τι συνέβη, ώστε να επιτύχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις υποδομές μας».
«Δεν μπορούμε καν να ελέγξουμε αν έγινε διαρροή δεδομένων»
Ωστόσο, διαφορετική φαίνεται πως είναι η γνώμη του Μιχάλη Βαφόπουλου, ιδρυτή και προέδρου της Linked Business, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα δήλωσε πως «δεν έχουμε καν τη δυνατότητα να ελέγξουμε εάν έγινε διαρροή».
«Εάν ένα εργοστάσιο ρίξει απόβλητα στον Κηφισό ή στα Οινόφυτα, έχουμε πλέον τρόπους να το εντοπίσουμε εγκαίρως. Εδώ, όμως, δεν έχουμε τα ρυθμιστικά εργαλεία για κάτι τέτοιο», υπογράμμισε.
Αναφορικά με το πρόβλημα, ο ίδιος είπε ότι «επισήμως, το τεχνικό πρόβλημα που συνέβη είναι οι διασυνδέσεις των κέντρων δεδομένων, καθώς το Facebook έχει εκατομμύρια κεντρικούς υπολογιστές ανά τον κόσμο, που είναι συνδεδεμένοι. Επομένως, μια αλλαγή που έγινε με λάθος τρόπο, σύμφωνα με την εταιρεία, δημιούργησε το πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ αυτών των υπολογιστών».
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, να μην μπορούν να επικοινωνήσουν. «Προφανώς και υπάρχουν δεκάδες δικλείδες ασφαλείας σε διάφορες κατευθύνσεις, αλλά κάποια στιγμή τελειώνουν και αυτές», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι ειδικοί ασφαλείας συστημάτων τονίζουν το οικονομικό κόστος των δικλείδων ασφαλείας.
Τελικά τι προκάλεσε την κατάρρευση;
Υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως το μπλακάουτ προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της.
Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, κατά τις ίδιες πηγές.
Η κατάθεση της Χόγκεν «καίει» το Facebook
Κι εκεί που το Facebook προσπαθούσε να… γιατρέψει τις πληγές του, έρχεται η κατάθεση της Φράνσις Χόγκεν, πρώην product manager της ομάδας παραπληροφόρησης του Facebook, η οποία καταθέτει στη Γερουσία των ΗΠΑ και αυτά που λέει βάζουν «φωτιά».
Η Χόγκεν έχει γίνει το πρόσωπο των ημερών τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από τα στοιχεία που παρουσίασε την Κυριακή στη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή 60 Minutes, μέσα από την οποία όπου κατηγόρησε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης πως επιλέγει τα κέρδη από το κοινό καλό.
«Μπορούμε να έχουμε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μας προσφέρουν απόλαυση, μας συνδέουν, χωρίς να διαλύουμε τη δημοκρατία μας, να θέτουμε τα παιδιά μας σε κίνδυνο και να σπέρνουμε εθνοτική βία. Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα. Είμαι εδώ σήμερα γιατί πιστεύω ότι τα προϊόντα του Facebook βλάπτουν τα παιδιά, πυροδοτούν τον διχασμό και αποδυναμώνουν τη δημοκρατία μας» είπε αρχικά στην κατάθεση της η Χόγκεν.
«Είδα το Facebook να αντιμετωπίζει επανειλημμένα εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των δικών του κερδών και της ασφάλειάς μας. Και το Facebook έλυνε με συνέπεια τις συγκρούσεις αυτές υπέρ των κερδών» συνέχισε η πρώην υπαλληλος της εταιρείας.
«Η ηγεσία της εταιρείας ξέρει πώς να κάνει το Facebook και το Instagram ασφαλέστερα, αλλά δεν θα προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές επειδή έχουν βάλει τα αστρονομικά κέρδη τους μπροστά από την ασφάλεια των ανθρώπων».
«Δεν αναφερόμαστε απλά σε ορισμένους χρήστες κοινωνικών μέσων που είναι θυμωμένοι ή ασταθείς, ή για τη ριζοσπαστικοποίηση της μιας πλευράς έναντι της άλλης. Το θέμα αφορά το Facebook που επιλέγει να αναπτυχθεί πάση θυσία, που επιλέγει να αγοράσει τα κέρδη του, πληρώνοντας με την ασφάλειά μας» συνέχισε η Χόγκαν, με αφορμή την ανοχή που δείχνει κατά περιπτώσεις το Facebook στη ρητορική μίσους.
«Σχεδόν κανείς εκτός του Facebook δεν γνωρίζει τι συμβαίνει μέσα στο Facebook. Η εταιρεία κρύβει σκόπιμα σημαντικές πληροφορίες από το κοινό, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Μια εταιρεία με τόσο τρομακτική επιρροή σε τόσους πολλούς ανθρώπους – στις βαθύτερες σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους – χρειάζεται πραγματική εποπτεία. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τίποτα λιγότερο από την πλήρη διαφάνεια. Όσο το Facebook λειτουργεί υπό σκιές και κρύβει τις έρευνές του από τον δημόσιο έλεγχο, τότε η διαφάνεια είναι ακατόρθωτη» συμπλήρωσε.
Σε άλλο σημείο, η Χόγκεν ανέφερε πως οι νομοθέτες δεν μπορούν να στραφούν κατά του Facebook, όταν δεν γνωρίζουν αρκετά για τις αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα και δεν ξέρουν τους τρόπους για να τα λύσουν.
Τα σχόλια είναι κλειστά.