Μετά το μήνυμα των ευρωκλογών σχεδιάζονται Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση μετά το μήνυμα των ευρωεκλογών
Πακέτο με φοροελαφρύνσεις, ενισχύσεις εισοδημάτων αλλά και νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο της ακρίβειας, της φορολογίας και της στεγαστικής κρίσης δρομολογεί η κυβέρνηση, με τα μέτρα να ξετυλίγονται σταδιακά από τώρα και σε βάθος τριετίας.
Οι κινήσεις στο πεδίο της οικονομίας συνδέονται με το ηχηρό μήνυμα των ευρωεκλογών και την καταγεγραμμένη στην κάλπη «δυσφορία» των πολιτών κυρίως λόγω της ακρίβειας που πιέζει τα εισοδήματα παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Διορθωτικές κινήσεις
Πέραν της ακρίβειας, το 28,31% που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωκάλπες επιβάλλει διορθωτικές κινήσεις και σε άλλα πεδία, όπως είναι η φορολογία και η στεγαστική κρίση. Το Μέγαρο Μαξίμου, το επόμενο διάστημα θα κληθεί να ισορροπήσει μεταξύ των δεσμεύσεων που επιβάλλουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες και των πιέσεων που ασκούνται για ελαφρύνσεις.
Με δεδομένο ότι το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο δεν αφήνει περιθώρια για έκτακτες παροχές και ελαφρύνσεις, η κυβέρνηση θα προωθήσει τις μειώσεις φόρων και τα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων που έχει ήδη εξαγγείλει για το 2025, τις θεσμικές και μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, ενώ θα εξετάσει διορθώσεις και κινήσεις αποκατάστασης πιθανών αδικιών στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς να αλλάζει όμως ο πυρήνας του μέτρου.
Ο σχεδιασμός
Ειδικότερα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει:
1. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης άνοιξαν παράθυρο διορθωτικών αλλαγών στο σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών. Το σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών θα επαναξιολογηθεί το φθινόπωρο, όταν θα έχει πέσει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων. Από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών αλλά και των προσφυγών που θα καταθέσουν οι επαγγελματίες θα εξεταστεί τι και εάν χρειάζεται να αλλάξει από το 2025. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει στο θέμα του τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματα, καθώς αποτελεί βασικό μέτρο στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Το 2025 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα απαλλαγούν πλήρως από το τέλος επιτηδεύματος. Η κατάργηση του μνημονιακού μέτρου θα ψηφιστεί εντός του έτους, θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και θα εξασφαλίσει μείωση φόρου κατά 325 ευρώ στους επαγγελματίες που φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.
2. Στεγαστική πολιτική. Επιστροφή χιλιάδων κλειστών ακινήτων στην αγορά, από την οποία λείπουν σήμερα πάνω από 200.000 κατοικίες, για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των νοικοκυριών, φθηνότερη στέγη για νέους αλλά και για 40άρηδες και 50άρηδες και φρένο στο ράλι των ενοικίων και των τιμών πώλησης των κατοικιών με νέες παρεμβάσεις προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι οικογένειες, να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, βρίσκεται στα σκαριά το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύπτει δικαιούχους έως 50 ετών και θα προβλέπει νέα εισοδηματικά κριτήρια και τη χρηματοδότηση της αγοράς πιο καινούργιων κατοικιών. «Λίφτινγκ» ετοιμάζεται και για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», προκειμένου να γίνει ελκυστικότερο και να διατεθούν στην αγορά 12.500 κατοικίες οι οποίες είναι κλειστές την τελευταία τριετία. Μέσα στο προσεχές διάστημα θα τρέξει η «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με σκοπό την παροχή κατοικίας µε χαμηλό ενοίκιο. Η δράση κοινωνικής στέγασης αφορά την ανέγερση 2.500 κατοικιών σε 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών, που θα επιλεγούν με εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά/οικογενειακά κριτήρια. Το φθινόπωρο αναμένονται νέες παρεμβάσεις με χρονικούς «κόφτες» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb αλλά και παρεμβάσεις στο φορολογικό τους πλαίσιο.
3. ΦΠΑ. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον καφέ και τα κόμιστρα των ταξί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται η διατήρηση του μέτρου έως το τέλος του έτους.
4. Συνταξιούχοι. Ερχεται νέα αύξηση στις συντάξεις το 2025, ενώ αλλαγές σχεδιάζονται στην κλίμακα βάσει της οποίας γίνεται η παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, ώστε να είναι δικαιότερη.
5. Ασφαλιστικές εισφορές. Το 2025 έχει προγραμματιστεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και θα ακολουθήσει το 2027 ακόμη μία μείωση, ώστε οι εισφορές εργοδότη και εργαζομένου να διαμορφωθούν στο 35,16%. Αν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, δεν αποκλείεται η μείωση να είναι διπλάσια και να φτάσει συνολικά το 2%.
6. Ακρίβεια. Με την κυβέρνηση να αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, νέες παρεμβάσεις θα πρέπει να αναμένονται για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά σε συγκεκριμένους κλάδους, από τις τράπεζες, το εμπόριο καυσίμων και το χονδρεμπόριο έως τα σουπερμάρκετ, καθώς η κυβέρνηση έχει στα χέρια της μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνει σε ποιους τομείς της εγχώριας αγοράς δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός.
7. Αγρότες. Από το 2025 θα εφαρμόζεται ένας νέος μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
8. Τεκμήρια διαβίωσης. Ριζικό «λίφτινγκ» και «κούρεμα» 30% μεσοσταθμικά από την 1η Ιανουαρίου 2025 σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα τεκμήρια διαβίωσης. Στόχος είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων και αδικιών που οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με χαμηλά εισοδήματα να πληρώνουν δυσανάλογα υψηλούς φόρους καθώς η Εφορία υπολογίζει τον φόρο με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες που εφαρμόζονται για τη διαβίωση, τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής κ.ά.
9. Εκσυγχρονισμός ΔΕΚΟ. Παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) που εποπτεύονται από το Υπερταμείο, με βάση τη συνταγή που ακολουθήθηκε στη ΔΕΗ και τον ΕΦΚΑ.
10. Ακίνητα. Στον πάγο μέχρι και το 2025 θα παραμείνει ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές, ενώ αντίστοιχη παράταση θα πρέπει να αναμένεται και για τον φόρο υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
11. Επιχειρήσεις. Σχεδιάζονται νέα ισχυρότερα φοροκίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον Σεπτέμβριο.
12. Κεφαλαιαγορά. Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς με ενθάρρυνση της ζήτησης για επενδύσεις.