Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα αγροτικά δάνεια ζητά από την Κυβέρνηση ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης.

Να υπαχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς που θα ισχύσει για τους δανειολήπτες της πρώην ΑΤΕ, τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, θέτει το ζήτημα των ευνοϊκών ρυθμίσεων των «κόκκινων» αγροτικών δανείων και ζητάει να συμπεριληφθούν στην εφαρμογή τους οι αγρότες και αγροτικοί συνεταιρισμοί που έχουν δάνεια και από άλλες Τράπεζες πλην της πρώην Αγροτικής.

Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά σημαντικό αριθμό αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών της Κρήτης που έχουν ληξιπρόθεσμες μη εξυπηρετούμενες οφειλές στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τον ίδιο τρόπο από την Πολιτεία.

Θέμα: Υπαγωγή δανειοληπτών αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, στις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια.

Υπουργοί,
Όπως γνωρίζετε, ο πρωτογενής τομέας πέρα από την σημαντική συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της Χώρας μας.

Η ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, την οποία έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μία σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αποτελεί ένα τολμηρό σχέδιο το οποίο θα απαλλάξει από χρέη παραπάνω από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς.
Είναι πολύ σημαντικό ότι, με τη λύση αυτή θα απελευθερωθεί πολλή υποθηκευμένη γη, παραγωγικές υποδομές, θα δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα, το οποίο είναι κατάλοιπο της εποχής της οικονομικής κρίσης.

Μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται:
– η διαγραφή τόκων,
– η απομείωση του δανείου,
– η αναχρηματοδότηση του δανείου αλλά και
– η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση κλείνει εκκρεμότητες του παρελθόντος για τον πλέον παραγωγικό κλάδο της χώρας.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων φορέων, ρυθμίζονται ληξιπρόθεσμες μη εξυπηρετούμενες οφειλές αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών, που απορρέουν από δάνεια για τα οποία έχουν εγγραφεί υποθήκες υπέρ της πάλαι ποτέ Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και οποία πλέον έχουν περάσει στην PQH.

Όμως θα ήθελα να θέσω υπόψη σας ότι, στην περιοχή μας, και γενικότερα στην Κρήτη οι αγρότες και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί βαρύνονται από «κόκκινα» δάνεια και εγγραφή αντίστοιχης εμπράγματης ασφάλειας στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Συνεταιρισμού Ζαρού, Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, που έλαβε δάνειο από την ανωτέρω Τράπεζα για επένδυση ελαιοτριβείου, με ανάληψη υποχρέωσης εγγύησης των μελών του Συνεταιρισμού με την προσωπική τους περιουσία.

Το αποτέλεσμα σήμερα είναι ότι, τα βάρη του δανείου έχουν περιέλθει στην προσωπική περιουσία των μελών του Συνεταιρισμού και των κληρονόμων τους, με κίνδυνο για πολλές οικογένειες να απωλέσουν τις περιουσίες τους, λόγω ληξιπρόθεσμων και μη εξυπηρετούμενων χρεών του εν λόγω Συνεταιρισμού στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.
Είναι αυτονόητο λοιπόν, ότι θα πρέπει να υπαχθούν και αυτοί σε καθεστώς αντίστοιχο με όσους έχουν δάνεια με υποθήκες στην πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Επειδή ο σκοπός των ρυθμίσεων των αγροτικών δανείων, που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι η επιτυχής διευθέτηση των δανειακών απαιτήσεων έναντι των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, όλης της Χώρας.
Επειδή τα κόκκινα δάνεια των αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών αποτελούν δαμόκλεια σπάθη για όλους τους αγρότες, ανεξάρτητα από το πιστωτικό ίδρυμα από το οποίο έχουν λάβει δάνειο.

Επειδή η διαχείριση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων συνιστά κεφαλαιώδες ζήτημα, για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, καθώς θα αποδεσμευτούν ανθρώπινοι και περιουσιακοί πόροι, θα ενισχυθεί η αγροτική οικονομία, καθώς και θα διατηρηθεί αρραγής ο κοινωνικός ιστός.
Επειδή η ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια θα πρέπει να ισχύει για όλους τους αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως πιστωτικού φορέα χορήγησης του δανείου.

Ερωτάσθε :
Προτίθεστε να υπαγάγετε τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας είτε και άλλων Πιστωτικών Ιδρυμάτων πλην της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, στο ευνοϊκό πλαίσιο των ρυθμίσεων που θα ισχύσουν για τους δανειολήπτες αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς της πρώην Αγροτικής Τράπεζας; Με ποιους όρους και ποιο χρονοδιάγραμμα;

Τα σχόλια είναι κλειστά.