(Η εισήγηση που ΔΕΝ έκανα χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο)
Χθες ζήσαμε άλλο ένα πολύωρο δημοτικό συμβούλιο το οποίο ξεκίνησε στις 17:00 και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα.
Επέλεξα να μην πάρω τον λόγο τόσο γιατί οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων υπήρξαν καίριας σημασίας, αλλά και γιατί με την ώρα να είναι περασμένη πολλές από τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων δεν είχαν να προσθέσουν τίποτα στον διάλογο, πέραν ενός αποπροσανατολισμού της συζήτησης με κορώνες κι εκφράσεις πυροτεχνήματα (δηλαδή αυτές που ακούγονται θορυβώδεις αλλά όταν έρχεται η ώρα της ψηφοφορίας έχουν ήδη ξεθυμάνει).
Θα ήθελα όμως έστω και σήμερα να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους των φορέων για την συμμετοχή τους αλλά και τον τρόπο που ο καθένας από αυτούς έχει συνδράμει ήδη στον αγώνα και στον δημόσιο διάλογο για το νοσοκομείο μας, για την υγεία στο Λασίθι, για την Δημόσια Υγεία.
Χθες κατέστη σαφές ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα τέλμα.
Διανύουμε μια περίοδο έντονων οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών τόσο στην ενέργεια, όσο και σε άλλους τομείς δημόσιας ωφέλειας – την περασμένη εβδομάδα συζητούσαμε για την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων – όσο και στην υγεία. Ο κόσμος βλέπει καθημερινά το εισόδημα του να συρρικνώνεται λόγω της ακρίβειας της καθημερινότητας κι η αγωνία για την μετεξέλιξη του ΕΣΥ είναι διάχυτη.
Από την δημιουργία του άλλωστε, μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει στον κόσμο και στη χώρα. Αυτό που παρέμεινε σταθερό είναι η αυτοθυσία και το φιλότιμο των εργαζομένων του. Είτε μιλάμε για το ιατρικό ή το νοσηλευτικό ή το υπόλοιπο προσωπικό, είναι σαφές ότι κάθε μέρα θυσιάζουν εαυτόν για την υγεία του καθενός από εμάς, καταναλώνοντας προσωπικές ψυχικές και σωματικές εφεδρείες.
Υπερθεματίζοντας την πρόταση του Α Άντιπροέδρου της Βουλής και τοπικού Βουλευτή κ Γιάννη Πλακιωτάκη, για την εκπόνηση μελέτης για την υγεία στο Λασιθι και για τις ανάγκες των νοσηλευτικών του ιδρυμάτων, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι κατά την περασμένη δημοτική θητεία, η δημοτική αρχή του Δήμου Αγίου Νικολάου κι η γράφουσα ως Αντιδήμαρχος Υγείας πραγματοποιήσαμε το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με την Ιατρική Κρήτης μελετώντας το προφίλ υγείας του πληθυσμού του Δήμου μας και τις ανάγκες του, τα αποτελέσματα της οποίας είναι στην διάθεση του Υπουργείου.
Είμαστε άνθρωποι της επιστήμης. Δεν την απορρίπτουμε. Όμως αυτή η μελέτη θα δώσει αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Δεν σώζει το σήμερα, το τώρα!
Σήμερα που το μοντέλο λειτουργίας του ΕΣΥ μετασχηματίζεται με ταχύτητα, ο μετασχηματισμός αυτός, δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τις τσέπες του απλού πολίτη, ενώ παράλληλα οφείλει να περιλαμβάνει κίνητρα (μισθολογικά, φορολογικά, εκπαιδευτικά) για τους εργαζόμενους της υγείας, ώστε αυτοί να παραμείνουν στην χώρα και στα δημόσια νοσοκομεία. Κι αυτό είναι ευθύνη του κεντρικού κράτους. Οφείλουμε να την διεκδικήσουμε κι έχω την πεποίθηση ότι αν γίνει σωστά (μέσω πχ της ΚΕΔΕ) και μαζικά θα εισακουστούμε.
Ιδιαίτερα στον τόπο μας, όμως, η επιβάρυνση της λειτουργίας του νοσοκομείου μας και η αποστελέχωση του από προσωπικό απαραίτητο κι απο γιατρούς που πρόσφεραν τα μέγιστα στους συμπολίτες μας, δεν αποτελεί μόνο θέμα κρατικής πολιτικής,αλλά και τοπικής διαχείρισης.
Κι αυτό γιατί δεν ασκείται διοίκηση με την ουσιαστική μορφή κι έννοια της.
Είναι σαφές πως σε ένα νοσοκομείο, δεν αρκεί η διαχείριση των καθημερινών μικρόπροβλημάτων, δεν αρκεί η δημοσιοϋπαλληλική διεκπεραίωση των τρεχόντων υποχρεώσεων. Ένας φορέας όπως ένα νοσοκομείο που αποτελεί ζωντανό οργανισμό, πρέπει να έχει όραμα.
Στα πλαίσια του νομικού πλαισίου λειτουργίας του μεν, αλλά σαφές όραμα δε, του πως θέλει η διοίκηση να δει τον φορέα αυτό να εξελίσσεται.
Μια προσωπική λοιπόν διαπίστωση για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στο νομό Λασιθίου και ιδιαίτερα στη λειτουργία του ΓΝΑΝ είναι η αφόρητη εσωστρέφεια των διοικούντων.
Η μη επιτυχής συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς υγείας, με το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων, με τον ιατρικό σύλλογο, με τις διοικήσεις των τριών κέντρων υγείας.
Η εσωστρέφεια στην ενημέρωση του Υπουργείου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σε μια προσπάθεια να φανεί πλασματικά ικανή.
Η απουσία επικοινωνίας με την κοινωνία των πολιτών.
Όταν τα προβλήματα δεν επιλύονται αλλά ανακυκλώνονται μεταξύ ημετερων με ημίμετρα κι όταν τα σοβαρά προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί, τότε ο φορέας ασθενεί. Κι ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη του και κινδυνεύει. Κινδυνεύει και σαν ασθενής αλλά και σαν εργαζόμενος της υγείας.
Χαίρομαι πολύ που ως Δημοτικο Συμβούλιο με προτροπή των εργαζομένων και δυστυχώς όχι των διοικούντων, αφουγκραστήκαμε τον κόσμο και ζητήσαμε να έχουμε ρόλο στις εξελίξεις για την προστασία της δημόσιας υγείας στον τόπο μας. Της υγείας των συμπολιτών μας.
Όμως δεν μπορώ να μην εκφράσω την αντίθεση και την απογοήτευση μου (κάτι που εξέφρασα και με την χθεσινή ψήφο μου) για την τροπή της συνεδρίασης και το τελικό της αποτέλεσμα.
Όσο ουτοπικό ή ιδεαλιστικό κι αν ακούγεται μια ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου έχει την ισχύ της υπερκομματικότητας, την ισχύ ενός μαζικού αγώνα. Μετράει περισσότερο κι από ένα ακόμα πολυπληθές συλλαλητήριο. Γιατί εμείς εκεί μέσα χθες εκπροσωπούσαμε το σύνολο κι όχι το μερικό. Θεώρησα αδιανόητο λοιπόν την ολοκλήρωση αυτής της συνεδρίασης με διαφωνία και μάλιστα με την διαφωνία ως προς την προώθηση των απαιτήσεων του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου μας στον αρμόδιο υπουργό. Γιατί αν όχι με τους εργαζόμενους, αν όχι με τους φροντιστές μας, αν όχι με τους θεράποντες μας, τότε με ποιον;
Με αυτό ως δεδομένο και μπούσουλα τα όλα όσα ακούστηκαν και την απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία, θα καλέσω την επιτροπή που θα παραστεί στα κέντρα λήψης αποφάσεων ανεξαρτήτως πολιτικών ή παραταξιακών πεποιθήσεων, προσωπικών φιλοδοξιών ή κοινωνικών σχέσεων να μην σταθούν στην επιφάνεια αλλά στην ουσία. Να έχουν μαζί τους το ψήφισμα του συλλόγου εργαζομένων του ΓΝΑΝ γιατί στα αιτήματά του μετουσιώνει την κραυγή αγωνίας τόσο για το νοσοκομείο μας, όσο για την υγεία κάθε κατοίκου κι επισκέπτη του Λασιθίου, όσο και τις πραγματικές κι αδιαπραγμάτευτες ανάγκες του προσωπικού, τουλάχιστον αυτού που δεν έχει ακόμα παραιτηθεί…
Σε ότι με αφορά προσωπικά μιας και είναι πλέον ευρέως γνωστό, πέρα από τον ρόλο μου ως πρωην αντιδήμαρχος υγείας, ως εργαζόμενη στον τομέα της υγείας κι ως δημοτική σύμβουλος, αλλά και από την συμμετοχή μου στην ανοικτή επιτροπή αγώνα για το ΓΝΑΝ, δεδομένου του ότι διαθέτω τόσο τα ακαδημαϊκά όσο και τα αντικειμενικά προσόντα του ΑΣΕΠ για θέσεις διοικητών νοσοκομείων αλλά περισσότερο δεδομένης της αγάπης μου για το νοσοκομείο αυτό, στα εργαστήρια του οποίου μεγάλωσα, συμμετείχα επιτυχώς στον γραπτό διαγωνισμό που διεξήγαγε το υπουργείο υγείας και εν αναμονή των συνεντεύξεων που θα ακολουθήσουν, έθεσα τον εαυτό μου στη διαδικασία της εκλογής για τη θέση διοικητή του νοσοκομείου μας.
Δεν τρέφω αυταπάτες, όμως ελπίζω πως μέσα κι από αυτή τη διαδικασία θα έχω την ευκαιρία να μεταφέρω τόσο την εικόνα των αναγκών του τόπου μας, όσο και τις προτάσεις που ακούστηκαν από τους φορείς, από την κοινωνία των πολιτών, τόσο στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο αλλά και σε κάθε συλλαλητήριο, σε κάθε καφενείο, σε κάθε διάδρομο του νοσοκομείου μας.
Προφανώς κι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ήμουν και παραμένω παρούσα και διαθέσιμη με κάθε τρόπο που δύναμαι στην διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν υγείας για τους συμπολίτες μας, για κάθε δημότη μας, για κάθε κάτοικο αλλά κι επισκέπτη του νομού Λασιθίου.
Σας ευχαριστώ,
Με εκτίμηση,
Ευαγγελία Φανουράκη
Υγιεινολόγος MPh
Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Αγίου Νικολάου