Για «ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές ως προς την πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων» από το υπέδαφος των παραχωρήσεων κάνει λόγο η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία – Ακόμα και το 2024 μπορεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση
Αισιόδοξα σινιάλα ως προς τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στέλνουν οι σεισμικές έρευνες των ExxonMobil – Helleniq Energy στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.
Η αμερικανική πετρελαϊκή ExxonMobil, που είναι και ο operator (διαχειριστής) της κοινοπραξίας, φέρεται μάλιστα, κατά τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», να παρατείνει για δύο ακόμη μήνες τις εργασίες πρόσκτησης δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στα υπεράκτια blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να τελειώσουν στο τέλος του Ιανουαρίου.
Η ExxonMobil μίλησε στα «ΝΕΑ» για την πορεία των σεισμικών ερευνών και αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της φάσης των εργασιών του σεισμογραφικού σκάφους «Sanco Swift» της νορβηγικής PGS. «Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2023», ήταν η απάντηση της εταιρείας στην ερώτηση της εφημερίδας που αφορούσε τον χρονικό προσδιορισμό του τέλους του συγκεκριμένου σταδίου του συνολικού ερευνητικού προγράμματος που έχει αναλάβει κατόπιν της σχετικής συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο.
Αλλες πηγές των «ΝΕΩΝ» σημειώνουν πως τα πρώτα δείγματα των δεδομένων που λαμβάνει το σεισμογραφικό σκάφος από το υπέδαφος των δύο παραχωρήσεων «αποτυπώνουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές ως προς την πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων». Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τον οποίο η ExxonMobil φέρεται να έχει αποφασίσει τη συνέχιση των εργασιών και πέρα από τον Ιανουάριο. Για την ακρίβεια, το «Sanco Swift» θα πυκνώσει το «σκανάρισμα» σε συγκεκριμένα σημεία των δύο θαλάσσιων οικοπέδων, όπου έχουν εντοπιστεί οι «ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές».
Τα αποτελέσματα των ερευνών
«ΤΑ ΝΕΑ» ρώτησαν την ExxonMobil και αναφορικά με τον χρόνο παράδοσης και επεξεργασίας αναλυτικά όλων των σεισμικών δεδομένων που θα συλλέξει το σεισμογραφικό σκάφος της PGS.
«Μετά την ολοκλήρωση της πρόσκτησης των 2D σεισμικών δεδομένων στα δύο υπεράκτια τεμάχια στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης από την εταιρεία PGS, η ExxonMobil θα λάβει τα δεδομένα και θα αναλύσει τα αποτελέσματα για να καθορίσει τα επόμενα βήματα», ήταν η απάντηση που δόθηκε από την αμερικανική εταιρεία στην εφημερίδα.
Σύμφωνα με πηγές των «ΝΕΩΝ», η διαδικασία αυτή της ανάλυσης των αποτελεσμάτων είναι πιθανόν να διαρκέσει για ένα περίπου εξάμηνο. Με βάση τα συμπεράσματα αυτά, η ExxonMobil θα αποφασίσει και το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του ερευνητικού της προγράμματος.
Με βάση τη συνηθισμένη επιστημονική και επιχειρησιακή πρακτική που ακολουθούν οι πετρελαϊκές, μετά τις δισδιάστατες ακολουθούν οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.
Ομως, όπως έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», είναι πιθανόν η αμερικανική πετρελαϊκή να ακολουθήσει την επιχειρησιακή τακτική της Κύπρου. Εκεί η ExxonMobil παρέκαμψε τις εργασίες για τη λήψη τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και προχώρησε κατευθείαν στην πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση.
Είναι πιθανόν, λένε πηγές των «ΝΕΩΝ», να εφαρμόσει τον ίδιο σχεδιασμό και στην Κρήτη. Δηλαδή να επισπευστεί κατά έναν χρόνο η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση. Αν αυτό θα συμβεί, τότε αυτή θα πραγματοποιηθεί το 2024, αντί του 2025.
Η δέσμευση με την ελληνική κυβέρνηση
Η ExxonMobil με τη δήλωσή της στα «ΝΕΑ» χαρακτηρίζει «εξαιρετικό» το επίπεδο συνεργασίας της με τις ελληνικές Αρχές «τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και στη μέριμνα που έχει ληφθεί για την τήρηση των απαραίτητων περιβαλλοντικών μέτρων».
Ο αμερικανικός κολοσσός, όπως έχουν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», έχει διαβεβαιώσει εκ νέου και στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου την ελληνική κυβέρνηση για τη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματός της στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.
«ΤΑ ΝΕΑ» ζήτησαν από την ExxonMobil αν η δέσμευσή της παραμένει. «Η ExxonMobil συνεχίζει τον σχεδιασμό της με βάση και τη συμφωνία κοινοπραξίας με τους εταίρους της και την ελληνική κυβέρνηση», ήταν η απάντηση που έδωσε.
Έντυπη έκδοση Τα Νέα
Τα σχόλια είναι κλειστά.