Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η συμφωνία για εξαγορά της ΚΕΝ του ομίλου Καράτζη από τη Volton των επιχειρηματικών οικογενειών Μπάκου και Καϋμενάκη.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΝ έλαβε χθες απόφαση για την πώληση του 100% των μετοχών της στη Volton, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό στην ενεργειακή αγορά.
Mε την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, αφού εγκριθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, η Volton αναβαθμίζει τη θέση της στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Το μερίδιο αγοράς της θα φτάσει στο 1,5% από 0,69% (0,83% είναι το μερίδιο της ΚΕΝ) και αποκτά ένα συνολικό πελατολόγιο περί τις 120.000 παροχές, περί τα 30 καταστήματα που είχε η ΚΕΝ καθώς και πρόσβαση στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, αφού η ΚΕΝ έχει διασφαλίσει σχετική άδεια και διαθέτει ήδη στην αγορά προϊόντα φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νέοι ιδιοκτήτες δεν θα συγχωνεύσουν τις δύο εταιρείες αλλά θα τις κρατήσουν διαχωρισμένες.
Η έδρα της εταιρείας θα παραμείνει στο Ηράκλειο, στην Κρήτη.
Ο επενδυτικός σχεδιασµός του οµίλου Καράτζη στον ενεργειακό τοµέα περιλαµβάνει την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης δύο αιολικών σταθµών ισχύος 3 MW έκαστος.
Επιπρόσθετα επενδύει στον τοµέα εκµετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας, έχοντας καταθέσει άδειες φωτοβολταϊκών σταθµών συνολικής εγκατεστηµένης ισχύος 150 MW στην Κεντρική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισµού 83 εκατ. ευρώ. Τα project στον τομέα των ΑΠΕ δεν ανήκουν, ωστόσο, στη θυγατρική ΚΕΝ.
Πρόκειται για τη δεύτερη εξαγορά στον κλάδο της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος σε διάστημα ενός έτους. Είχε προηγηθεί το φθινόπωρο πέρυσι η εξαγορά της NRG από τη Motor Oil, η οποία διασφάλισε και την είσοδο του ομίλου Βαρδινογιάννη στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Στα σκαριά φαίνεται να είναι και μία ακόμη εξαγορά μεσαίου μεγέθους εταιρείας του κλάδου, πιθανότατα από ευρωπαϊκή που σχεδιάζει την είσοδό της στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της αγοράς για την έναρξη ενός κύκλου συγχωνεύσεων και εξαγορών κατά τα πρότυπα της αγοράς τηλεπικοινωνιών, που θα περιορίσει τον αριθμό των ανεξάρτητων προμηθευτών ρεύματος από 18 σήμερα σε 5-6.
Η κατάργηση των ΝΟΜΕ και η πίεση που ασκεί στην οριακή τιμή του συστήματος στην οποία αγοράζουν οι προμηθευτές την ενέργεια που παρέχουν στους πελάτες τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς θα επισπεύσουν τις κινήσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών, διαμορφώνοντας μια νέα εικόνα στον κλάδο της προμήθειας μέχρι τα τέλη του 2020.
Πηγή: Καθημερινή