Η Επιχειρηματική, Οικονομική και Τεχνική Κοινότητα των Χανίων θεωρούν αναγκαίο το νέο «Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για την Αντιμετώπιση των Αυξήσεων στο Ρεύμα» & συνεχίζουν να διεκδικούν την επέκταση και αναβάθμισή του, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης δέσμης προτάσεων που ήδη έχουν αποστείλει προς την Ελληνική Πολιτεία για την «Ενεργειακή Φτώχεια».
Το νέο «Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για την Αντιμετώπιση των Αυξήσεων στο Ρεύμα», το οποίο ανακοίνωσε η Ελληνική Πολιτεία, εξετάστηκε διεξοδικά, στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης των θεσμικών εκπροσώπων της Επιχειρηματικής, Οικονομικής και Τεχνικής Κοινότητας των Χανίων για τη συνεχή και ολοκληρωμένη ανάλυση των εξελισσόμενων οικονομοτεχνικών δεδομένων, με σκοπό την αποτελεσματική στήριξη των μελών τους και της Κοινωνίας, κατά τη μακρά διάρκεια της πρωτοφανούς και πολύπλευρης κρίσης.
Η νέα δέσμη παρεμβάσεων της Ελληνικής κυβέρνησης για το ρεύμα, αξιολογήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη από τους κ.κ. Σπύρο Σοφιανό, Πρόεδρο του τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Παντελή Πετσετάκη, Πρόεδρο του τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Αντώνη Ροκάκη, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων, υπό το πρίσμα της επείγουσας κοινής επιστολής που έχουν από καιρό αποστείλει (23/02/2022) προς την Ελληνική Πολιτεία με ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεών τους και σκοπό την επιβίωση της τοπικής Οικονομίας από την «Ενεργειακή Φτώχεια».
Τα τρία Επιμελητήρια εκτιμούν ότι η διοχέτευση του ποσού συνολικού κόστους 3,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022 για τη στήριξη των καταναλωτών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αποτελούν αναμφισβήτητα μια σημαντική «ανακούφιση» από το βάρος της σχεδόν ανεξέλεγκτης πορείας ανατιμήσεων, όπως αυτή ξεκίνησε από το δεύτερο εξάμηνο της περσινής χρονιάς και κορυφώθηκε τη φετινή μετά και την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία. Εκτιμάται ότι η νέα δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει σημαντικό ποσοστό που θα αγγίζει το 70% έως 80% της αύξησης από την αρχή του χρόνου στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες, με ορίζοντα τους επόμενους 12 μήνες και με πολυεπίπεδες παρεμβάσεις.
Δυστυχώς όμως, η επιχειρούμενη διόρθωση στις τιμές του τελευταίου μήνα του 2021, η οποία επιδιώκεται με τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν, παρακάμπτει το σύνολο των αυξήσεων που επικράτησαν από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης το προηγούμενο καλοκαίρι. Ενδεικτικά, η τιμή της MWH ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 κυμαινόταν στην περιοχή των 60 ευρώ, τον 7ο/2021 φτάνει τα 98 για να κλείσει τον 12ο/2021 στα 264 ευρώ (ΑΔΜΗΕ).
Πιο συγκεκριμένα, για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120/MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύεται από την Πολιτεία με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 ευρώ για τον Μάιο.
Επιπλέον, κρίνεται «ανακουφιστικό» ότι το συγκεκριμένο μέτρο επιδοτεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων, όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο. Συνολικά, τον Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρ’ όλο που οι Πρόεδροι των τριών θεσμικών φορέων της Χανιώτικης Οικονομίας συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της πρόσφατης παρέμβασης της Ελληνικής Πολιτείας για επιστροφή σε φυσικά πρόσωπα/ καταναλωτές του 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, μέχρι τα 600 ευρώ, αντίθετα όμως δεν έκρυψαν τη δυσάρεστη έκπληξή τους από τον ταυτόχρονο αποκλεισμό των εξίσου δοκιμαζόμενων Ελληνικών επιχειρήσεων, εξαιτίας της ενεργειακής «έκρηξης» τιμών.
Επιπρόσθετα, τα Επιμελητήρια είναι κατ΄ αρχήν σύμφωνα με το νέο (από την 1η Ιουλίου) μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, βάση του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους, σε συνδυασμό με την απενεργοποίηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, ώστε να διακοπούν τα συγκυριακά υπερέσοδα των επιχειρήσεων ενέργειας σε συνάρτηση και με την διεθνή τιμή φυσικού αερίου. Η πρόταση λοιπόν της Επιχειρηματικής, Οικονομικής και Τεχνικής Κοινότητας των Χανίων προς την Ελληνική Πολιτεία είναι η οριστική κατάργηση, αντί της ανακοινωθείσας προσωρινής αναστολής, της αποδεδειγμένα προβληματικής Ρήτρας Αναπροσαρμογής, η οποία – εκτός από τις έντονες και άδικες ανισορροπίες στη λειτουργία της Αγοράς Ενέργειας – παράλληλα προκαλεί και σοβαρές αμφισβητήσεις για τη νομιμότητά της.
Η Επιχειρηματική, Οικονομική και Τεχνική Κοινότητα των Χανίων αξιολογούμε ως «ένα βήμα μπροστά» το νέο «Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για την Αντιμετώπιση των Αυξήσεων στο Ρεύμα». Την ίδια στιγμή όμως συνεχίζουμε να διεκδικούμε την επέκταση και αναβάθμισή του, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης δέσμης προτάσεων που ήδη έχουμε αποστείλει στην Ελληνική Πολιτεία συνολικά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της «Ενεργειακής Φτώχειας» στην Κοινωνία και την Αγορά και όχι μόνο για το ρεύμα.