Θετική η άρση των μέτρων στην εστίαση αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει, αναφέρουν οι επιχειρηματίες του κλάδου
Αισιοδοξία επικρατεί στον χώρο των ιδιοκτητών μετά την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης για την είσοδο πολιτών σε κάποιο κατάστημα εστίασης, αλλά και την επιστροφή σε 100% πληρότητες από την 1η Μαΐου, ωστόσο το βάρος των χρεών είναι τόσο μεγάλο, που ζητούν εναγωνίως τη στήριξη της κυβέρνησης, ώστε να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες που έχουν προκύψει.
Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του επισιτισμού και της εστίασης, οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη την κυβερνητική στήριξη, ειδάλλως ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων θα μείνει οικονομικά ανενεργός. Είναι αξιοσημείωτο, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Επισιτισμού Νίκος Ρηγάκης, πως μέσα σ’ ένα χρόνο έχει κλείσει το 30% των επιχειρήσεων εστίασης.
Ο επισιτισμός δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα τα τελευταία δύο χρόνια. Οι χώροι εστίασης και επισιτισμού είναι μαζικοί, με την έννοια πως ο κόσμος συγκεντρώνεται, με αποτέλεσμα ο κορωνοϊός να διασπείρεται ευκολότερα. Σε αυτά τα δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης, ο επισιτισμός ενοχοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να παραμείνει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστός. Το λοκντάουν επιβλήθηκε ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και παρά το γεγονός πως τα εμπορικά μαγαζιά άνοιξαν νωρίτερα το 2021, ο επισιτισμός και η εστίαση άνοιξαν αργότερα.
Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο η εστίαση και ο επισιτισμός παραμένουν ανοιχτά, η επισκεψιμότητα όμως έχει περιοριστεί δραματικά, καθώς οι μη εμβολιασμένοι έπρεπε να έχουν μαζί τους αρνητικά πιστοποιητικά. Αυτό ίσχυε καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Και στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, ύστερα από απόφαση της Επιτροπής των ειδικών, είναι να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης. Αυτό το σενάριο είναι θετικό, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης.
«Πολλά τα έξοδα»
«Ο κόσμος που δεν μπορούσε να επισκέπτεται τα μαγαζιά μας, πλέον θα μπορεί. Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπουν. Αυτό που δεν αλλάζει είναι πως η κατάσταση έχει οξυνθεί. Οι επιχειρηματίες έχουν χρεωθεί το προηγούμενο διάστημα. Με την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, ο προϋπολογισμός πλέον “καλπάζει”, ενώ τα έξοδα είναι πάρα πολλά. Είμαστε αισιόδοξοι όσον αφορά στον μη εμβολιασμένο κόσμο, που πλέον θα έρχεται στα μαγαζιά μας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Επισιτισμού, Νίκος Ρηγάκης.
Φόβοι πως θα κλείσουν και άλλα μαγαζιά
«Όλο αυτό που έχει δημιουργηθεί είναι μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, καθώς το χρέος όπως έχει δημιουργηθεί είναι αρκετά μεγάλο. Χρειάζεται μια τομή από την κυβέρνηση, ώστε να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις. Όταν κλείνει μια επιχείρηση, το προσωπικό μένει άνεργο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και οι εταιρείες που εφοδίαζαν την επιχείρηση της εστίασης έχουν μειωμένο τζίρο», επισήμανε ο κ. Ρηγάκης, προσθέτοντας πως η επιχειρηματική δραστηριότητα ζει μια μη βιώσιμη κατάσταση, η οποία είναι μη αναστρέψιμη. «Είναι αρνητικό ισοζύγιο. Έχει κλείσει πάνω από το 30% των επιχειρήσεων τον τελευταίο χρόνο. Ο κόσμος την περίοδο του Πάσχα ήταν διστακτικός. Δεν περιμέναμε κινητικότητα. Ο κόσμος επέλεξε τα χωριά και η κινητικότητα ήταν πεσμένη», .κατέληξε.https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.