Ούτε η αύξηση του κατώτατου μισθού, ούτε οι υψηλότερες αμοιβές που στην πλειονότητά τους, παρέχουν οι οργανωμένες αλυσίδες εστίασης, λειτουργούν ως κίνητρο για την προσέλκυση εργαζομένων, όπως επισημαίνει στο CNN Greece o κ. Γιάννης Λιάρος.
Τo πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης παραμένει σοβαρό ακόμη και όταν οι επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο οι μεγάλες αλυσίδες, είναι διατεθειμένες να δώσουν και πιο υψηλούς μισθούς.
Πλέον η δυσκολία εύρεσης προσωπικού δεν εντοπίζεται μόνο κατά την τουριστική περίοδο που οι ανάγκες είναι αυξημένες ή στις τουριστικές περιοχές της χώρας αλλά αφορά όλο και περισσότερο και τις επιχειρήσεις στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, «οριζόντια σε ολόκληρο τον κλάδο», όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο πρόεδρος της Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος.
Από σέρβις, μπουφέ μέχρι εργαζομένους στην κουζίνα αλλά και μάγειρες, αρκετές αλυσίδες της εστίασης αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό και αναγκάζονται είτε να λειτουργήσουν με λιγότερους εργαζόμενους, είτε να προχωρούν σε «μπαλώματα», σημειώνει ο κ. Λιάρος.
Δεν λειτουργεί ως κίνητρο ο πιο υψηλός μισθός
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ούτε η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά ούτε οι υψηλότερες αυτού αμοιβές που στην πλειονότητα τους, σύμφωνα με τον κ. Λιάρο, παρέχουν οι οργανωμένες αλυσίδες εστίασης στους εργαζόμενους, λειτουργούν ως κίνητρο για την απασχόλησή τους στον κλάδο.
Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε και όσα επεσήμαινε πρόσφατα ο ιδιοκτήτης του ομίλου Καστελόριζο, Αντώνης Σταύρου,- με συνολικά 500 εργαζόμενους στα εστιατόριά του – ο οποίος εξηγούσε ότι «δεν βρίσκουμε προσωπικό, τη στιγμή που ο καθαρός μισθός που δίνουμε, ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.000 ευρώ».
«Βλέπουν την εστίαση ως ”πέρασμα” κι όχι ως προορισμό εργασίας»
Μια από τα βασικές αιτίες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, εκτιμά κ. Λιάρος πως είναι το γεγονός, ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι βλέπουν τη δουλειά στην εστίαση ως μία μεταβατική περίοδο, κάνοντας ουσιαστικά ένα «πέρασμα» από τον κλάδο, κι όχι σαν προορισμό, μία μόνιμη δηλαδή εργασία.
Παράλληλα οι νεότεροι σε ηλικία, επιλέγουν κατά κύριο λόγο να εργαστούν την καλοκαιρινή περίοδο σε κάποιο νησί και να σταματούν την εργασία τους υπολοίπους μήνες τους χρόνου.
Προς αυτή την κατεύθυνση, να δημιουργηθούν δηλαδή οι προϋποθέσεις ώστε να αντιμετωπίζεται πλέον ο κλάδος της εστίασης από τους εργαζόμενους ως μία σταθερή απασχόληση, θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της ΕΠΟΕΣ.
Το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονο τους επόμενους μήνες και προς την κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Όταν οι ανάγκες των επιχειρήσεων θα αυξηθούν και μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων θα μετακινηθεί προς τα νησιά. Τα κενά που θα προκύψουν προσεχώς στα αστικά κέντρα αναμένονται μεγαλύτερα ενώ και οι τουριστικές περιοχές, όπως και πέρσι, θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό για την εξυπηρέτηση του μεγάλου όγκου των τουριστών.https://www.cnn.gr/