Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Αγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία σε σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι έτοιμη να ενεργήσει και μόνη της αν είναι αναγκαίο.Η Αγκυρα, η οποία έχει δεχθεί στο έδαφός της 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία, ελέγχει τμήματα της βόρειας Συρίας όπου έχουν ήδη επιστρέψει 350.000 Σύροι.
«Λέμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μία ζώνης ασφαλείας, ότι, εμείς ως Τουρκία, μπορούμε να κατασκευάσουμε πόλεις εκεί αντί για τους καταυλισμούς με σκηνές εδώ. Ας τους μεταφέρουμε σε ζώνες ασφαλείας εκεί», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα.
«Δώστε μας επιμελητειακή υποστήριξη και μπορούμε να πάμε εκεί να κτίσουμε σπίτια σε βάθος 30 χιλιομέτρων στην βόρεια Συρία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τους προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».
«Είτε θα συμβεί αυτό ή διαφορετικά θα πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες…Είτε δίνετε υποστήριξη ή, μας συγχωρείτε, αλλά δεν θα σηκώσουμε αυτό το βάρος μόνοι. Δεν μπορέσαμε να έχουμε βοήθεια από την διεθνή κοινότητα, για την ακρίβεια, από την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Με βάση την συμφωνία του Μαρτίου 2016 ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία, η Αγκυρα συμφώνησε να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Στόχος μας είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο σύρων αδελφών να επιστρέψουν στην ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργήσουμε κατά μήκος των 450 χιλιομέτρων συνόρων», είπε ο Ερντογάν.
Σύσκεψη διϋπουργικής
Η νέα αυτή δήλωση έρχεται μετά από τη μαζική άφιξη εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη, την περασμένη εβδομάδα, που ξύπνησαν μέρες 2015 και πυροδότησαν σειρά πολιτικών ενεργειών.
Ωστόσο, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα αυξήθηκε δραματικά. Συνολικά, 5.813 άνθρωποι έφτασαν τον Αύγουστο στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Την Παρασκευή, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κάλεσε εκτάκτως τον Τούρκο πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία. Ενώ το Σάββατο πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου αποφασίστηκε η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.
Χθες, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, αρνούμενους τους «ισχυρισμούς» της Ελλάδα, έκανε λόγο για μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας.
Η Τουρκία αρνείται τους ισχυρισμούς ότι αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα
«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχούσε για την Τουρκία όσο η Ελλάδα, θα λύναμε ζητήματα και προβλήματα καλύτερα», σημείωσε ο ίδιος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, πριν από τη διμερή συνάντησή του με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι.
«Θεωρώ ότι ο ΟΗΕ παρακολουθεί το ζήτημα με πολύ περισσότερη προσοχή απ’ό,τι η ΕΕ», επεσήμανε ακόμη, διαψεύδοντας ότι η μετανάστευση από την Τουρκία προς την Ελλάδα βρίσκεται σε ανοδική πορεία.
Εν τω μεταξύ, διϋπουργική σύσκεψη σε επίπεδο γενικών γραμματέων πραγματοποιείται σε λίγο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον Γιώργο Κουμουτσάκο με το προσφυγικό και τις αυξημένες ροές να τίθενται στο επίκεντρο.