Εργατική Πρωτομαγιά: Χιλιάδες διαδηλώσεις υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο
Στις φλόγες και πάλι η Γαλλία, συλλήψεις στην Τουρκία και «αναβολή» της Πρωτομαγιάς στην Κούβα.
Εργατική Πρωτομαγιά: Χιλιάδες διαδηλώσεις υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο
«Ραντεβού στους δρόμους» έδωσαν οι πολίτες σε όλο τον κόσμο, ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, για να διαδηλώσουν υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων και κατά της ακρίβειας.
Στη Γαλλία είναι η πρώτη Πρωτομαγιά ύστερα από 87 χρόνια, δηλαδή από το 1936, που τα γαλλικά συνδικάτα κατεβαίνουν ενωμένα με σύνθημα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι η εναντίωση τους στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν.
«Η φετινή Πρωτομαγιά είναι ένα ορόσημο. Δεν θα υποχωρήσουμε εάν αυτή η μεταρρύθμιση δεν αποσυρθεί», δήλωσε η Σοφί Μπινέ, επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT σχολιάζοντας τις 300 απεργιακές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή 650.000 διαδηλωτών που πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας για την Εργατική Πρωτομαγιά αλλά και κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Μακρόν.
Βίαια επεισόδια στη Γαλλία
Και αυτή τη φορά η παρουσία της αστυνομίας ήταν αισθητή, ενώ μη επανδρωμένα αεροπλάνα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις για την επιτήρηση των διαδηλώσεων που μετρούν ήδη δέκα εβδομάδες. Μέχρι αυτή την ώρα από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν συνελήφθησαν 30 άτομα και υπέστησαν ζημιές αρκετά αυτοκίνητα και καταστήματα.
🚨🇫🇷URGENT – Un policier a pris feu après avoir reçu un cocktail molotov dans les rues de #Paris. L'agent est à terre. (📹@xztim_) pic.twitter.com/oHvnSIWRGs
— AlertesInfos (@AlertesInfos) May 1, 2023
«Δεν πιστεύουμε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα υποχωρήσει», δήλωσε ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού συνδικάτου CFDT, εξηγώντας ότι οι ελπίδες όλων εναποτίθενται στην ερχόμενη Τετάρτη 3 Μαΐου και στην αναμενόμενη έγκριση ή μη του (RIP) «Δημοψηφίσματος Κοινής πρωτοβουλίας», που έχει υποβάλλει η αντιπολίτευση και που θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα.
Συλλήψεις στην Τουρκία
Στην Τουρκία σε δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αρχές έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 50 συλλήψεις μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που ελήφθησαν προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς που δεν είχαν άδεια από τις κρατικές αρχές.
Το πρωί της Δευτέρας (1/5) μέλη του συνδικάτου Umut-Sen επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία στην περιοχή Μπεσίκτας του Βοσπόρου, προς την πλατεία Ταξίμ. Η αστυνομία τους εμπόδισε και προχώρησε σε 15 συλλήψεις. Την ίδια ώρα, περίπου 30 μέλη του Κόμματος Λαϊκής Απελευθέρωσης (ΗΚΡ), τα οποία επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την πλατεία Ταξίμ, έλαβαν την ίδια απάντηση με την αστυνομία να διαλύει τη συγκέντρωση και να συλλαμβάνει 20 μέλη.
Ένταση σημειώθηκε και στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στην περιοχή Μάλτεπε, όταν η αστυνομία ζήτησε από διαδηλωτές και διαδηλώτριες να αποσύρουν τα πανό που έφεραν μαζί τους. Το πλήθος κόσμου που βρισκόταν στο σημείο αρνήθηκε και ξέσπασε συμπλοκή ανάμεσα στους απεργούς και την αστυνομία, με αποτέλεσμα να συλληφθούν επιπλέον 15 άτομα.
Ορδές διαδηλωτών στην Ασία
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ασία η συμμετοχή των πολιτών στις διαδηλώσεις ήταν η μεγαλύτερη μετά την πανδημία. Στην Σεούλ της Νότιας Κορέας μάλιστα, συμμετείχαν στις πορείες, 100.000 άνθρωποι.
Για πρώτη φορά όμως από το 1959, σε μια άλλη γωνιά του κόσμου και συγκεκριμένα στην Κούβα αναβλήθηκαν οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς για τις 5 Μαΐου επίσημα εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών, ουσιαστικά λόγω της έλλειψης καυσίμων. Η χωρα διανύει τη χειρότερη κρίση μετά την πανδημία ως αποτέλεσμα των αμερικανικών κυρώσεων.
Τα σχόλια είναι κλειστά.