– Αλέξης Καλοκαιρινός «Ένα ισορροπημένο και με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά τεχνικό πρόγραμμα»
Εγκρίθηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα
του Δήμου Ηρακλείου ύψους 35,5 εκατομμυρίων ευρώ με αναλογία
χρηματοδότησης 2/3 από προγράμματα και 1/3 από ίδιους πόρους
Εγκρίθηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, το Τεχνικό Πρόγραμμα 2025 του Δήμου Ηρακλείου όπως το εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός. Ένα αναπτυξιακό και ισορροπημένο Τεχνικό Πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει πολλά στοχευμένα έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και βελτίωσης της καθημερινότητας, καθώς και σημαντικά έργα υποδομών στην πόλη και τα χωριά του Δήμου.
Κατά την εισήγησή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου, παρουσίασε αναλυτικά το Τεχνικό Πρόγραμμα εξηγώντας ότι πρόκειται για μέρος του συνολικότερου σχεδιασμού και δράσης της Δημοτικής Αρχής, μίλησε για τις παραμέτρους του και τα ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά του, όπως τη μελετημένη θεματικά και χωρικά κατανομή, καθώς και την αναλογία χρηματοδότησης των έργων κατά τα 2/3 από προγράμματα και κατά το 1/3 από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου, επισημαίνοντας ότι «Το Τεχνικό Πρόγραμμα δείχνει μια θετική ισορροπία μέσα από αυτή την αναλογία, η οποία θα βελτιωθεί περαιτέρω με την ωρίμανση χρηματοδοτούμενων έργων κατά τη διάρκεια του 2025».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε αναλυτικά σε έργα του Τεχνικού Προγράμματος, όπως είναι τα έργα οδοποιίας, ασφαλτοστρώσεων και τσιμεντοστρώσεων που καλύπτουν όλο τον Δήμο Ηρακλείου και τα οποία προσεγγίζουν τα 5,5 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι προσθέτοντας τα έργα των διανοίξεων, των επισκευών δρόμων και των διαβάσεων, συνολικά υπερβαίνουν τα 7 εκατ. ευρώ.
Μίλησε επίσης για τα σχεδιαζόμενα έργα βελτίωσης της κυκλοφορίας (κόμβοι, χώροι στάθμευσης, κ.α.) και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη γεωγραφική διασπορά των έργων, πολλά εκ των οποίων προγραμματίζονται σε χωριά του Δήμου και αφορούν την άρδευση, τη αγροτική οδοποιία, κ.α., τα οποία προσεγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ και δεν περιλαμβάνονται, σε αυτή τη φάση, στο Τεχνικό Πρόγραμμα.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε στην εντατική προετοιμασία των Υπηρεσιών να ωριμάσουν και άλλα έργα, τα οποία σήμερα δεν περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, έτσι ώστε μόλις ανοίγουν προσκλήσεις χρηματοδότησης να μπορούν να κατατίθενται οι αντίστοιχες προτάσεις, στόχος για τον οποίο αξιοποιείται και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου, η Ηράκλειο ΜΑΕ, μέσω της οποίας ενισχύονται οι Υπηρεσίες, κυρίως, με μηχανικούς. Ο Αλέξης Καλοκαιρινός δεν παρέλειψε να συγχαρεί και να ευχαριστήσει τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιώργο Σισαμάκη και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, τα οποία όπως ανέφερε «δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και πρέπει να αναγνωριστεί η προσπάθεια για δομημένη προτεραιοποίηση έργων, τα οποία είναι προπομπός και άλλων έργων που μελετώνται και θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα σε επόμενα στάδια».
Αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης, με δήλωσή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε στην ισορροπία και τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του Τεχνικού Προγράμματος, επισημαίνοντας: «Είναι ένα ισορροπημένο τεχνικό πρόγραμμα με χαρακτηριστικά αναπτυξιακά που βεβαίως θα βελτιωθεί στην πορεία, ξεκινώντας όμως από μια καλή βάση που απεικονίζεται κυρίως στην αναλογία των χρηματοδοτούμενων έργων με τα έργα που θα εκτελεστούν από ίδιους πόρους. Η αναλογία αυτή είναι 2 προς 1. Είναι μια θετική αναλογία και υπολογίζουμε ότι θα βελτιωθεί δραστικά στην πρόοδο του επόμενου έτους καθώς θα εντάσσουμε χρηματοδοτούμενα έργα τα οποία ωριμάζουμε με πολύ εντατικούς ρυθμούς».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στη θεματική κατανομή του Τεχνικού Προγράμματος, η οποία δίνει έμφαση σε οδικά έργα και έργα οδικής ασφάλειας, τονίζοντας: «Είναι έργα τα οποία εκτελούνται ως επί το πλείστον με ίδιους πόρους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ήδη ο Δήμος Ηρακλείου και τις οποίες εμείς τις πραγματοποιούμε εκτιμώντας ότι αυτό το έργο αποδίδει πραγματικά, αλλά δίνοντας και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε αυτή την απόδοση.
Από εκεί και πέρα έχουμε έργα τα οποία έχουν να κάνουν με αναπλάσεις, με την σχολική στέγη, με την ενεργειακή απόδοση ακόμα και τη διαχείριση απορριμμάτων. Τα δύο τελευταία, τα ενεργειακά και η διαχείριση των απορριμμάτων, το Πράσινο Σημείο συγκεκριμένα, είναι έργα τα οποία είχαν απενταχθεί και τα οποία καταφέραμε να τα ξαναφέρουμε στο προσκήνιο».
Τονίζοντας ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί στην πορεία με βάση τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής με χρηματοδοτούμενα έργα, ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε στα έργα του πλαισίου της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, καθώς και στο φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της υπαίθρου που δίνει έμφαση στην άρδευση. Αναφέρθηκε επίσης σε έργα σχολικής στέγης, τα οποία θα ενισχυθούν από πόρους ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη εξασφαλίσει η Δημοτική Αρχή, αλλά για τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να απεικονιστούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τόνισε ότι: «Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο από το οποίο μπορούμε να πορευθούμε προς μια πολύ γόνιμη κατεύθυνση».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε και στην κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι η επιχειρηματολογία της αποτελεί επανάληψη θέσεων που εκφράζονται τους τελευταίους δέκα μήνες και βασίζεται στην άρνηση της αναγκαιότητας να λάβει ο Δήμος Ηρακλείου τη χρηματοδοτική γραμμή από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων. Μια χρηματοδοτική γραμμή, χάρη στην οποία: «Το 2024 επιτελείται ένα πολύ μεγάλο μέρος του έργου αυτού, το οποίο θα συνεχιστεί και το 2025.
Από αυτή την άποψη διαπιστώνω ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε μια άρνηση της πραγματικότητας αλλά αυτό βεβαίως είναι ένα ζήτημα το οποίο κρίνεται πολιτικά. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι οι δημότες θα μας κρίνουν, όχι με βάση ένα Τεχνικό Πρόγραμμα το οποίο στους περισσότερους δεν σημαίνει κάτι, αλλά θα μας κρίνουν από το πραγματικό έργο. Θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη ζωή τους; Θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη; Από εκεί θα κριθεί η Δημοτική Αρχή.
Έχουμε απόλυτη συνείδηση και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο και εγώ ο ίδιος έθεσα στην εισήγηση μου το Τεχνικό Πρόγραμμα μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Μέσα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον έτσι ώστε όλα αυτά που φαίνονται τεχνικές εγγραφές και αριθμοί να βγάζουν νόημα. Διότι το νόημα είναι αυτό το οποίο αφορά τη ζωή των ανθρώπων των πραγματικών ανθρώπων στους οποίους απευθυνόμαστε».
Υπενθυμίζεται ότι στον ευρύτερο προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής για το 2025, περιλαμβάνεται επίσης το έργο του Βρεφονηπιακού Σταθμού Μητέρα, του Πάρκου Ερυθραίας, έργα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης όπως το ισόπεδο μέρος των Ενετικών Τειχών, η Στοά Μακάσι, η στερέωση του παράκτιου τείχους, η αντιδιαβρωτική προστασία του κόλπου του Δερματά, τα Νεώρια, το τμήμα της Λ. Καλοκαιρινού από την Ίδης έως Γιαμαλάκη, έργα αθλητισμού και σχολικής στέγης, αγροτικής ανάπτυξης και πολιτικής προστασίας.
Επίσης, έργα για την ενεργειακή αναβάθμιση του Παγκρητίου Σταδίου, το Open Mall, το Κεντρικό Πράσινο Σημείο του Δήμου Ηρακλείου στην Λαχαναγορά, στην οδό Σταδίου στη Νέα Αλικαρνασσό, πολλές παρεμβάσεις, συντηρήσεις και αναπλάσεις σε δημοτικούς χώρους και κτίρια στην πόλη και τα χωριά, καθώς και σε κοινόχρηστους χώρους και σχολικά κτίρια. Καθώς και η αναβάθμιση και επέκταση του Δημοτικού Κυνοκομείου Ηρακλείου, η ανακατασκευή του πάρκου δεσποζόμενων ζώων, η ενίσχυση της πυροπροστασίας, υπογειοποιήσεις δικτύων της ΔΕΗ, παρεμβάσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η αποκατάσταση της Φάμπρικας Ανωγειανάκη, επισκευές και βελτιώσεις πεζοδρομίων και προσβάσεων ΑμεΑ, κ.α.