Υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα νέων μεγάλων κυμάτων κοροναϊού στη Βρετανία, σημειώνουν επιδημιολόγοι που δημιούργησαν μοντέλα για την πανδημία, προκειμένου να βοηθήσουν την κυβέρνηση να εκδώσει ανάλογες συστάσεις. Και μάλιστα, αυτού του είδους τα κύματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «πιθανά».
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προχώρησε σε άρση των περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία, λέγοντας ότι μπορεί η πανδημία να μην έχει τελειώσει, όμως η Βρετανία θα πρέπει να μάθει να ζει με την Covid-19.
Τι έδειξε το μοντέλο
Η Επιχειρησιακή υπο-ομάδα της Επιστημονικής Ομάδας Μοντελοποίησης της Πανδημικής Γρίπης (SPI-M-O) δήλωσε ότι η ανάδυση νέων μεταλλάξεων είναι ο σημαντικότερος άγνωστος παρονομαστής μεσο- και μακροπρόθεσμα, σε συνδυασμό με τη μειούμενη ανοσία του πληθυσμού και τις αλλαγές στα μοτίβα συναθροίσεων.
«Τα μεγάλα κύματα κρουσμάτων που χρειάζονται ενεργή διαχείριση για να αποτραπούν οι αποφασιστικές πιέσεις στους τομείς της υγείας και της φροντίδας αποτελούν τουλάχιστον ρεαλιστική πιθανότητα (υψηλή βεβαιότητα) ή ακόμη και πιθανή (μεσαία βεβαιότητα)», ανέφερε η SPI-M-O σε ανακοίνωση για την επικρατούσα αντίληψή της που δημοσίευσε την Παρασκευή.
Άρση των μέτρων, αλλά για πόσο;
Η Βρετανία έχει θρηνήσει 157.730 νεκρούς από κοροναϊό, τον έβδομο υψηλότερο απόλυτο αριθμό σε όλο τον κόσμο, ενώ ο Τζόνσον έχει έρθει αντιμέτωπος με σκληρή κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησή του, στο πλαίσιο της οποίας έχει θέσει ολόκληρη τη χώρα σε lockdown τρεις φορές.
Η παραλλαγή Όμικρον πυροδότησε την έξαρση κρουσμάτων σε νέα ύψη στο τέλος της περσινής χρονιάς, κάνοντας τον Τζόνσον να επανεισάγει ορισμένα – αν και ήπια – μέτρα, όμως οι θάνατοι δεν αυξήθηκαν στο ίδιο διάστημα.
Τώρα έχει προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, επικαλούμενος το πρόγραμμα αναμνηστικών δόσεων, τη διαθεσιμότητα των αντιικών φαρμάκων και την πιο ήπια νόσηση που προκαλεί η Όμικρον ως αιτία για τη σχέση μεταξύ κρουσμάτων και θανάτων.
Ο επικεφαλής της SPI-MO δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο η εικόνα της πανδημίας θα πρέπει να βελτιώνεται, δεν αποκλείεται να υπάρξουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η κυβέρνηση θα πρέπει να οπισθοχωρήσει και να εισάγει εκ νέου μέτρα.
«Τα επόμενα λίγα χρόνια θα χαρακτηρίζονται από υψηλή αβεβαιότητα και οι μελλοντικές εξάρσεις και κύματα είναι πιθανό να κάνουν θόρυβο μέχρι τα πράγματα να ηρεμήσουν», εξήγησε.
«Ένα σταθερό, προβλέψιμο μοτίβο… μπορεί να απέχει πολλά χρόνια», κατέληξε.
Πηγή: Reuters