Έρευνα – Οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν εύκολα τη μετάλλαξη Δέλτα

Ημερομηνία:

Η νέα έρευνα του Imperial College επιβεβαιώνει αυτό που αναφέρουν και άλλες μελέτες σε σχέση με τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη έρευνα αναφέρει ότι η παραλλαγή Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από εμβολιασμένους, αν και οι επαφές αυτές είναι λιγότερο πιθανόν να μολυνθούν εάν έχουν εμβολιαστεί.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδυναμώνουν το επιχείρημα ότι ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η βαριά νόσηση και τόνισαν ότι είναι απαραίτητες οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίων.

Όπως διαπίστωσαν, η λοίμωξη στους εμβολιασμένους περνά γρηγορότερα αλλά το μέγιστο ιικό φορτίο παραμένει παρόμοιο με εκείνο των ανεμβολίαστων.

«Με επαναλαμβανόμενες και συχνές δειγματοληψίες στις επαφές των κρουσμάτων της Covid-19 βρήκαμε ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν και να μεταδώσουν τη μόλυνση στα μέλη του νοικοκυριού τους, ακόμη και στα εμβολιασμένα» εξήγησε η Δρ Ανίκα Σινγκαναγιάγκαμ, εκ των συγγραφέων της μελέτης

Υψηλός αριθμός κρουσμάτων σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού

«Τα ευρήματά μας παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για το γιατί η παραλλαγή Δέλτα εξακολουθεί να προκαλεί υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων σε όλον τον κόσμο, ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού», πρόσθεσε.

Στη μελέτη συμμετείχαν 621 εθελοντές. Διαπιστώθηκε ότι από τις 205 επαφές ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα, το 38%, που ήταν ανεμβολίαστοι, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό. Μεταξύ των εμβολιασμένων, θετικοί βρέθηκαν το 25%.

Οι εμβολιασμένοι που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, κατά μέσο όρο είχαν κάνει το εμβόλιο πολύ πριν από εκείνους που βγήκαν αρνητικοί στο τεστ. Αυτό, σύμφωνα με τους συγγραφείς, είναι ένδειξη ότι η ανοσία φθίνει με τον καιρό και ενισχύει το επιχείρημα ότι είναι αναγκαίες οι αναμνηστικές δόσεις.

Η ανοσία φθίνει με τον καιρό – Αναγκαία η τρίτη δόση

Ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον σχολίασε ότι η υψηλή μεταδοτικότητα της Δέλτα σημαίνει ότι είναι απίθανο η Βρετανία να επιτύχει την «ανοσία της αγέλης» για μεγάλο διάστημα. «Αυτό μπορεί να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες: αν η σημερινή μεταδοτικότητα της επιδημίας κορυφωθεί και μετά αρχίσει να υποχωρεί, έχουμε εξ ορισμού, κατά κάποια έννοια, φτάσει την ανοσία της αγέλης αλλά αυτό δεν θα είναι κάτι το μόνιμο», είπε στους δημοσιογράφους. «Η ανοσία φθίνει με τον καιρό, είναι ατελής, έτσι θα έχουμε ακόμη μεταδοτικότητα και για αυτό το πρόγραμμα αναμνηστικών δόσεων είναι τόσο σημαντικό», τόνισε.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κρήτη: Βρισκόμαστε στην κορύφωση των ιώσεων –...

Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στην κορύφωση των ιώσεων που...

Το έντερό σας μπορεί να κρύβει το...

Το έντερο και συγκεκριμένα η κατάσταση στην οποία βρίσκεται...

Κρήτη: Βρισκόμαστε στην κορύφωση των ιώσεων –...

Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στην κορύφωση των ιώσεων που...

Το έντερό σας μπορεί να κρύβει το...

Το έντερο και συγκεκριμένα η κατάσταση στην οποία βρίσκεται...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ανδρουλάκης: Την Τετάρτη η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας

"Θα προσπαθήσουμε να αποκαλυφθεί η αλήθεια από το σκοτάδι...

Κρήτη: Βγήκαν μαχαίρια σε καρναβάλι – Νεαρός κατήγγειλε επίθεση

Σε καταγγελία στην αστυνομία ότι δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι...

Κρήτη: Βρισκόμαστε στην κορύφωση των ιώσεων – Μέχρι πότε θα μας ρίχνουν στο κρεβάτι

Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στην κορύφωση των ιώσεων που...