Έρευνα: Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια μαστίζουν τα νοικοκυριά – 8 στους 10 εκτιμά ότι υπάρχει αισχροκέρδεια
Πολύ κακή ή κακή κρίνουν πάνω από 6 στους 10 την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας – Οι τρεις αρνητικές λέξεις που κυριαρχούν στα συναισθήματα των ερωτηθέντων
Τον πληθωρισμό και την ακρίβεια (62,4%), την υγεία/περίθαλψη (43,1%) και την ανεργία (29,2%) εκτιμούν ως τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας, όπως αποτυπώνεται στις τάσεις της MRB για τον Ιούλιο, όπου καταγράφονται ευρήματα για την πολιτική και την οικονομική κατάσταση των πολιτών.
Στη συνέχεια των τριών αυτών, ως σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται στην έρευνα η οικονομική ανάπτυξη (20,3%) και η παιδεία/εκπαίδευση (18,1%).
Τα σημαντικότερα προβλήματα όπως εντοπίζονται στην έρευνα
Ακολούθως, στην ερώτηση ποιες λέξεις εκφράζουν περισσότερο τον Έλληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας, η λέξη «φόβος» με ποσοστό 51 % εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν η «οργή» με 49,6 % και η «παραίτηση/απογοήτευση» με 39,5 %.
Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 65 % απαντά «πολύ άσχημα – αρκετά άσχημα», ενώ το 10,8 % αποκρίνεται «πολύ καλά – αρκετά καλά».
«Πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας»
«Πολύ κακή η οικονομική κατάσταση της χώρας»
Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 64,7 % απαντά «πολύ κακή – κακή» και το 9,7 % εκτιμά «πολύ καλή-καλή». Μέτρια θεωρεί ότι είναι το 25,5%.
«Πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας»
Το 80,6% των πολιτών εκτιμά επίσης ότι «έχουμε ξεπεράσει το επίπεδο της ακρίβειας και έχουμε πλέον σοβαρά φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας», ενώ το 16,8% πιστεύει ότι «υπάρχει ακρίβεια αλλά δεν έχουμε φτάσει στο σημείο της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας».
Ερώτηση για την ακρίβεια
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημα των πολιτών το 67,7 % απαντάει «ανταποκρίνομαι με μεγάλη δυσκολία/μόλις που καταφέρνω να ανταποκριθώ στις βασικές προσωπικές/οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις», ενώ το 18,8% αναφέρει ότι «δεν έχω πρόβλημα να ανταποκριθώ στις προσωπικές/οικογενειακές μου οικονομικές υποχρεώσεις».
Πρόθεση ψήφου
Προβάδισμα 12,8 μονάδων από το δεύτερο κόμμα στην πρόθεση ψήφου έχει η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με τις τάσεις της MRB που καταγράφουν την πολιτική κατάσταση της χώρας.
Ειδικότερα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 24,9 % και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,1 %. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 11,1 %, το ΚΚΕ 7,6 %, η Ελληνική Λύση 7,3 %, η Πλεύση Ελευθερίας 3,6 %, το ΜέΡΑ 25 2,9 %, η Νίκη 2,9 %, η Φωνή Λογικής 2,7 %, η Νέα Αριστερά 1,9% και οι Πατριώτες 1,8 %.
Με 54,5% προηγείται η ΝΔ στην παράσταση νίκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 9,5%, ο ΠΑΣΟΚ 5,1 %, η Ελληνική Λύση 3,3 %, το ΚΚΕ 2,3 %, η Πλεύση Ελευθερίας 1,1 %. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 14,7 %. Η επιλογή «Άλλο κόμμα» 1,8 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» ποσοστό 7,7 %.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο κανένας με ποσοστό 40,1% ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 29,1% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 13,3% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 9,8%.
Στο ερώτημα ποιο από τα τρία μεγάλα κόμματα, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου» η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,1% ποσοστό 10 μονάδες λιγότερο σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Δεκεμβρίου.
Ανοδο καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ και πτώση το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα σε σχέση με τις τάσεις της MRB τον περασμένο Δεκέμβριο.
Μικρό προβάδισμα Ανδρουλάκη – Δούκα δείχνουν οι τάσεις της MRB
H πλειοψηφία των ερωτηθέντων (52,4%) πιστεύει πως πρέπει να γίνουν εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είτε για να εκλεγεί νέος πρόεδρος είτε για να παραμείνει η παρούσα ηγεσία. Αντίθετα, μόνο το 30,3% πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει η κατάσταση όπως έχει.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με μικρή διαφορά έναντι του Χάρη Δούκα (28% και 27,1% αντίστοιχα) για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Γερουλάνος ακολουθεί τρίτος με 19% και ο Μιχάλης Κατρίνης τέταρτος με 7%.
Τα σχόλια είναι κλειστά.