Έρευνα Εθνικής Τράπεζας για οικονομία της Κρήτης: Το νησί “πετάει” σε όλους τους τομείς – Οι επενδυτικές προοπτικές

Την επιτυχημένη τουριστική περίοδο, τις προβλέψεις έως το 2030, τα σχέδια και τις επενδυτικές επιχειρηματικές προοπτικές για το μέλλον στην Κρήτη συζήτησε η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με πελάτες της στο Ηράκλειο και τα Χανιά όπου βρέθηκε με επικεφαλής τον Διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Παύλο Μυλωνά.

Στην παρουσίαση της μελέτης της Εθνικής τράπεζας για την οικονομία της Κρήτης στο ξενοδοχείο Galaxy, ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας γενικότερα αλλά και για την οικονομία της Κρήτης που όπως είπε δεν στηρίζεται μόνο στον τουρισμό αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς που την κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις όσον αφορά το ΑΕΠ.

Υπάρχουν, είπε, τεράστιες ευκαιρίες με το επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχώς να αυξάνεται στο νησί και την Εθνική τράπεζα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις χρηματοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων μικρών και μεγάλων όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, τους δρόμους, την πράσινη ενέργεια κ.α.

Το σημαντικό για την Κρήτη ανέφερε ο CEO της Εθνικής είναι ότι έχει πόρους από πολλών ειδών επενδύσεις ωστόσο με κορωνίδα τον τουρισμό, όπου στο τομέα αυτό οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ραγδαία αύξηση τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να βελτιωθούν οι υπάρχουσες υποδομές αλλά και να δημιουργηθούν νέες που θα σηκώσουν το μελλοντικό μεγάλο βάρος.

Παράλληλα όμως με το “γκάζι” στην οικονομία υπάρχει και το “φρένο” και όπως εξήγησαν τα στελέχη της τράπεζας μπορεί να υπάρχει υψηλή κατανομή Ευρωπαικών πόρων. Ωστόσο το “φρένο” έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την απορρόφηση αυτών των πόρων.

Η οικονομία του νησιού δεν στηρίζεται μόνο στον τουρισμό αλλά και στον τουρισμό

Στην παρουσίαση της μελέτης της Εθνικής τράπεζας με τίτλο: “Κρήτη: Οι νέες τουριστικές τάσεις ενδυναμώνουν την οικονομία της”, η επικεφαλής Οικονομολόγος της τράπεζας Τζέση Βουμβάκη ανέλυσε τα στοιχεία της έρευνας που περιλαμβάνουν τη γενικότερη κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία και καταλήγουν στην οικονομία του νησιού, παρουσία του συμβούλου τύπου της Εθνικής δημοσιογράφου Γιάννη Κοτόφωλου.

Είναι χαρακτηριστικό όπως είπε, ότι η οικονομία του νησιού δεν στηρίζεται μόνο στον τουρισμό αλλά και στον τουρισμό και αυτό της δίνει μεγαλύτερη ώθηση από άλλες περιοχές τα Ελλάδας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι για την Κρήτη ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ της ενώ όλες οι άλλες δραστηριότητες όπως αγροδιατροφή, καινοτομία, εμπόριο, κατασκευές, υπηρεσίες, αντιστοιχούν στο 50% καθιστώντας το νησί μια πολυδιάστατη ολοκληρωμένη οικονομία που εξασφαλίζει ευρεία διάχυση( υψηλό πολλαπλασιαστή), των τουριστικών εισπράξεων.

4η θέση η Κρήτη στην Ευρώπη στον τουρισμό

Όσον αφορά αποκλειστικά τον τουρισμό παρατέθηκαν σημαντικά στοιχεία που καταδεικνύουν τις υψηλές επιδόσεις του νησιού μας. Η Κρήτη έχει κατακτήσει την 4η θέση στην Ευρώπη και την 9η στον κόσμο, έχει 63% πολυτελή ξενοδοχεία(50% στην υπόλοιπη Ελλάδα), 10% απόδοση των τουριστικών επενδύσεων(8% στην υπόλοιπη Ελλάδα). Όσον αφορά γενικότερα τη συνεισφορά του νησιού σε Πανελλαδικό επίπεδο, ο τουρισμός καταλαμβάνει το 17%, στην παραγωγή του αγροτικού τομέα το 16%, στις εξαγωγές τροφίμων το 7% και 20% στην υψηλότερη τιμή εξαγωγών τροφίμων. Ένας δηλ κλάδος με μεγάλη σημασία για το νησί αναδεικνύεται η αγροδιατροφή με 16% ενώ σε άλλα νησιά δεν ξεπερνά το 6%. Επίσης το 27% σε ΠΟΠ προιόντα(λάδι,κρασί,τυρί) και 69% στα ξενοδοχεία.

Ενέργεια στην Κρήτη

Όσον αφορά την ενέργεια στο δείκτη απόδοσης η Κρήτη λόγω της γεωγραφικής της θέσης, καταλαμβάνει το 8% στην Αιολική και 25% στα φωτοβολταικά και βρίσκεται πάνω από μέσο όρο της Ελλάδας.

Επίσης υπάρχει υψηλή καινοτομική δραστηριότητα καθώς διαθέτει κορυφαία Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και παρατηρητήριο καινοτομίας.

Ραγδαία αύξηση του τουρισμού της Κρήτης το 2030

Όσον αφορά τον τουρισμό είναι ένα αυτάρκες νησί που μπορεί να ικανοποιήσει με ίδια μέσα τις ανάγκες υψηλών τουριστικών ροών και μπορεί να αξιοποιήσει περαιτέρω την εμπειρία των ταξιδιωτών και το brand name με την ενίσχυση όμως των υποδομών.

Καταλήγοντας η μελέτη δίνει και το στίγμα των επόμενων ετών έως το 2030. Ειδικότερα σε παγκόσμια κλίμακα εκτιμάται ότι οι τουριστικές αφίξεις θα σημειώσουν αύξηση 33% σε σχέση με το 2024. Η Κρήτη θα πάρει μεγάλο μερίδιο από αυτή την αύξηση και από τα 6,1 εκατ αφίξεις το 2024 θα φτάσει τα 8,1 το 2030 δηλ μια αύξηση 27% και το 10% συνολικά του Ελληνικού ΑΕΠ.https://www.ekriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.